5 kasım saklıkent konserinde, bir kez daha farkettiğim birşey var: profesyonel grup ve amatör grup olmak arasında "çok" kalın bir çizgi var ve bu çizgiyi aşmak çok güç. çünkü bu çizginin vücuda gelişinde sadece müzikal gelişim, aranjman, kişisel avantajlar değil, "ruh", hakimiyet, işbilirlik, işbirliği gibi etmenler de rol sahibi ve az zamanda çok ve büyük işler başarmak gerçekten zor. çilekeşin uzun süredir birlikte iş yapan bir grup olduğu göz önüne alınırsa, bu varsayımların çoğunu ekarte etmiş olduğu gerçeğini kabul etmek gerek: saklıkentte çilekeşi ilk kez "büyük sahne"de seyretmiş biri olarak, vokalist görkem hakkındaki küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk önyargılarımı yıkmış bulunmaktayım; artık "frontman" sıfatını üzerine yakıştırmaya başlamış, gerek sahne hakimiyeti, gerek seyirciyle iletişimi, gerek grubunun "önyüzü" olması sorumluluğunu taşıması konusunda fazlasıyla yol katetmiş görünüyor. fakat- yanlış bir kelime kullanıyor olabilirim- "ulaşılır" bir havası olması, grubun diğer elemanlarının gerek sahne içi gerek sahne dışında çizdikleri,tabiri caizse cool tavır ile bir nebze çelişiyor gibi ve bu genel "çilekeş duruşu"na ket vurabilir. bu özellik, kanımca çok yerindedir, rockstar triplerine ezelden beridir karşı biri olarak, bu duruşu çok yerinde buluyorum fakat grubun bir bütün olduğu düşünülürse, bu bazılarının gözüne batabilir. gitaristleri ali'nin, kerem özyeğenle birlikte gördüğüm en iyi, yerinde, dozunu kaçırmadan delay kullanan gitaristlerden biri olduğunu düşünüyorum ve "müziği taşıması" konusunda eksiğinin pek olmadığını düşünüyorum fakat limonda izlediğimiz gitarist ile o sahnedeki adam başka kişilerdi sanki- sahne duruşunun her geçen gün daha "mtv"leştiğini söyleyen insanların varlığından ben bile rahatsızlık duyuyorum. bas konusu çok önemli grup için; yeni basçı grubu ya vezir edecek ya da grubu bir sene daha geriye taşıyacak, ve "birikim"i rezil edecek fakat grup elemanlarının ve çevrsindekilerin çok iyi kararlar verebileceklerini, ağzımın payını verbileceklerini biliyorum.çünkü yaptıkları müziğin bas ve davul merkezli olduğunu farkındayım ve nasıl diyelim, ben biliyorsam onlar da biliyordur..
|