|
||
| benim olaya yaklaşimim biraz farkli olacak.dinin oluşumu ile ilgili...bence burda konuşulması gereken dinin ve felsefenin ortak yanları ya da ortak olmayan yanları olmamalı.çünkü marxin da dediği gibi din toplumların afyonudur,insanin varliğindan sonradır dinin oluşumu.felsefeye gelince gördüğüm kadarıyla felsefe hakkinda net bir bilgisi olan yok burda,felsefe sorgulamaktir tabi ki ama felsefe düşündüğünüz gibi zaruri değildir ve ayrıca felsefe ile din taban tabana zittir birbirlerine.çünkü felsefenin temelinde araştirmak,sorgulamak,deneylere inanmak vardır,dinde ise salt inanmak vardır,sorgulamak "allah"in varliğindan şüphe etmektir...felsefeyi bilim başliğiyla incelemek gerekir... | ||
|
||
| arkadaşlar lütfen konu hakkında olumlu ya da olumsuz yaklaşımlarınızın dışında birbirleriniz hakkında kişisel görüşlerinizi paylaşmayın.. herkesin cevabı bize uygun olamayabilir. bu her konu için geçerli. lütfen birbirinizin görüşlerine saygı gösterin. konu dışı yazılan mesajları sildim. buyrun konuyla ilgili yorumlarınıza devam edin. | ||
|
||
| Felesefeye başlamanın yolu inanmamaktır. Diderot |
||
|
||
| düşünmek felsefedir bence. çünkü sınırlandırma yoktur rahatça konuşup fikir beyan edebiliyosun. | ||
|
||
| arkadaşlar öncelikle unutmamalıyız ki dinde bir felsefedir!Diğer yandan bazı insanlar hatta bir çok insan felsefe diyince din karşıtı yada felsefe insanı dinsiz yapar gibi komik düşüncelere bürünüyolar.Ancak felsefe soru sormamızı ve düşünmemizi sağlayan bir araçtır.Bu sorular sonucunda insan dini de bulabilir dinden de çıkabilir.Ancak kesinlikle şöyle bir şey vardır ki gerek tarihte olsun gerkse çevremde dinci bir insan felsefe ile ateist ateistler ise yine felsfeyle dinci olmaktadır.(burada ki dinci aşırı bağlılık anlamında değildir) |
||
|
||
| din ve felsefenin aralarında bir bağıntı kuramıyorum kurmayada gerek yok bence.Matemetik öğretmenlerininde dediği gibi 'elma ve armut toplanmaz' | ||
|
||
| felsefe sorgulamaktır bu doğru.. dinde sorgulamaktır bu da doğru... ama ''farklı'' yöntemlerle.. işte aralarındaki en büyük fark bu...kimse kendi dinini uçsuz bucaksız yada rahatça sorgulayamaz..Çünkü korkar ve bir şekilde aklından atmaya çalışır..ve felsefeyi zaten biliyoruz... |
||
|
||
felsefe sorgulamaktır bu doğru.. dinde sorgulamaktır bu da doğru... ama ''farklı'' yöntemlerle.. işte aralarındaki en büyük fark bu...kimse kendi dinini uçsuz bucaksız yada rahatça sorgulayamaz..Çünkü korkar ve bir şekilde aklından atmaya çalışır..ve felsefeyi zaten biliyoruz... din sorgulayıcı değil; kabullendiricidir. |
||
|
||
felsefe sorgulamaktır bu doğru.. dinde sorgulamaktır bu da doğru... ama ''farklı'' yöntemlerle.. işte aralarındaki en büyük fark bu...kimse kendi dinini uçsuz bucaksız yada rahatça sorgulayamaz..Çünkü korkar ve bir şekilde aklından atmaya çalışır..ve felsefeyi zaten biliyoruz... din sorgulayıcı değil; kabullendiricidir. insan sorgulamadan asla kabullenmez.. |
||
|
||
| çevremizde cahil mi yok ne insanlar biliyorum dinle ilgili en ufak birşey düşündüğümde bu böyle olmayabilir nasıl emin olabiliriz ki dediğimde sus sus düşünme sakın günah diyen... evet doğrusu sorgulamak ve ona göre kabullenmek fakat bunu yapan insan ne yazk ki çok az... |
||
|
||
| Aslında herkes o en cahil dediğimiz kesim bile düşünüyor bunları.. kendi kendilerini sorguluyorlar.. Hani mustafa hakkında herşeyde şöyle bir söz geçiyordu ''Aklımı kaçırmamak için aklımı çıkarıp attım diye''.. İşte bu duruma uyuyor..Hep akıllarından çıkarmaya çalışıyorlar bu düşüncelerini.. Ama başka biri yanında söylediğinde 'sus tövbe de...vb.' hep aynı bu değişmez bir gerçek ama; O zaman bu dünyaya gelmemizin ne anlamı kaldı sorgulayamıyacaksak..?Kendi irademizle doğruları bulmaya çalışamıyacaksak? |
||
|
||
| haklısın çok haklısın ben de senin gibi düşünüyorum ama öyle bir zorluyorlar ki bunu akıllarından çıkarmak için...çünkü kolaylarına geliyor sorgulamadan bu böyleymiş diye kalıplara bağlı olarak kabullenmek.. bir süre sonra bakıyorsun imkansızı başarmışlar düşünmüyorlar otomatik cevaplarıyla karşılarındakini de düşünmemesi için zorluyorlar |
||
|
||
felsefe sorgulamaktır bu doğru.. dinde sorgulamaktır bu da doğru... ama ''farklı'' yöntemlerle.. işte aralarındaki en büyük fark bu...kimse kendi dinini uçsuz bucaksız yada rahatça sorgulayamaz..Çünkü korkar ve bir şekilde aklından atmaya çalışır..ve felsefeyi zaten biliyoruz... din sorgulayıcı değil; kabullendiricidir. insan sorgulamadan asla kabullenmez.. bunun bi sınırı yok. o zaman zekasına göre herşeyi kabul ediyor demektir. en aptal birine herşeyi kabul ettirebilirsiniz. |
||
|
||
. Niyeyse birbirine karşı zıt bulmuyorum. Dışarıdan baktığında öyle gibi daha çok, bir çok din öğretmeni feslefe yapar din öğretmenleri laf kalabalığına getirmeyi severler çünkü![]() |
||
|
||
| gerçeği görmeyecek kadar insanın gözünü sıkıca kapatması ne kadar acınacak bir durum... zamanla anlaşılır gerçekler... gerçeği genç yaşta keşfetmeler... hiçbir yol düz değildir .her zaman engeller vardır!Var olacaktırdır.
|
||