mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Edebiyat

Konu: okuduğunuz kitaplardan beğendiğiniz,not aldığınız bölümler

Sayfa: 1 2 [ 3 ] 4

anarsist 13.03.2008 01:22:21
DAR AĞACINDA ÜÇ FİDAN (NİHAT BEHRAM)
öyle bir an vardır ki,bir can bir duygunun simgesi olur.bütünleşir o duyguyla.anlamı derinleşir.ölümle ikiye bölünmek istenen birşeydir bu.kimisi yaşatmanın saflarında kenetlenir,kimisi öldürmek için pusuya yatar;en karanlık yollarını arar can almanın.tarih böyle oluşa gelmiştir.bir bakıma,yaşama arzusuyla ölümün çarpıştığı yerdir dünya.toplum yasalarının anlamı da bunun içinde düğümlüdür.kimisi o düğüm çözülmesin ister;kimisi çözülsün düğüm,toplum ferahlasın diye can vermeyi göze alır...

sinsiliğin,çıkarın,acının,açlığın,acımasızlığın,ko rkaklığın,bencilliğin,açgözlülüğün,kalleşliğin,söm ürünün...kol gezdiği bir dünyada hergün binlerce bebek doğmakta şefkate,merhamete,doymaya muhtaç;çıkarsız dürüst bir titreyiş taşıyan çocuklar.ve onların büyük kesimini açlık beklemekte;kalleşlikler,acılar,sömürü...ve içlerinde bazıları düşünmeye başlar.düşünür ve düşündükçe yiğitlenir,korkusuzlanır,bilinçlenir..eğilir halkının acılarına.UMUT VERİR..

ÖTEKİ RENKLER(ORHAN PAMUK)
insan ilişkileri öyle kurulmuştur ki,özellikle gençlikte,insan ruhunu olduğu gibi masanın üstüne koyamaz.ilişkiler herkesin herkesi,bir yerlere bir dengeye çektiğibir ip üzerinde yürümek gibidir sanki.bu ipin üzerinde yürüken siz ruhsal dünyanız gibi ağır bir yükü,büyük bir sandığı,iyi niyetle açıp gösteremezsiniz.aslında çok çürük mallarım varbu sandıkta,ama sizinle paylaşmak istiyorum,diyemezsiniz.sizi de sandığınızı da havaya uçururlar sonra ve bir başkası bunu yapsa siz de kahkahalarla gülersiniz.

yaz sabahı,serinlikte,tepenizdeki öteki martılarneşe ve hırsla öterken ölmek zor olmalı.ama yavru martı ölmüyor da hayattan korunuyor gibi.belki birşeyler sezmişti,belki de birşeyler istemişti,pek azı oldu,hiç biri olmadı.bir martı ne düşünür,ne hisseder?gözlerinin çevresinde ölüme alışan ihtiyarlar gibi bir keder.ölmek sanki bir çeşit yorganın içine girivermek.bırakın,bırakın da gidivereyim,der gibi.

Koledoyuran 10.04.2008 11:47:14
Oğuz Atay - Tehlikeli Oyunlar ( Ülkemiz Bölümü)

Ülkemizde tarım ürünleri yetişir. Onları güneş olan yerlerde kurutarak kuru yemişler yetiştiririz. İngiltere’ye göndeririz, onlar da bize gerçek gönderirler. Gerçek tohumları gönderirler. Biz, o gerçeklerden kendimize göre gerçekler yetiştirmeye çalışırız. Son yıllarda kuru üzüm ve incirin yanı sıra, köylü de göndermeye başlamışızdır. Bu köylüleri, önce şehirlerde biraz yetiştiririz; tam olgunlaşmadan (yolda bozulmasınlar diye) başka ülkelere göndeririz. Onlar da bize döviz gönderirler. Halk müziği göndeririz; şoför pilağı gönderirler, aranjman gönderirler. Azgelişmişülke gönderirik, yardım gönderirler. Zelzele, toprak kayması, sel felaketi haberleri göndeririz, çadır ve heyet gönderirler. Asker göndeririz, teşekkür gönderirler. Bin zorlukla yetiştirdiğimiz değerler göndeririz, dış ülkelerde çalışan yabancılar istatistiği gönderirler. Gerçek insanlarımızı göndeririz, bize ordan mektup gönderirler…

neslihannn 11.04.2008 13:01:09
BU arada bu güzel şiirleri yazarken kimlerden(en azından kimden)beslendiği ortaya çıkmış bulunuyor.  Cheesy

Koledoyuran 11.04.2008 13:46:11
Atay, hakikaten de benim için en önemli yazardır. Elbette etkili olmalı, onun anlatımındaki yalınlığı başka nerede bulabildim ki şimdiye dek. Zaten şiir yaşamak gibi bir şey olsa gerek. İnsanı anlatır ve insanı bana en iyi Atay anlattı. İyi ki de o öğretmiş.

Şiirlerimi güzel bulmana da ayrıca sevindim neslihannn.. Teşekkürler..

Koledoyuran 12.04.2008 10:20:43
sevgi, tırmananları birbirine bağlayan bir halattı. biri düşerse diğerlerinin hayatta kalması için halatın kesilmesi gerekiyordu. ancak sevgi, kesilemeyecek kadar kalın bir halattı ve sonunda herkes düşerdi. kötüler sevdiklerini aşağı çeker,aptallar sevdikleriyle düşer      Hakan Günday - AZİL

mosmorumsutrak 25.05.2008 11:23:23
 Yanımda üç şeyle kitap okurum 1 TDK sözlüğü 2 Fihristli sözlük defteri 3 beğendiğim yerleri not aldığım defterim. bir tane örnek vereyim:
            İNCE MEMED 1 YAŞAR KEMAL BÖLÜM 8 SYF. 93
  Memed, hayli zamandır koca dalları şemsiye gibi açılmış dutun yanındaki çitin altına sinmişbekliyordu. Memed düşünüyordu ki... Hayır, bu durumda Memed, hiçbir şey düşünemez. Memed yalnız üşüyordu. Memed bir şeyler duyuyordu düşünmeden. Karanlığa yağmur çiseliyordu usuldan...

uyanınartık 28.05.2008 16:27:36
elimdeki kör jileti tebeşir,bileklerimi karatahta sanıyor,taptaze hasretliklerle kokuşmuş intiharları aynı paydalarda eşitlemeye çalışıyorum.
rahmi vidinlioğlu

gözdeniz 03.06.2008 20:04:55
Babalar güzel ağlarmış.O da benim babam.Bana,ağlamanın da güzelliğini öğretse ya.Gülmenin, sevmenin güzelliğini öğrettiği gibi..

Öner Yağcı-Kardelen

Evanes 04.06.2008 19:14:01
"Demir olsam çürürdüm, toprak oldum dayandım...Toprak, toprak, toprak oldum da dayandım..."

İnce Memed (2. cilt)

Yaşar Kemal

Koledoyuran 20.06.2008 09:21:00
Kimsenin birbirine bakmadığı, yalan, ihanet, şiddet, tecavüz ve acımasızlıkla yoğrulan, yalnızca hayallerin göz göze geldiği bir hayattan intikam almanın en iyi yolu yaşamaktır.

Zargana, Hakan Günday

mornil 25.06.2008 16:38:53
İÇİMDEN GELDİĞİ GİBİ
Son ağaç kesildiğinde son ırmak kuruduğunda son toprak çatladığında ancak o zaman anlayacaksınız paranın yenmediğini

deborah 17.07.2008 13:52:18
Eroin Güncesi-Kanat Güner

Allah korusun,ya ölmeye değil de üremeye karar verseydim!Neyse ki aklım hala başımda,sahneye girmem gereken yeri ayarlayamadım ama çıkmam gereken yeri biliyorum.

deborah 17.07.2008 13:57:07
Elveda Sevgilim-Derek Humphry

-Yaşayacağımı varsaydığım kadar bile yaşamayacağım.

-Çocukken sık sık Jean'e:''ben beyaz mıyım,siyah mı?'' diye sorduğunu hatırlıyorum.Karım onu ''sen insansın.'' diye yanıtlardı.

anarsist 17.07.2008 13:57:28
 birgün artık sacma sapan düşüncelere kapılmadan adaletsiz olmayı öğrenmeliyim

Amin Maalouf-Yüzüncü Ad

anarsist 17.07.2008 13:59:41
yabancı entrikaların aleti durumundaki kişiler,güvenini ve alkışını kazandıkları halkı aldatarak onun çıkarlarını başkalarına teslim etmesini sağlarken bütün bunlara karşı çıkan gerçek yurtseverler şüpheli duruma düşüm lanetlenebilirler

Soner Yalçın-Bay Pipo

Sayfa: 1 2 [ 3 ] 4