|
||
internette dolanırken buldum,daha önce rastlamamıştım böyle bir röportaja,paylaşıyım dedim.keröz abi'nin 2 soruya verdiği cevap da ayrıca çok hoşuma gitti.iyi okumalar.. ![]() MOR VE ÖTESİ RÖPÖRTAJI Yıllardır zevkle dinlediğim bir grupla röpörtaj yapacak olduğum için hem sevinçli hem heyecanlıydım.Onlara soracak çok sorum vardı ama nereden başlamalıyım diye düşündüm ve 3. albümlerinden başlamayı , şarkı sözlerini konuşmayı , onları bireysel olarak biraz tanıtmayı seçtim. Bu arada sizler de eğer isterseniz Mor ve Ötesi dinleyicilerinin katıldığı foruma www.morveotesi.com 'dan katılabilir ya da Mor ve Ötesi üyelerine mail atabilirsiniz ancak grup üyelerinin sizden bir ricası var "Lütfen maillerinizde Türkçe karakter kullanmayınız." Sohbet havasında geçen bu güzel röpörtaj için, ayırdıkları vakit için Mor ve Ötesi'ne teşekkür ediyor, onlara müzik yaşamlarında nice başarılı günler diliyorum. 3. Albümünüz 2001 senesinde çıktı. Albümünüze ilgi nasıldı? Beklediğiniz ilgiyi gördünüz mü? Albümümüz 2001'in Aralık ayında çıktı. İnsanların gösterdiği ilgi ve aldığımız yorumlar bizi çok memnun etti. Ancak üzerinden belirli bir süre geçtiği için şu anda albümden çok konserlere yani canlı performansa ağırlık veriyoruz. 3.Albümünüzü diğer albümlerinizle kıyaslayınca sizce en büyük fark nedir? Teknik bir ilerleme var. Hepimiz enstrümanlarımıza daha hakimiz. Son albümüzde besteler daha bir kollektif şekilde yapıldığı için daha bir grup sesi var. Bunun için mi son albümdeki şarkılarınızın altında Mor ve Ötesi imzası var? Şarkıları ortak olarak yaptık bu yüzden de ortak yapılan müziğin altına ortak imza atmak son derece doğal oldu. Albümünüzün adı "Gül Kendine". Bu bir slogan mı? Bununla anlatmak istediğiniz nedir? Her zaman her yerde insanın üstüne yürüyen zorluklar olabilir. Bunların karşısında geri çekilmekten ya da kendi içine kapanmaktansa bir şekilde insanın kendine kötü davranmayı , haksızlık etmeyi bırakıp önce kendisiyle iyi bir ilişki içinde olmasını sonra da bunu dışarıya iyi bir şekilde yansıtmasını anlatan bir konsept. Ancak bunu söylerken hiçbir şekilde bakın biz bunu yapıyoruz siz de bunu yapın demiyoruz. O yüzden bir slogan değil kesinlikle. "Gül Kendine " isimli şarkınızda "Sana imkansız görünse de , Tüm çözümler ellerinde" diyorsunuz. Gerçekten böyle mi sizce yoksa buna inanma isteği mi? [Harun Tekin] Ben gerçekten herşeyin ellerimizde olduğuna inanıyorum ama bunu duyup anlamını bile zihninden geçirmek için insanın gerçekten güçlü bir iradeye sahip olması gerekiyor. Mutlu olduğumuz , huzurlu olduğumuz zamanlarda aslında bunu anlarız ama hayatımızdaki anların büyük bir bölümü öyle geçmez ve çözümler hep dışarıda görünür aslında ellerimizdedir. Grubunuzdan ilk önce Alper sonra da Derin ayrıldı. Bu çalışmalarınızı etkiledi mi? Çok etkiledi denemez çünkü Alper doğal bir şekilde ayrıldı gruptan ve yerine Burak girdi.Burak da gruba yeni bir soluk getirdi. Derin de karşılıklı anlaşmazlıklar sonucunda ayrıldı gruptan yerine Kerem girdi ve ekstra bir enerji getirdi. Son 3-4 senedir en uyumlu kadroyla beraberiz. Müzik dışında sosyal konularda da sizin var olduğunuzu görüyoruz. Nükleer Santral için protesto konseri vermiştiniz. Bir şeyler yapma konusunda kendinizi sorumlu mu hissediyorsunuz? Herkes gibi söz söyleme hakkımız olduğuna inanıyoruz ve bunu da gerektiğinde doğru olduğuna inandığımız şeyler için kullanmaktan yanayız. Bu birilerinin hakkının yenmesi durumunda onlara destek olmak olabilir; doğaya , insanlara , hayata bir yanlışlık yapıldığı durumda bunun karşısında olmak olabilir. Elimizden geleni yapmaya çalışıcağız çünkü ahlaki bir sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Çok başarılı bir grafik çiziyornusuz. 3 albümünüz var ve 3'ü de son derece başarılı. Bunu neye bağlıyorsunuz? Geriye dönüp baktığımızda doğru yaptığımız bir şey var o da erken başlamış olmak. Albüm satar mı , klip çekilebilir mi v.s. diye düşünmeden , yaptığımızı eskitmeden , soğutmadan hemen hamle yaptık. Eğer öyle yapmasaydık , hızlı davranmasaydık bu grup şimdi olmayabilirdi. Çünkü ilk albüm , ikinci albümü yapana kadar grubun varoluş sebebi oldu. Bunun dışında da çevremizden, sevdiklerimizden , dinleyicilerimizden aldığımız destekle devam ettik ve hala da o şekilde devam ediyoruz. Son albümünüz için uzun bir stüdyo dönemi geçirdiniz. Bu dönemle ilgili mutlaka komik anılarınız vardır. Birini bizimle paylaşır mısınız? [Kerem Kabadayı] Stüdyoda bizden başka bir iki müzisyen arkadaşımız daha vardı. Çalışmadığımız zamanlarda bulabildiğimiz objelerle oyun keşfediyorduk. Bir ara ben salonda baktım herkes bir şeyle meşgul . Saydım herkes burdaysa kim kayıt yapıyor? Kimse yapmıyor.Herkes oyun oynuyor.(Gülüyoruz.) Böyle birkaç gece geçirdik rahatlama adı altında. Harun Tekin Bir de yemekle ilgili ilginç bir anımız var. Kaşarlı , domatesli, biberli pideden 600 tane kadar yemişizdir bizim dışımızda birkaç kişi daha vardı çünkü. Albüm kayıtlarını gece yaptınız. Neden geceyi seçtiniz ? Zor olmadı mı? O saatlerde herkes uyuyordu ve kimse rahatsız etmiyordu bu bir avantajdı ama tabii bir de dezavantajı var gece çalışmanın sabah trafiğine takılıp da eve gitmek anlamına geliyordu ve biz 7 ay kadar çalıştık. İnsanın dengesi altüst oluyor. Bu da zamanla verimliliği olumsuz etkiliyor. Şarkılarınızı ortak yapıyorsunuz. Pekiyi nasıl oluşuyor? Çeşit çeşit aslında. Bir kişi bir şeyler çalarken onun üstüne bir iki kişinin gelmesiyle renklenebiliyor. Doğaçlama çalarken fikir çıkabiliyor. Bu aslında her albümde değişiyor.Her albümün bu anlamda değişik bir dünyası oldu. Şu anda bir yerde çalıyor musunuz? Şu anda bir yerde çalmıyoruz. Geçen senelerde birkaç bar programı yaptık ancak şu anda canlı müzik yapıpda zevk alınabilecek ve seyircinin de zevk alabileceği çok az yer kaldı. Bundan 2-3 sene önce daha çeşitlilik vardı. Şu anda biraz tarz yoksunu yerler türedi. O yüzden yakın gelecekte düzenli bir program görünmüyor. Bize verebileceğiniz konser haberiniz var mı? Şu an için kesin olarak H2000'i söyleyebiliriz. 2 Temmuz Salı Saat 22:30 'da çalacağız. Aklınıza zor zamanlarda getirdiğiniz ve size moral depolayan bir söz var mı? [Harun Tekin] Sözü iki kişi arasında gidip geliyor diye düşündüğün zaman ne kadar iyi bir iletişim olursa söz de o kadar anlam kazanıyor. İletişimin olmadığı bir yerde söz nereye kadar ne getiriyor ya da en doğru söz ne olabilir? [Kerem Özyeğen] " Olmak istediğin insan şu anda nasıl davranırdı ? " Aşk aptallık mı? [Burak Güven] Kendi adıma aşk var mı yok mu ya da olduğu hali bu da başkalarının dediği ile benim aşkım ayrı mı? Bunları çözmüş değilim. [Harun Tekin] O, şarkıdaki adamın sayıklaması olarak söylenebilir. O adam da ben değilim bu arada. Ayrıca Mor ve Ötesi aşk yok diye düşünmüyor. Aşk nedir diye soruyor. Birkaç kelime versem neler söylersiniz? "Yağmur?" [Harun Tekin] Türkiye'de yağdığında çamura yol açan başka yerlerde yağdığında çok daha güzel şeylere yolaçabilen çok hoş bir doğa olayı. "İstanbul?" [Kerem Kabadayı] Güneş açtığında yağmur altındaki haline göre çok daha güzelleşen bir şehir. "Zaman?" [Kerem Özyeğen] Bazen yanımda bazen arkamda. "Deniz?" [Burak Güven] Deniz benim bir parçam ya da varlığımın bir parçası. Radyoda olsaydık hangi şarkıyı çalmamı isterdiniz? [Burak Güven] Eksik (3. Albüm) [Harun Tekin] Yalnızlık Paylaşılmaz ( Duman) [Kerem Kabadayı] Çiz / Remix (Rapor2) [Kerem Özyeğen] Mazhar Alanson (Yapma) [Zehra Bayar] Hayat ( 3. Albüm) HAZIRLAYAN: Zehra BAYAR |
||
|
||
| gül kendine zamanında yapılmış bir röportaj sanırım.en son bölümünü çok sevdim,kelimelerin o anda çağrıştırdıkları anlamları..değişik ve güzel bir röportaj olmuşş... | ||
|
||
her zamanki gibi verdikleri cevaplarla kendilerini bir kez daha ispatlamışlar..
|
||
|
||
| http://www.geocities.com/ozgurkaraduman/zehra/mor.htm | ||
|
||
evet güzel sorular ve güzel cevaplar hele sonlara doğru kelimelerin akışı nebileyim gerçekten güzel bir röportaj olmuş. bizimle paylaştığın için sağol
|
||
|
||
röportajı okumak çok keyifliydi sorular çok güzelmiş ayrıca ve yine kendilerine yakışan cevapları vermişler özellikle röportajın sonları daha bi keyifliydi sanki
|
||
|
||
| çok güzel bir röportaj,sorulara kendilerine yakışan cevaplar vermişler.paylaşım için teşekkürler | ||
|
||
| gerçekten iyi bir röportaj olmuş mor ve ötesiyle ilgili düşüncelerimiz hep daha da olumlu oluyor bu böyle sürüp gitsin diyelim...başka bir uyuma da dönmesin | ||