|
||
kısa bilgi ![]() paradokslar genelde durumlarin tekrar kendisine donmesiyle olusan dongusel celiskilerden kaynaklanan akil yurutmelerdir.ornek olarak sevilla'daki berber paradoksu verilebilir. bu berber sadece kendini tras etmeyenleri tras etmektedir. acaba bu berber kendini tras eder mi? yalanci paradokslarinin en unlulerinden birisi giritli paradoksudur. giritli epimenedes tum giritliler yalancidir diyerek tarihin en unlu yalanci paradoksunu yaratmistir. yanlis-dogru ciftiyle ilgili tonla paradoks vardir. mesela fuzuli paradoksu cok bilinmemekle beraber bunlarin icine girer. bir siirinde soyle bi dize vardir: sanma ki sair sozu dogrudur ey fani... çok kolay bir örnek vereyim sonra siz yazın ![]() aşağıdaki cümle doğrudur yukarıdaki cümle yanlıştır
|
||
|
||
şizofrenlere özgü bir davranış desemde düşüncelerimi arasırada olsa bulandırmak iyi geliyor.. ![]() *bir adam yalan söylediğini belirtir. bu doğru mudur yanlış mıdır? *zamanla değişmeyen tek şey değişimin kendisidir... *aslında tarih bize ait değildir, biz tarihe aitiz. *yapmak istediklerimiz ile bize yaptırılanlar arasında geçen mücadele sonucunda kendi yapmak istediklerimizi yaptıgımız zaman mutlu olmamız ancak otoritelerin istediği yapılmadığı için yenik sayılmamız. onların istediğini yaptıgımız zaman ise kendi istediğimizi yapmadığımız icin kendi kendimize yenilmemiz, mutsuz olmamız ancak kazanan ilan edilmemiz. *bir iyimser ile bir kötümser dünyanın hali üzerine konuşuyorlarmış. kötümser "hiçbir şey bundan daha kötü olamaz!" demiş; iyimser itiraz etmiş "olur mu, mutlaka daha da kötü olacaktır!" *gariptir, insan kuruyor, yıkıyor ama hala kendisinin ne olduğunu tahmin edemiyor. |
||
|
||
| Hızlı Kaplumbağa: Bu paradoks, Zenon Paradoksu olarak ta bilinir: Hikaye bu ya, kaplumbağanın biri yolda Carl LEWİS'le (Bu ismin gerçek hayatla hiçbir ilgisi yoktur!) karşılaşır. Kısa bir sohbetten sonra kaplumbağa, Lewis'e 100 metre yarışı teklif eder. Önce bu teklife gülüp geçen Lewis, kaplumbağanın gayet ciddi ve ısrarcı olması üzerine isteksiz bir şekilde teklifi kabul eder: - Tamam yarışalım ama neyine güvenip benimle yarışmaya kalkıyorsun be birader? Kaplumbağa, yalnız bir şartı olduğunu söyler: - Senden tek isteğim, ben yarışa 10 metre önden başlayacağım. Bu şartla beni kesinlikle geçemezsin. Ne o yoksa korkuyor musun? Lewis kaplumbağanın şartını kabul eder. Yalnız kaplumbağa bir açıklamada bulunur: - Yarışa başladığımızda sen benim ilk başladığım noktaya geldiğinde ben biraz önde olacağım(mesela 10 metre). Bu anda filmi dondurup farkı göre biliriz. Tekrar harekete başladığımızda sen ikinci kez yarışa başladığım noktaya geldiğinde ben biraz daha önde olacağım(mesela 10 cm). Tekrar hareket ettiğimizde benim son olarak geldiğim yere geldiğinde ben mutlaka senin önünde olacağım. Dolayısı ile sen hiçbir zaman beni geçemeyeceksin. Bu sözleri duyan Carl LEWİS, yarışma fikrinden vazgeçer. Mâlum, itibar meselesi... |
||
|
||
| Kendi içinde çelişkiliymiş gibi görünen, mantıksal olarak hem doğruluğu, hem de yanlışlığı kanıtlanabilen önerme. Antikçağ Yunanlılarında paradoks deyimi yaygın düşünceye aykırı düşünceyi dile getiriyordu ve özellikle Parmenides ile Zenon'un aporialarıyla (çıkmazlık) antinomialarında (çatışkı) örneklenmişti. Metafizik düşünce sisteminin temeli olan biçimsel mantık ve onun çağdaş biçimi dizi kuramları bu aykırı düşünceyi mantıksal bir çelişme olarak tanımlar. Bundan başka metafizik yapılı çağdaş fizikçiler de birtakım kozmolojik paradokslar ortaya atmaktadırlar. Matematik mantıkçı Bertrand Russel'e göre, kendi kendine traş olmayanları traş eden bir berberin kendi kendini traş etmesi çok önemli bir mantıksal paradokstur. Oysa traş etmesini bilen bir berber kendi kendine traş olamayanları traş ettiği gibi kendi kendine traş olabilen insanları da traş eder. Örneğin; bir şeyin hem kendisi olması ve hem de aynı zamanda başkası olması biçimsel mantık açısından büyük bir çelişme, diyalektik mantık açısından pek basit bir gerçektir. Bunun gibi kozmolojik paradokslarda belli bir ortamda geçerli fizik yasalarını başka ortamlara uygulamaktan doğmaktadır. Mantıksal olsun ya da fiziksel olsun , bir yanlış koyum ya da bir bilgi yoksunluğu, genellikle de diyalektik bilgiden yoksunluk yatar. Ünlü Aşil Kanıtı'nda olduğu gibi basit şaşırtma hileleriyse tümüyle bilim dışıdır. |
||
|
||
| bende size bir kaç örnek vereyim mesela;; 'Bu cümleyi okumayın!' Yukarıdaki cümleyi okuduğunuza göre paradoksa uğramış oldunuz. - Beni duyabiliyor musun? - Hayır. Sesin gelmiyor (!) - Niçin her soruma soru ile cevap veriyorsun? - Niçin vermeyeyim ki !? Memleketimizde bazı yer adları, kendisi ile çelişir: Bakırköy: Adı "köy" olmasına rağmen ilçedir. Hem de yaklaşık 50 vilayetten bile büyük bir ilçe. Viranşehir: "Şehir" değil, Ş.urfa'nın bir ilçesidir. Kuşadası: "Ada" değildir. Denizli: Denizli'de deniz yoktur. -"Söylediğin her şey doğru mu?" -"Hayır!" Bu adam güvenilir biri midir? Önce fikir yürütelim: "Hayır" dediğine göre arada bir yanlış(yalan) söylüyor demektir. Arada bir yanlış konuşuyorsa "hayır" dediği de yanlış veya yalan olabilir. O zaman "hayır", "evet" olur. Bu sefer de "evet" diyorsa, her söylediği doğru olduğundan "hayır" da doğrudur... İyisi mi bu adama pek itimat etmeyelim... Bir otobüs ilanı: -"Okuma-yazma öğrenmek isteyenlere müjde! Hemen aşağıdaki adrese başvurun..." Okuma-yazma bilmeyen bir insan nasıl bu ilanı okuyacak! Okusa zaten o adrese başvurması gerekmez... Bir adam, saçları döküldüğü için doktora gider. doktor, teşhisi koyar: Stres! Ama adam saçları döküldüğü için strese girmektedir. Strese girdikçe daha da fazla dökülmektedir. Daha da fazla döküldükçe de, stresi aynı hızla artmaktadır..işte buda bir paradokstur |
||
|
||
| Şiirlerimde yapmaya çalıştığım, çok beğendiğim, güzel bulduğum, izlediğim her filmde olmasını istediğim bir tür felsefik akım. Ayrıca beni duyabiliyor musun sorusuna hayır şeklinde cevap vermişliğimde vardır(bolca!) | ||
|
||
| "İngilizler yalancıdır." Eğer bu cümleyi kullanan bir İngiliz ise bu bir paradokstur. Çünkü eğer gerçekten İngilizler yalancıysa, kendi de bir İngiliz olduğu için yalan söylemektedir; o halde İngilizler doğrucudur. Bu durumda da ilk söylediği "İngilizler yalancıdır" önermesiyle çelişmektedir. Bu böyle gider işte=) | ||
|
||
| http://www.meyilli.com/resimler/?resimleri=PARADOXLAR Bir arkadaşım bu sene paradokslarla ilgili bir ödev hazırlamıştı.Ben de ondan esinlenerek paradoks ları resimlerle açıklamak istedim.Umarım beğenirsiniz... |
||
|
||
| bazen o kadar da düşünülür ki insan beynini yer bitirir bunlar =) zararlıdırlar sağlığa bir o kadar eğlenceli görünseler de =) | ||
|
||
| asla asla deme | ||
|
||
| + BENCE DE ÇOK ÇELİŞKİ VAR ANLAMLARDA BİLE 1-DANIŞMA (danışma yazıo danışmamı istemiyo heralde) BU ŞİRKET KLİBİNDE DE VAR... DANIŞMA YAZMIŞLARSA DANIŞMA ..YA ...
|
||
|
||
| telli telli şarkısının bu kısmı paradoks gibi geliyor bANA sanma ki yaralı uçmaz bir daha ... |
||
|
||
| Eğer bir yanlış yapıcaksan bari onu doğru yap | ||
|
||
bu daHİL bütün genellemeler yanlıştır
|
||
|
||
telli telli şarkısının bu kısmı paradoks gibi geliyor bANA yaralı ve bir daha uçmaz sanma demek istiyor
sanma ki yaralı uçmaz bir daha ... |
||