|
||
| var mısın..nereden biliyorsun... |
||
|
||
| Dünyayı duyumlarım aracılığıyla yorumlarım. Bu nedenle, varolduğunu bildiğim tek şey duyu izlenimlerimdir. Örneğin bu elmanın varolduğunu söyleyebilir miyim? Hayır. Tüm söyleyebileceğim, onu gördüğüm, hissettiğim, kokladığım, tattığımdır. Bu bakımdan, gerçekte bir maddi dünyanın varolduğunu hiçbir surette söyleyemem Öznel idealizmin mantığına göre, eğer gözlerimi kaparsam dünya varolmaktan çıkar. | ||
|
||
| varolup olmadığımı irdelemem varlığımın en büyük kanıtıdır.. | ||
|
||
varolup olmadığımı irdelemem varlığımın en büyük kanıtıdır.. doğru olabilir ben,aslında bu konuya ne yazacagımı bilemedim karışık bir konu
|
||
|
||
| varoluş düşünmekmidir yoksa yaşamakmıdır??? bence varoluşa anlam katmaktır düşünmek ..insanlar düşünmüşlerse zaten yaşatmışlardır kendilerini sonsuza de....önemli olan bulunduğu zaman diliminde değil bedenen burda yokken varolmaktır düşüncelirle ... | ||
|
||
| düşüncelerindir yaşamani sağlayan var oluşunu tamamliyan,ama salt düşüncen değildir sni yaşatan pratikte yaptğın uygulamalarındır sni yaşatan. | ||
|
||
| herşeyle bir hareket etmektir ve onların da bunu yapıyor olduğunu duyarak??! | ||
|
||
| Valla bence herşeey iradede başlıyo ieğer bir kişide irade varsa var olup olmadığını bilir =) | ||
|
||
| Varoluşun tek sebebi insanın düşünen bir varlık olması değildir, ki zaten öyle olsaydı bitkiler ve diğer cansız varlıkların varolmadığını iddia etmek zorunda kalırdık.Bu durumda varolmanın kaynağını ve sebebini başka yerlerde aramak gerekir. Bilime göre bu Big Bang'dir. Semavi dinler bunun tanrının tek bir emriyle gerçekleştiğini savunurlar. Agnostiklerse varoluşun kaynağının asla bilinemeyeceğini dile getirirler. Fakat bunların hiçbiri yeterli değildir. Varoluş sebebine,kaynağına ve amacına ancak derin felsefi analizlerle ulaşılabilir. Varoluş düşünce, fikir gibi soyut kavramlardan ibaret olmadığı gibi; yalnızca dokunma,işitme,görme,tatma gibi duyulardan da oluşmaz.. Varoluşun birçok bileşeni vardır. İnsan neslinin soyunu devam ettirme isteği, insanın evrim sayesinde milyonlarca yıldır ayakta kalabilmesi, dünyevi maddi ve manevi mutlulukların insanı bu dünyada tutma gücü..vs varoluşun bunlar gibi yüzlerce sebebi sayılabilir. Ha Descartes'in "Düşünüyorum öyleyse varım" sözünden yola çıkılarak varoluşun sebebi düşünceye indirgenecek olursa, Sartre'nin "Hiçbir şey düşünmeyi beceremediğim için varım" sözü buna çok güzel bir yanıt olacaktır.. | ||
|
||
| varım çünkü düşünebiliyorum | ||
|
||
| "varım çünkü var olmaya mahkumum." "hiçbirşey düşünmeyi beceremediğim için varım." sartre |
||
|
||
| 'düşünüyorum öyleyse varım' en klasik ama en açıklayıcı cümle bu olsa gerek. | ||
|
||
| Düşünüyorum...O halde varım!... | ||
|
||
hastayım acı çekiyorum e varımdır heralde yani
|
||
|
||
| varım çünkü var olduğumu anlıyorum,beni muhattap alan insanlar var.görüşlerime saygı duyan ya da duymayan insanlar var.demek ki varım... öldükten sonra beni anan insanlar olacak ya da olmayacak ama birileri tarafından bir şekilde hatırlanacağım.yani öldükten sonra yok olmuyorum yani yok olmak diye bir şey olmuyor yani varım... |
||