mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Sanatsal

Konu: Grafiti

Sayfa: [ 1 ] 2

emoistbiso 19.05.2007 10:02:50
Graffiti genel anlam olarak kamu alanlarina izinsiz kisisel yada bireysel gorusu yansitan yazi yazmaktir. zira sprey boyali versyonu bu durumun son halidir, dolayisiyla nyc'de 1970lerde falan baslamamistir. (ama buyuk amerikan sehir sinirlarinda sprey boya satilmasini yasaklamis yada karneye baglamistir o ayri) bazi magara resimlerini bile graffiti sayanlar vardir, bunu yemeyenler icin pompei'deki ornekler verilebilir. burada gunumuzdekilerden pek farkli olmayan seks ve sosyal mesaj kaygili graffitiler bulunmustur. tabii bulunanlar taslara kazinmistir, bu da bizi kelimenin ozune goturur ki, bu kok kazimaya* referans verir. hatta boyle antik orneklerden biri istanbul ayasofya'dadir. vikingler'in sehre geldiklerini vikinglerin ayasofya'nin galeri korkularina kazidiklari, x was heregraffitilerinden anliyoruz.

graffitiyi kisaca açiklamak gerekirse duvarlara yapilan resim sanatidir.geçmisin askine günümüzde çok gelismis bi seviyededir,kendi ticari sektörü,kendi giyim tarzi,kendi yasam tarzi ve kendi literatürü vardir.graffiti çikisi almanyada gerçeklestimistir, 2.dünya savasindan sonra dogu bloku belirlemek için yapilan duvar,uzun süre insanlar üzerinde özellikle dogu almanya halki için bi baski olmustur.1970lerin basinda protest amaciyla ghetto insanlari çesitli yazilar yazmaya basladi.yazilarin amaci sadece mevcut düzene baskaldirma idi,yani hiç bi sanat ruhu tasimiyodu.80'lerde graffiti kültürü gelismeye devam etti,artik insanlar sadece mesaj vermek verine görselligede onem veriolardi,berlin ve münih graffiti sanatçilari(writer) bu konuda cok uzmanlastilar.

alıntı.

burakpurple 20.05.2007 11:50:03
Bencede grafitti büyük bir sanattır...

TorTu 20.05.2007 20:44:22
grafitiyi kağıda falan çizenler duvar vb yerlere de yapabileceklerini düşünebiliyorlar ama çok zor birşey ya..yapabilmek isterdim,denemedim ama Grin

cenuz*23* 23.05.2007 19:39:53
ben kağıda çiziyorum kendi çapımda ama duvara çizmem mümkün değil yani onu beceremem.çizenlerse bencede sanat eseri gibi birşey oluşturuyorlar.hepsinin farklı bir tarzı var.ve bence grafitti yapmak için özel alanlar olmalı yada belirli sokaklarda grafitti yapmaya izin vermeleri gerek diye düşünüyorum..

TorTu 23.05.2007 20:00:27
zaten bence boş duvarlardansa grafitiye izin verilse ve insanlar sanatını yapsa çok daha iyi olur..tabiki her yere değil tabikide ama bir çok yer eğlenceli bir hale getirilebilir bu iş kullanılarak...

AnErChEsT 16.06.2007 21:45:21
keske heryer grafitiyle dolsa..ece temelkuran bir kitabinda söyle demisti "bir ülkenin psikolojisini o ülkenin duvarlar1na bakark anlayabilirsiniz" demisti..venazüelleda,arjinde duvarlar grafiti ile süslüyken bizde ise beyaz badana heryer..sizce neden böyle..12 eylülle birlikte kafam1zada beyaz badana çektilerde ondan:))

uyanınartık 26.06.2007 15:57:10
denedim ama beceremedim kolay gibi gözüksede gerçektende sanat yani ancak sanatçısı yapabilir ben yapamıyorum

birderdimvar 26.06.2007 17:39:46
aslında bir kere yapmak lazım:D:D:D

mlk/8cob 27.06.2007 09:18:37
kağıda yapmak her zAmAn basittir ama duvara yapmak bence cesaret ister  bence  birisi yapabilecekse yapsın çünkü o grafitiler duvara ayrı bir çılgınlık katıyor şimdi bilmeyen çizerse çılgınlıktan öte kötü bi görünüm olur bence Smiley

jackass 15.07.2007 18:17:54
ben ilgilenirim grafitiyle...kendi çapımdada yaparım bişiler işte Undecided

kaygusuz 15.07.2007 20:55:50
biz üç arkadaş bir duvara ben nuri alçonun adını yazmıştım onlarda resim yapmıştı ama sora belediye sildi sanki zararı varda siliyolar

büşra deniz akıncı 19.07.2007 20:25:21
duvarlara yazanlara hayranım ya çok zor gerçekten...

rumeysa 19.07.2007 20:48:24
grafiti cok güzel birsey, ama ne yazikki benimde elimden hic öyle seyler gelmez. yapanlara cok özenirim.

seboist_se 19.07.2007 20:59:14
bende yazabiliyorum ama daha tam profsynel olamadım ....inş oda olcak bigün ama acaip güzel bişi

mynamesblack 10.12.2007 11:03:10
biz üç arkadaş bir duvara ben nuri alçonun adını yazmıştım onlarda resim yapmıştı ama sora belediye sildi sanki zararı varda siliyolar
çokk ayıp etmiş belediye nuri alço bide Grin çok ayıp siz sanat yapmışsınız onlar silmiş.benim ülkemde sanata yeterince saygı duyulmuyo zaten

Sayfa: [ 1 ] 2