mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Bilimsel Bulgular

Konu: TÜKETİM ÇILGINLIĞI

Sayfa: [ 1 ] 2

charmed 23.04.2007 20:15:59

ABD, Dünya nüfusunun yalnızca % 4,7 'sini barındrdığı halde doğal kaynakların % 25'ini kullanıyor ve toplam çöp ve atığın % 25 - 30'unu üretiyor. Ortalama bir Amerikalı, ortalama bir Hintliye oranla 50 kat daha fazla çelik, 56 kat enerji, 170 kat yapay kauçuk ve kağıt, 300 kat da fazla plastik tüketiyor. Her Amerikalı, 5 Kenyalının tükettiği kadar tahıl, 35 Hintli, 150 Bangladeşli ya da 500 Etiyopyalı kadar enerji tüketiyor.

BİLİM VE TEKNİK DERGİSİ

N.CANSU 30.04.2007 16:09:41
para var adamlarda napalım

AnErChEsT 30.04.2007 18:54:57
tüketim çılgınlığı bu kadar dar bir konu değil..ne yazıkki hepimizde var..her şeyin en iyisine sahip olmak için gece gündüz çalışıyoruz ve bu uğurda yitirdiklerimizi farketmiyoruz bile..insanoğlu işte hiçbişeyle yetinmiyor..arabanı değiştir,evini değiştir,mp3 çalar al,bilgisayarını yükselt,yeni pantolon gömlek al,yeni ayakkabılar,parfüm sür...ve arkada yakılan binlerce orman,yok olan doğal su kaynakları ve eriyen buzullar hep bizim eserimiz...

charmed 30.04.2007 19:01:48
AnErChEsT arkadaşım sana katılıyorum kesinlikle ama şöyle bir şey de yok mu? adamlar 500 Etiyopyalı kadar enerji kütetiyor. onlar açlık sınırında bunlar yemek ve daha fazla yemek için çırpınıyorlar. kendimizide uyarmamız gerekiyor elbette. ama birileri bu adamlara dur demeli...

AnErChEsT 30.04.2007 20:52:09
ona itiraz olmaz zaten:)

TorTu 01.05.2007 09:14:28
ama onları durduracakların bilinçlenmesi ve kendine söz geçirebilmesi gerekli diye düşünüyorum..ve katılıyorum onlar abartmış durumda,durdurulmalı..

cenuz*23* 30.06.2007 19:37:45
orda insanlar açlıktan ölürken abd dedeki adam obezlik sınırlarını aşıyor..beyin yok ki adamda düşünemez o...ve gerçekten sadece bununla sınırlı değil hepimiz en iyisine sahip olmak istiyoruz evde birsürü kıyafet varken gidip birdaha birdaha alıyoruz ama düşünmek gerek biraz bunun sonu yok ve bazıları bunları bulamıyor.herşey gerektiği kadar olmalı....

Birgül 30.06.2007 21:02:53
ABD'nin diğer insanları düşündüğü yok ki! Angry sanki dünyada sadece onlar yaşıyor zaten öyle yapmaya çalışıyorlar.Tüketsinler bakalım sonucunu bütün dünya ödeyecek! Sad Huh

derin miray 13.09.2007 22:19:59
bence sadece ABD nin değil hemen hemen her ülkenin bilinçsizce yaptığı bir şey..çoğu ülke açlıktan ölüyor! tüketiciler de bunu zevkle yapıyor!!!!!!!! Angry Angry Angry Angry Angry Angry Angry Angry

exelent 14.10.2007 18:43:36
bence sadece ABD nin değil hemen hemen her ülkenin bilinçsizce yaptığı bir şey..çoğu ülke açlıktan ölüyor! tüketiciler de bunu zevkle yapıyor!!!!!!!! Angry Angry Angry Angry Angry Angry Angry Angry
evvet oyle oluyor

15.10.2007 15:23:41
onlar "israf"  mi bilir !!!

zafer_bergama23 15.10.2007 15:52:00
ortalama bir amerikalı die bişey yok -işte sorun burda
adamlar doymuyor hayat standartlarını yükseltmek için gerekirse savaş açarlar .(zaten yapıyorlar)..da...)...

ahmet347 17.10.2007 18:07:24
bizde de üretim çılgınlıgı var Grin doğu anadoluya gitsinler, üretim çılgınlıgını görsünler Cheesy 1 ailede 30-40 çocuk olur mu ya Grin

18.10.2007 15:14:00
bizde de üretim çılgınlıgı var Grin doğu anadoluya gitsinler, üretim çılgınlıgını görsünler Cheesy 1 ailede 30-40 çocuk olur mu ya Grin
Cheesy Cheesy

mvosbgdb 28.11.2007 18:31:14
ya hep onlar onlar demişiz yukarda da, bu tüketim çılgınlığı hepimiz de olan bişey arkadaşlar ne yazıkki. aslında sorun tüketmekte değil ki hepimiz bir insan olarak tüketiriz. sorun, bilinçsizce tüketmekte ve tüketirken de mutlu olmakta. bi insana sorun, ideal yaşam nedir, hayatınız nasıl olsun istersiniz diye. büyük bi ihtimalle, size zenginliği tarif edicektir. çünkü ancak tüketerek mutlu olabiliyoruz ve tüketicek bi şeyleri de parayla alabiliyoruz. artık her yerde alışverişi zevkli ve görkemli hale getiren büyük alışveriş merkezleri var, artık her reklamda başka başka ürünleri bize özendiriyolar. ve biz de buna özeniyoruz. daha iyi kıyafetler, daha iyi ve ambalajlı yemekler, daha rahat ve üretmeden geçen bi yaşam... hatta şunu da söylemek istiyorum; "hadi bu akşam da dışarı çıkıp, restoranda yiyelim yemeği". bunun aslında ne kadar da acınıcak bişey olduğunu görüyomusunuz? tüketmekten, para harcamaktan zevk alıyoruz. ve bu birsürü soruna yol açıyo. paranın varlığı ve yokluğu çok büyük sınıf farklılıklarına neden oluyo. tüketmeye ve lükse meyilli beyinlerimiz ve duygularımız, asıl mutluluktan -üretmekten- bizi alıkoyuyo. üretemeyen, bişeylere karşı çıkamayan, yenilenemeyen, rahatça sömürülebilen hastalıklı beyinler haline geliyoruz. ve bu Amerika ya falan diil, pazar yeri haline gelmiş, gelişmekte olan ülkelere zarar veriyo. yani bizim ülkemize. ve eminim bizim ülkemizde de bu hastalıklı beyinlerden binlerce vardır. ve ne yazıkki bu beyinlere hastalığı bulaştıran, sadece tüketimi özendirme de değil. bunu gibi daha birsürü uygulanan strateji var. ama eğerki konumuz tüketim çılgınlığı, şunu söyliim; bakkaldan cicili bicili ambalajı olan bi cips alalım, cipsi yiyelim, sonra bu ambalajdan güzel bi atık üretelim, eve gidince de penceremizin önündeki domatesi sulayalım. bakalım hangisinden gerçekten, vicdanen daha çok zevk alıcaz. o domatesi ailemize sunmaktan mı yoksa o ambalajı doğaya sunmaktan mı? ??   (bu sadece bi örnekti:)

Sayfa: [ 1 ] 2