|
||
| Karanlığın içinden çıkan şekilsiz yaratıklar beni korkutuyor, üstüme üstüme gelip bana tehditler savuruyorlar. Kaçmak istiyorum, fakat hangi yöne gideceğimi şaşırıyorum. Bağırıp, yardım çağırmak istiyorum. Sesimin çıkmadığını fark ediyorum. Sessiz bir çığlık atıyorum. Bunu sadece ben duyuyorum. Bütün şekilsiz yaratıkların üstüme geldiğini görüyorum. Onlar üstüme geldikçe enerjilerinin benim vücudumda toplandığını hissediyorum. Teker teker vücuduma giriyorlar ve artan basınç yüzünden patlıyorum. Aniden gözlerimi açıyorum. Bu kadar enerjinin vücudumda toplanmasına ve bunun kalp hızımı arttırmamasına şaşırıyorum. …... Karanlık rüyaların gizemi hep ilgimi çekmiştir. Bilinçaltıma bu gizemin nereden yerleştiğini düşünürüm. Hangi olay beni böyle gizemli bir rüya görmeye itti? Bilinçaltı sonsuz kapasiteli bir alandır. İnsanın hayatta yaşadığı her şey bilinçaltına kaydedilir. Bir çoğumuz bunun farkında olmasak da bilinçaltına kaydedilen şeyler bir gün, gün ışığına çıkar. Ufak bir anımsatma sonucunda, bilinçaltındaki görüntü canlanır. Bunu genellikle rüyalarda yaşarız. Ne zaman, nerde kaydedildiğini hatırlamadığımız bir şey, rüyalarda farklı şekillere bürünerek karşımıza çıkar. Bunu, bana en iyi anlatanlardan biri yönetmen David Lynch'tir. Bilinçaltına yerleşen şeylerin rüyalara yansımasını anlatır. Ama bu rüyalar, hep olumsuzun olumlu yansımasıdır. Güçsüz, yeteneksiz, başarısız insanlar hayallerindeki kimliklere rüyalarında kavuşurlar. Bu nedenle Lynch'i seviyorum ve her gece Lynchvari bir rüya görebilmek için uyuyorum. Biliçaltına yerleşen şeyler sadece rüyalarda karşımıza çıkmıyor. Bazen bir ses, bazen bir görüntü, bazen de bir koku, bizi alıp başka diyarlara götürür. Bilinçaltına yerleşmiş olan, fakat farkına varmadığımız bir ses, bir koku, bir görüntü, bizi, bunların kaydedildiği zamana götürür. O zamanki ruh halimizi tekrar yaşarız, çok kısa süreli de olsa. Bu nedenle seslere, özellikle de müziğe önem veririm. Görüntüler ve kokular da çok önemlidir, benim için. Daha da önemlisi; bilinçaltıma kaydedileceğini bildiğim için ve bir gün, hiç ummadığım bir zamanda karşıma çıkıp, bana yarar sağlayacağını düşündüğüm için ne bulursam okurum. Şu an okuduğunuz bu yazının da bilinçaltınıza yerleştiğini unutmayın. Bir gün karşınıza çıkar mı, bilmiyorum ama, bu yazının şu an ruh halinize etki ettiğini çok iyi biliyorum. Bazılarınız böyle saçma bir yazıyı okuma zahmetine girdiği için kendi kendine kızıyordur. Bazılarınız yazının etkisiyle bilinçaltına yerleşmiş ve bu yazıyı okurken gün ışığına çıkanlarla farklı diyarlara uzanmış ve yazının sonunu merakla bekliyordur. Bir şekilde bu yazı ruh halinize etki ediyor. Tabii bu yazıyı yazdığım için benim de ruh halim etkileniyor. Ruh halimi etkileyerek ya da etkilemeyerek bilinçaltıma yerleşen şeylerin gün ışığına çıkma biçimi her zaman ilgimi çekmiştir. Özellikle rüyaların benim için ayrı bir önemi vardır. Çünkü rüyalarım sayesinde kendimi ve bana etki edenleri daha iyi anlarım. Bu nedenle her gece rüya görebilmek için uyurum. Bir de rüyalar dışında, beni etkileyen şeylerin neler olduğunu öğrenmek için bir gün hipnotize olmak ve bir kamera karşısında hayatımı anlatmak isterim. Bundan daha iyi kendini tanıma yöntemi olabilir mi? |
||
|
||
| ben de hipnotize olmak isterim... çok garip bir şey yha. |
||
|
||
bilinçaltına çok inanırım.gördüğümüz rüyalarımız da bundan ibaret değil midir zaten? ?
|
||
|
||
| evet, kesinlikle öyle. rüyalar, dil sürçmeleri,espriler unutkanlıklar bunların hepsi bilinçaltına itilmişlerdir. bilinçaltına itelenen duygular, yok olmazlar, kılık değiştirmiş bir biçimde ortaya çıkarlar. Freud'a göre de davranışlarımızı büyük ölçüde değiştirirler. Ayrıca eğer herşeyi bilinçaltına atarsanız, ruhsal bozukluklar meydana gelebilir. |
||
|
||
| evet öyle yaşadıgımız herşey aslında bilinç altımızda kayıtlı bu kayıtlı olan şeylerin çogunu hatırlamıyoruz bile...ama bunlar rüyalarımızda yada arkadaşın dedigi gibi bir koku bir sözcük duydugumuzda ruh halimizi degiştiriyor o zamandaki ruh halimize az da olsa döndürüyor bende bu bilinç altımda kayıtlı olanları izliyebilsemm... | ||
|
||
| bilinçaltı falan cidden var örnek: rüyalar | ||
|
||
| bilinçaltı bizim herşeyimiz ya yaşadıklarımızın bir bölümü orada saklanıyor..davranışlarımızı,rüyalarımızın bir çok şeyin temeli bilinçaltında saklı..yaşamımız bir nevi orada şekilleniyor yani..korkularımız alışkanlıklarımız tiklerimiz vs vs oradaki saklanmış bilgilerden olaylardan dolayı oluşuyor..unuttuk dediğimiz şeyleri aslında unutmuyoruz zaten kişi bir şeyi asla tamamen unutmaz onları istemsizce bilinçaltımızda saklıyoruz...zaten psikolojide önemli birşeydir bilinçaltı Freud herşeyi bilinçaltına bağlar insanın tüm davranışlarının bilinçaltı ile bağlantılı olduğunu söyler... ayrıca hipnoz edilmeyi çok isterdim(özellikle taş maclisinde bir hipnoz bölümü vardı ondan sonra çok istemiştim) ama hipnoz ancak çok usta insanların elinde yapılmalıdır zaten size bir anlaşma imzalatıyorlar ve anlaşmanın maddelerinden biri şu "hipnozdan çıkamama durumu vardır..." ... |
||
|
||
| evet bilincaltı kesinlikle var.unuttugumuzu sandıgımız bazı olaylar bazen bir kızgınlıkla,bazen bir espriyle,bazen bir sakayla,ruyayla ortaya cıkabiliyor.biz ne kadarr istemesek de..hatta bu hallerimize biz bile sasırabiliyoruz cunku biz bile beklemioruz kendimizden .. | ||
|
||
| bilmem bilir misiniz. jean christophe grange in bi kitabı var; taş meclisi. bi ara filmi çıkmıştı(filminin kitapla pek alakası yoktur). bu kitapta parapsikolojik olaylardan ve şamanizm den bahsedilir. ama kitabın bi kısmında başkahraman kadın bi olaya açıklık getirmek için bir anı tam olarak hatırlamak zorundadır. ama doğal olarak her insan gibi her saniyeyi aklında tutamaz. bu yüzden bir profesöre gider. bu profesör hipnoz dalında ustalaşmış bi insandır. hatta hipnoz sayesinde insanın anne karnındaki ve hatta daha önceki zamanlardaki haline bile gidilip salisesi salisesine görülebilceğini söylemektedir profesör. çünkü her şey insanın bilinçaltındadır. (tabi şuan bilimimiz bu kadar ilerlemedi ama mümkün olduğuna inanıyorum) . sonra kadın uyur ve o anı saniyesi saniyesine profesörün sorduğu sorular doğrultusunda cevaplar ve olay çözülür. rüyalarımıza gelince, freud un (jung da olabilir tam emin değilim) bu konuda bi düşüncesi var. rüyalar bilinçaltından çıkma görüntülerdir ya da rüyalar gelecekten haberlerdir. ama bu gelecekten haberler çok nadir rastlanır rüyalardandır. benim bu konudaki düşüncemse şöyle: ruhlarımızın biz doğmadan önce tüm kaderimizi yaşadıktan bedenimize girdiği inancı vardır (hatta "ben bunu daha önce yaşamıştım" olayı da buna dayandırılmaktadır). eğer böyleyse, freud un(ya da jung un) dediği "gelecekten haber", aslında çoktan bilinçaltımıza yerleşmiştir ve o gelecek değil geçmiştir. size bir anlaşma imzalatıyorlar ve anlaşmanın maddelerinden biri şu "hipnozdan çıkamama durumu vardır..." ... ***bu hipnoz anlaşması nedir ya tam olarak neleri içerdiğini bulabiliceğim bi kaynak söyleyebilirmisin?
|
||
|
||
| fazla bilgim yok o yüzden yanlış bir yorum yapmak istemiyorum. | ||
|
||
| bilincimin altında korku var...bu yüzden çoğu gece karabasan görürüm..kabus değil,karabasan..karabasan çok kötüdür ve ben bunu defalarca yaşadım..öyle çok oldu ki bir ara delirme safhasına geldim ve bunun farkındaydım bir de..bilincimin altına yerleşmiş korkuda bu karabasanı tekrar yaşayacağım var... | ||
|
||
| sigmund froyd un düşünceleri çok enteresan!aslında gerçekler bilinçaltındadır...bizde ordayız bence.. | ||
|
||
| bilincin hemen altında yer alır, sağ alt köşededir, 5 değişik renk ve 5 değişik özellik taşır bunlar, üç tanesinin şekli farklıdır, örneğin bir tanesi bilincin üstüne doğru durur, bu alt ve üst kısım birbirileriyle senkronize bir şekilde çalışmanın yanı sıra, güneş enerjisi ile çalışabilmektedirler, bu yüzden geceleri daha bir mantıklı davranabileceksiniz-dir- bilinçaltı, bilince tabanlık ederek, tüm bilincin güvenilir bir zemine kaydedilmesne olanak tanır, ayrıca bu bilinçaltı, bilincin hemen altında yer alır... (iğrencim!) ____ Örnek olarak her sabah okula gitmeden önce dinlediğini bir müzik varsa (tvdeki çizgifilm müziği, bir haber programının açılışı, ya da bilmiyorum, belli bir ritme ve melodiye sahip bir sesi, sabah uyandığınızda duyuyorsanız, ya da çalarsaatiniz hep aynı çalıyorsa) o müziği ya da sesi, gayet normal bir ruh hali ile dinlediğinizde, kendinizi uykulu hissedersiniz. Hem tecrübedir, hem kitaptan edinen bilgilerdir canım. Ayrıca just me arkadaşımın yazdıkları, son zamanlarda pek sık dinlediğim ve Amy LEE'nin korku ve karabasana yazdığı şarkı sözleri aklıma geldi, izninizle türkçe çevirilerini paylaşıyorum. Snow White Queen - Beyaz Kar Kraliçesi (Karabasan için olan) Işıkları söndür.kapıları kilitle Arkana bakma Karanlıkta soyun Ve kendinden Bütün benliğinden saklan Senin kelimelerinin beni nasıl ele geçirdiğini bilemezsin Bunları bana soracağına inanamıyorum Beni tanımıyorsun Bana aitsin Benim beyaz kar kraliçem Gidecek yer yok,bu yüzden üstesinden gelelim Yakında beni görecegini biliyorum Tıpkı benim gibisin Artık bağırma aşkım,cünkü tek istediğim sensin Rüyanda uyan Donmus korkulardan Bütün ellerin üzerimde Bağıramıyorum Benim hakkında düşündüğün delice yollardan kaçamıyorum Seni rüyalarımda hissediyorum ve uyumuyorum Bana aitsin benim beyaz kar kraliçem Gidecek yer yok,bu yüzden üstesinden gelelim Yakında beni göreceğini biliyorum Tıpkı benim gibisin Artık bağırma aşkım,çünkü tek istedigim sensin Hayatını kurtaramam Uğruna kan döktüğüm hiç birsey bu kadar acı olmasa da Aklımı kaçırıyorum ve sen sadece orada duruyorsun ve benim dünyamı parçalara bölecek şekilde bakıyorsun Bana aitsin Benim beyaz kar kraliçem Gidecek yer yok,bu yüzden üstesinden gelelim Yakında beni göreceğini biliyorum Tıpkı benim gibisin Artık bağırma aşkım,cünkü tek istediğim sensin Sweet Sacrifice - Tatlı Kurban (Korku için yazdığı) Bu doğru, hepimiz birazcık çılgınız Ama çok açık Artık bunu serbest bıraktım Korku sadece aklımızda Bütün zamanı ele geçiriyor Korku sadece aklımızda ama bütün zamanı ele geçiriyor Seni zavallı, tatlı, saf şey Gözlerini kurula ve kanıtla Beni mahfetmek için yaşadığını biliyorsun inkar etme Tatlı kurban Birgün senin ismini unutacağım Ve tatlı birgünde, benim kayıp ızdırabımda boğulacaksın Korku sadece aklımızda Bütün zamanı ele geçiriyor Korku sadece aklımızda ama bütün zamanı ele geçiriyor Seni zavallı,tatlı,saf şey Gözlerini kurula ve tanıklık et Ve benden nefret etmek için beni seviyorsun değilmi tatlım? Senin kurbanınım Karanlıkta hayal kuruyorum Ölmek için uyurum Sil sessizliği Sil hayatımı Yanan küllerimiz Günü karartıyor Hiçliğin dünyasında Üfle beni uzaklara Neden nefret ettiğini merak ediyor musun? Hala,güçsüzlüğü hayatta kalmaya mı benzetiyorsun? Seni zavallı,tatlı,saf şey Gözlerini kurula ve tanıklık et Ve benden nefret etmek için beni seviyorsun değilmi tatlım? Senin kurbanınım |
||
|
||
| bilinçaltı=korkular. korkularımızı yenmediğimiz sürece bilinçaltımızda kalcak onlar ve ole gidecek bana göre önmli olan korkulkarı yenmktr |
||
|
||
| Bilinçli-bilinçsiz yapılan her hareketin, verilen her tepkinin, gösterilen her refleksin altında bilinçaltı yatmaktadır. Birçok kişi Freud'u cinsel sapkınlıkla suçlasa da bugün yapılan araştırmalar da onu haklı çıkarmakta; davranışların temelinde iki temel dürtünün -şiddet ve cinsellik- bulunduğunu göstermektedir. Yine de bazen bir puro sadece bir purodur. | ||