mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Psikoloji

Konu: uyku ve rüyalar

Sayfa: [ 1 ] 2 3

styx 30.06.2007 17:07:44
UYKU VE RÜYALAR
Uykuya niçin ihtiyaç duyuyoruz, uyku düzensizlikleri hangi hastalıklara işaret, uykunun dönemleri nelerdir, psikologlar rüyalar hakkında ne söylüyor, meditasyonda ne olup bitiyor???

Evrime göz atacak olursak.
. Uyku ilk olarak, günümüzden yaklaşık 3 milyon yıl önce bazı organizmalarda görülmeye başlanmış. İnsan türündeki biyolojik saatleri düzenleyen mekanizmaların geçmişiyse 500 milyon yıl öncesine dayanıyor.
. Her ne kadar bireylerin uykuya duydukları ihtiyaç çeşitlilik gösteriyor olsa da normal bir insanın uykuda geçirdiği süre 6.5 saat ile 8.5 saat arasında bir değer oluyor.

ANCAK
. Çocuklar günün 2/3'ünü (16 saat) uykuda geçiriyorken yaşlandıkça bu süre günün 1/4'üne (6 saat) kadar düşebiliyor.
. Nedeni henüz anlaşılamamış olsa da insanların uyuma süreleri ile ölüm yaşları arasında bir ilişki bulunuyor. Araştırmalar, uykuları anormal seviyelerde uzun ya da kısa olan kişilerin normal olanlara göre erken ölmeye daha yatkın olduklarını gösteriyor.

Döngüsel Ritimler
. Gün ışığı ve karanlığın günlük devrimi çerçevesinde evrimleşen döngüsel biyolojik işleyişlere döngüsel ritim deniliyor.

Nasıl yani???
. Sözünü ettiğimiz bu döngüsel ritimler dikkat ve uyarılmışlık seviyelerimizle ilişkili. Örneğin, kimimiz dikkatini gece daha iyi toplayabiliyorken kimimiz gün ışığında daha etkili çalışabiliyor. Neden dersiniz? Yanıt sizi çok da şaşırtmayacak. Uzmanların yaptığı araştırmalarda, içsel saatlerimizi kontrol eden bir takım sorumlu genler bulunmuş. 
 "Melatonin"in rolü ne?

. Döngüsel ritimlerin beynimizdeki sorumlu merkezi hipotalamus. Görüntünün gözümüze düştüğü bölge olan retinadan beynimize ulaşan ve yalnızca gün ışığı gibi kuvvetli ışıklara yanıt veren özel bir sinir yolu bulunuyor. Karanlıkta ise, beynimizin ortasında bulunan pineal bezi adına melatonin denilen bir hormon salgılıyor. Bu hormon hem uykuyu hem de cinsel uyarılmışlık seviyesini etkiliyor.
. Gece nöbeti gerektiren işler, döngüsel ritimlerde aksaklığa neden olduğundan kişide sağlık problemlerini tetikleyebiliyor. Her ne kadar kimileri bu aksaklıktan diğerleri kadar etkilenmiyor olsalar da huzursuzluk ya da çalışma veriminde düşüş gösteren kişilerde melatonin tedavisine gidilebiliyor.

Uykuya niçin ihtiyaç duyuyoruz?

. Bu sorunun yanıtına dair tartışmalar hala sürüyor. Ancak uykunun öne sürülen işlevlerini şöyle listeleyebiliriz:
1.) Vücudumuzdaki biyolojik işleyişleri yavaşlatarak enerji korumak.
2.) Beden ve zihnimizi yenilemek, büyümek.
3.) Gün içinde öğrenilenlerle belleği güçlendirmek.
4.) Bilinçaltımızdaki korku ve bastırılmış güdülerle yüzleşmek (Freudyen yaklaşım).
. Yalnızca bir gece uykusuz kalmış olmak bile ertesi gece uykuya hemencecik dalmamıza neden olabiliyor. Bunun nedeninin, uyanık geçen her saat beynimizin thalamus ve serebrum bölgelerinde sayısı artan adenozin isimli nörotransmitter olduğu düşünülüyor. Bu kimyasal beyinde uyarılmışlık yaratan sistemleri bastırıyor ve uzun süre uyanık kalan bedenin uykuya dalmasını tetikliyor.

Uykunun evreleri

EEG makinesi
. Uyku birbirini takip eden bir takım evrelerden oluşuyor. Bu evreler sırasında kişinin yaydığı beyin dalgaları EEG adı verilen makineler sayesinde ölçülebiliyor. Kişi uykuya daldığı andan itibaren uykusu giderek ağırlaştıkça, beyin dalgaları da yavaşlayıp daha ritmik bir durum almaya başlıyor.
. Uyanıkken beynimiz alfa dalgaları yayıyor.
. Uykunun Erken Evreleri:
Evre 1: Bu evre yalnızca birkaç dakika sürüyor ve bu süre içerisinde teta dalgaları gözlemleniyor. Göz hareketleri yavaşlıyor, kaslar gevşiyor, kan basıncı düşüyor ve kişi uykuya dalıveriyor.
Evre 2: Bu evrede tetaya göre daha yavaş ve geniş dalgalar olan K kompleksleri gözlemleniyor. Alfa aktivitesi sona eriyor.
Evre 3: Yavaş, geniş ve ritmik delta dalgaları gözlemleniyor. Delta dalgaları kaydedilen beyin aktivitesinin yarısını geçtiğinde kişi Evre 4'e giriyor. Kaslar gevşiyor, solunum yavaşlıyor, vücut ısısı düşüyor.

REM Dönemi: Hızlı göz hareketleriyle tanımlanan bu dönemde kişinin gözleri göz kapağının altından sürekli titriyor. REM dönemi başlı başına farklı bir dönem olduğundan ilk 4 evre REM dışı evreler olarak da anılıyor.

. REM döneminde ne olup bitiyor?
Otonom sistem faaliyetleri artıyor: Nabız ve kan basıncı yükseliyor, soluk alıp verme hızlanıyor, hem kadın hem erkeklerde birkaç dakika boyunca cinsel uyarılmışlık durumu gözlemleniyor.
Beyin dalgaları uyanıkken yaydığımız dalgalarla benzerlik gösteriyor: Bu da vücudumuz uykuda olsa bile beynimizin oldukça aktif olduğunu gösteriyor.
Rüya görüyoruz: Gördüğümüz rüyaların birçoğu REM dönemi rüyaları.

. Rüyalarımız neden bilim kurgu tadında oluyor?
Çoğumuz rüyalarımızda garip yaratıklar, günlük hayatta rastlamayacağımız türden ilginç hikayeler görürüz. Bunun nedeni, beynimizin mantıksal işleyiş ve kavramadan sorumlu tutulan frontal bölgesinin rüya görüyor olduğumuz sırada aktif olmaması. Rüyalarımızda yine oldukça duygusal hissetmemizin nedeni ise aktivite düzeyi oldukça yüksek olarak saptanan amigdala bölgesiyle bağdaştırılıyor.

Rüyalar hakkında.

. Psikodinamik Görüş: Freud rüyaların, bilinçaltımızdaki düşünce, his ve isteklerin su yüzüne çıkabildiği bir pencere olduklarını düşünüyor. Çocukluğumuza kadar uzanan ve bilinçaltımıza ittiğimiz, bastırdığımız ve kökeninde cinsel arzularla öfke barındıran bu his ve isteklerle rüyalarımız yoluyla yüzleşebiliyoruz. Freud rüyaları ikiye ayırıyor:
1.) Gizil anlamlı rüyalar: Bu rüyalar sembolik anlamlar taşıyor ki Freud'a göre psikolojik yorumların bu rüyalar üzerinden yapılması gerekiyor.
2.) Görünür içerikli rüyalar: Bu rüyalarsa günlük hayatımızda duyduğumuz, yaşadığımız olaylarla bağlantılı olarak gördüğümüz rüyaları oluşturuyor.

Psikodinamik görüşe göre, uyandığımız zaman rüyalarımızı unutuyor olmamızın nedeni bu rüyaların bizde kaygı uyandıran niteliklere sahip olması, haliyle uyanıkken onları bastırma eğiliminde oluyoruz.

. Bilişsel Görüş: Bilişsel görüş, rüyaların uyanıkken aklımızı kurcalayan kaygı ve düşünceleri içeren zihinsel işleyişlerin bir sonucu olduğunu düşünüyor.Diğer bir deyişle, rüyaların yalnızca bir düşünce biçimi olduğunu savunuyor. Öyle ki, rüyaların bazen gün içinde çözümünü bulamadığımız kimi soru ve sorunlara çözümler üretebileceğimiz dönemler olduğunu öne sürüyor.

Bilişsel görüşe göre rüyalar zihinsel gelişimle ilişki içerisinde.Yetişkinlerin rüyaları, çocuklarınkilere oranla daha karmaşık oluyor.

. Biyolojik Görüş: Biyolojik görüşe göre uyku, belleğin güçlendirilmesinde çok önemli. Öğrenilen yeni bilgiler uyku sırasında yeniden işlenip yorumlanıyor. Bu görüşe göre, REM dışı uyku sırasında bu yeni bilgiler yeniden gözden geçirilirken, REM sırasında da eski bellek silinerek yeniden yapılandırılıyor. 

Meditasyon

. Meditasyon yapan kişiler derin bir sükunet içine giriyorlar ve günlük hayattaki bilinçli düşünce akışlarını değiştirebiliyorlar. Basit bir uyarana odaklanarak -ki bu genellikle nefes sesi gibi gözden ırak bir uyarıcı oluyor- normal bilinçli düşünce akışlarına engel oluyorlar.
. Meditasyon yoluyla kişi beyin dalgalarını değiştirebiliyor, kimi zaman uyku durumunda yaydığı dalgaları yayıyor. İşte bu yüzden de fiziksel koşulları normal bir insanı oldukça zorlayabilecek yüksekliklerde bile, soğuk havaya rağmen saatlerce meditasyon yapabiliyor. 

TorTu 30.06.2007 18:37:54
mesela ben bu gün NREM döneminde uyandım hatırlamıyorum rüyamı..Bütün sene psikoloji dersinde bunlarla uğraştım ve en iyi bildiğim konulardandı(:

En uzun rüya 6 saniyemidir?eğer öyle ise biz rüyalarımızı neden uzun görüyor gibi hissediyoruz?

Rüyaların çok büyük bir kısmını, uykunun evrelerinden biri olan REM döneminde görüyoruz. Ender de olsa uykunun REM dışında kalan evrelerinde de rüya görebiliyoruz. REM dışı rüyalarımız genellikle günlük hayatımızda içinden geçtiğimiz olaylarla bağıntılıyken, REM dönemi rüyaları bize “garip” gelen ve mantığın dışında kalan olaylarla örüntülü oluyor. REM döneminde uykularından uyandırılan deneklerin yaklaşık 90%’ı rüyalarını hatırlayabiliyorlar. REM evresi sırasında görülen rüyalar REM dönemi süresiyle benzerlik gösteriyor- ki bu noktada 10 ile 30 dakika arasında sürebileceklerine dikkat çekiliyor. Herhangi sağlıklı bir kişi için ilk REM evresinin uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra deneyimlendiğini biliyoruz. Bu durumda her birimiz, her gece yaklaşık olarak 4 ila 6 REM evresi geçirmiş oluyoruz. Uykuya daldıktan sonra gelen ilk REM dönemi genellikle beş dakika sürecek kadar kısa oluyor. Ancak uykunun ilerleyen saatlerinde REM evresinin süresi de uzuyor. Uykumuzun ortalarında gördüğümüz bir rüya ise genellikle 25 dakika kadar sürüyor. Pek çoğumuz uyandığımızda, rüyalarımızın 25 dakikadan çok daha fazla sürdüğü izlenimine kapılıyoruz. Sanki tüm gece aynı rüyayı görmüşüz gibi hissediyoruz. Çünkü bilim çevrelerince ortaya atılan fikirlere göre REM evresinde gördüğümüz bir rüyayı onu takip eden REM dışı evrelerde de düşünmeye devam ediyoruz. Bir sonraki REM dönemi geldiğindeyse aynı olay örgüsünü tekrar seçip rüya olarak görmeye devam ediyoruz. Bu da bizde aynı rüyayı tüm gece boyunca görmüşüz algısı yaratıyor. Hâlbuki en uzun REM evresi yaklaşık 30 dakika süren sonuncu REM evresi. Öyleyse en uzun rüyamızın da 30 dakika sürmesi gerekiyor. Ancak bu süreye ters düşen iki ayrı durum bulunuyor. İlki “tekrar eden rüyalar”. Tekrar eden rüyalarda kişi sürekli birbirine benzer rüyalar görüyor. Bu tip rüyalar yalnızca uykunun son evresinde gerçekleşiyor ve 45 dakika sürebiliyor. İkinci aykırı durum ise “gerçek gibi rüyalar”. Gerçek gibi rüyalarda, kişi uyandıktan sonra birkaç dakika gördüğünün rüya mı yoksa gerçek mi olduğuna dair bir bocalama dönemi yaşıyor. Bu tip rüyaların da süresi 30 dakikayı aşabiliyor.

Öyleyse diyebiliriz ki gördüğümüz rüyalar 6 saniye sürecek kadar kısa değil. Ortalama olarak 10 ila 25 dakika sürüyorlar. Ancak REM dönemi süresince gördüğümüz bu rüyaları REM dışı evrelerde de sürekli düşünmeye devam ettiğimizden uyandığımızda sanki tüm gece boyunca aynı rüyayı görmüşüz algısına kapılıyoruz.

derste böyle anlatmadılar bize Angry

merve_mor 06.07.2007 23:58:57
Her ne kadar bireylerin uykuya duydukları ihtiyaç çeşitlilik gösteriyor olsa da normal bir insanın uykuda geçirdiği süre 6.5 saat ile 8.5 saat arasında bir değer oluyor.

benim için geçerli değil yani bıraksalar 3 gün uyanmadan uyurum Grin öyle uykucuyum bilgileriçinde çok teşekkürler arkadaşlar özellikle rüya konusunda çok garip şeyler var tortu çok sağol Smiley

extreme 09.07.2007 18:32:14
valla açıkçası fazla rüya görmüyorum..karamsarlığımdan mıdır nedir bilmem..rüya görmeyeli uzun zaman oldu diyebilirim..

TorTu 09.07.2007 20:39:18
aslında görüyorsun ama hep nremde uyanıyor olmalısın o sebepten hatırlamıyorsun..herkes rüya görüyor,hatırlayıp hatırlamamam uyanış dönemine bağlı..

yaprockci 11.08.2007 21:09:04
ya rüyalarımın çoğunu hatırlıyorum ben ve nasıl bi beyin varsa her gece enterasan rüyalar görüyorum. hatta bi ara rüyalarımı dizi gibi görüyordum. rüyam bir gece bitiyodu ertesi gece devam ediyordu. ama ancak bu dizi 3 bölüm sürebilirdi. şimdi noluyor bu???

none 11.08.2007 21:13:13
ya bende hergün mutlaka görüyorum..ve normal olmuyo yani hiç..ogün ne yaşadıysam onunla ilgili mutlaka rüyalar görüyorum ve genelde rüyamdaki karakterler ünlü kişilerden oluşuyor Huh ya bide ben rüyamda kendi kendimi kontrol ediyorm ne olmasını istiyosam o oluyo gibi garip bişey yani.bunun adı noluyo??? Grin

onegin 12.08.2007 00:24:54
Freud'a göre de rüyalar bilinç altı, düşüncelerimiz ve günlük yaşadığımız olaylardan oluşur.Ancak bu farklı simgelerle gerçekleşebilirmiş.Freud'un verdiği bir örneğe göre;rüyamızda bir kız arkadaşımızdan 2 balon alıyoruz veya veriyoruz aslında böyle bir olay yaşamadık ama olayın daha farklı olduğunu belirtiyor bize aslında o iki balon kızın göğüsleri ve balon halinde simgelenmiştir.
Yani gördüğümüz bu düşleri bu şekilkde yorumladığımızda olayın gerçekliğini göreceksinizdir.Ayrıca size en büyük yavsiyem lütfen rüya tabirleri gibi kitaplara aldanıpta boşuna zamanınızı harcamayın.Gerçekten bunları merak edenleriniz varsa Freud'un "Düşlerin Yorumu" adlı kitabını tavsiye ederim.Bu Freud'u bugünkü değerine taşıyan en büyük eseridir.

bir_derdim_var 30.08.2007 11:49:41
rüyalar 6 sn en uzunu 8 sn dir..
peki şöyle düşündünüz mü biz uyurken hipnoz halindeyiz ve bir şekilde boyut değiştiriyoruz gibi geliyor bana uyurken..bu konuda baya kitap okudum ve hepsinded buna benzer söylemler geçiyor..

30.08.2007 12:06:27
rüyalar 6 sn en uzunu 8 sn dir..
hep takıldım ben buraya dün gece gördüğüm simgeleri sayıyorum tamam mı saymam bile 8 saniyeyi geçiyor nasıl o zaman ben en uzunu 8 saniyede görüyorum uyanık olmadığım gün gibi ortada terler içinde kalktım bir anda hatta sayıyım simgeleri alın toparlayın hikayeyi 8 sn yede görene çikolatalı gofret alcam fan buluşmasında içeceği benden
Yılmaz var ,bas gitar var ,melekler çıkıyor yahu ayıp olmaz herhalde cidden şişko bir melek oldu bas gitar ı aldı eline ıyk mıyk derken dedim ya melek bunlar dalgaya gelmez kutsal olacağı muhtemelen şeyler çıktı onları inceledim şişko melek resmi orda çıktı aha şimdi ..... yedin diyip kapattım dua bıraktım koşmaya başladım töbe töbe kafama bas gitarı vurdu sonra uçuyor yakaladı beni yere düştüm sonra Yusi geldi dürtüyor ayağıyla bak la mundar olmuş mu diyor Grin şişko melek diyor ziktir et oğlum kaçalım hemen diyor Yusi sattın beni çok kötü moruk olmadı ki sonra kanatları çıkarttı Yılmaz çıktı bu ben ölü taklidi yapıyorum tabi ayı görünce ayı taklidi yapılır demeyin napıyım adam benim kafama vurdu birisi daha geldi sonra yusi felan anladım Yusuf bide diyor iyi çocuk lan bırak bari diyor normalde diğerine diyordu hayırdır  kaldım öylece kaçmadı bunlar beni bir yere attılar uyandım Grin kısa bir özet nasıl yazdım ama
cidden yahu 8 saniyeye sığmıyor sanki herşey ne bilim aklım takıldı
yerim bilimsel açıklamasını
ya yalnız rüyamda bas gitar yılmaz yusi kutsal işaretler böyle benim yamulcam diye kaçmam cidden hayli hayli geçer dedim bu 8 saniyeyi koştm geldim yazdım aslında biraz dalga geçtim ama gerçekten
yahu geçenlerdede kolumun üstüne yattım büyük ihtimal ama herşey rüya gibiydi göremiyordum kolumu istediğim herşekle sokcam herhalde dedim Harry Potter da oluyor ya kemiği gidiyor öyle hissettim öyle bir uyuşmuş ki mallık yapsam şekle sokayım desem kırabilirdim ama çok acayipti Grin mistır fantastik derken uyuya kaldım geri ama çok rüya mı gerçek mi daha bilmiyorum mekan aynı ışıklar tamam ama yemezler
yılmaz ı görmeninde bence bilinçaltından kaynaklanması lazım adamın ismi baya geçmişti sitede takip ediyoruz atışıyoruz vs. anormal olarak karşılamadım ama kanatları ufaktı iyi uçuyordu süzülüyordu komiktide sonrada herşey kabusa döndü adam pata küte daldı bana ya Grin herhalde konserde görünce burak güven'in bası kapacak bir hışımla benim kafaya geçirecek mi nedir

bir_derdim_var 30.08.2007 14:05:30
bir de şunu buldum..

Hayatımızın yaklaşık üçte biri uykuda geçiyor. 60 sene yaşayan biri 20 yıl uyuyor, bu sürenin de 5 yılı rüyada geçiyor. Rüyaları bilimsel olarak ilk değerlendiren psykiyatr Freud’un, "Bütün rüyalar, gizli kalmış uçsuz bucaksız arzuları simgeler. Ve her rüyanın ardında cinsel sebepler gizlidir" sözleri dikkat çekiyor...

Bilinçaltı ortaya çıkıyor!
Peki günümüz uzmanları rüyalara nasıl yaklaşıyor? Çapa Tıp Fakültesi Konsültasyon Liyezon Psykiyatrisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özkan sorularımızı yanıtladı...

Rüya nedir?
Merkezi sinir sistemi ve biyolojik yapısı gelişmiş insanda yaşanan hem nörofizyolojik hem de psykolojik bir olgudur. Uykunun belli bir dönemindeki algısal yaşantı olarak da tanımlanabilir. Rüya bir sağlık işaretidir ve tüm insanlar mutlaka rüya görür.

Freud rüyaya nasıl yaklaşıyor?
İnsan kişiliğinin gelişiminde alt (yemek, içmek, sevişmek gibi içgüdüler) ve üstbenliğin (sosyal yaşam, toplumsal değerler, sorumluluklar) çatışması söz konusudur. İçgüdüler kendini ifade etmek isterken, üst benlik onları bastırır ya da dengelemeye çalışır. Freud’a göre bastırılan duygular bilinçaltına itilir. Bu duygular, üstbenlik baskısının kalktığı uyku sırasında ortaya çıkar. Bu, rüyadır...

‘Rüya geleceği söylemez’
Rüya geleceğin habercisi olabilir mi?
Rüyalar, kişinin iç yaşantısı, duyguları, bilinçaltına ilişkin ipuçları verir. Ama o kişi ya da toplumun geleceğine ilişkin ipucu veremez. Bunu yapmaya çalışmak şarlatanlıktır.

Ruhsal rahatsızlıkların tespit ve tedavisinde kullanılabilir mi?
Rüyalar bastırılmış duygular hakkında hekim ve terapistlere ipuçları verir. Rüyalar özellikle geçmişteki örseleyici yaşantıların etken olduğu rahatsızlıklar, travma sonrası streste (deprem, yakınların kaybı, kaza, tecavüz) tanı ve tedavide yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir. Rüya, başlı başına tedavi edicidir.

Psykiyatr Carl Gustav Jung, rüyalara nasıl yaklaşıyor?
Jung’a göre, on binlerce senelik evrimimizden gelen, insana özel kolektif bilinçaltı var. Bu, rüyalara yansıyarak semboller oluşturmuş.

Atalarımızın yaşadıklarını hissedip rüyamızda mı görüyoruz?
Hiç yılan görmemiş biri rüyasında yılan görünce korkar. Jung bunun geçmişteki korkudan kaynaklandığını söylüyor. Yüz bin sene önceki insanın yaşadığı korku, zaaf, özlem ve içgüdüler varlığını sürdürüyor.

Bebeklerin rüya görmesi bu teoriye bağlanabilir mi?
Bizim bir sözel, bir de görsel dilimiz var. Bebek sözel dünyası gelişmediği halde rüya görür. İlk insanların gördüğü rüyalarla, bebeklerin rüyaları arasında benzerlik, bağlantı var.

Bugün Freud ve Jung’un sembollerine göre rüyaları açıklamak mümkün mü?
Her ikisi de teorilerinde, sosyoloji ve toplumsal faktörlere yeterince yer vermemiş. Bugün milyonlarca dış uyaran var. Televizyon da rüyaları etkileyebilir. Onun için açıklayamayız.

1 gecede 7 rüya
Rüya ile ilgili nörologların yaklaşımı konusundaki sorularımızı da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Birimi sorumlusu Prof. Dr. Hakan Kaynak yanıtladı:

Rüyayı uykumuzun hangi evresinde görürüz?
Yapılan araştırmalar, uykunun sakin uyanıklık, 4 evreden oluşan NonREM ve REM dönemlerinden oluştuğunu ortaya çıkardı. Rüya dönemi de denilen REM’de hızlı göz küresi hareketleri oluşur. Rüyaların yüzde 80 - 90’ı da bu dönemde görülüyor.

Bir gecede ne kadar rüya görürüz?
Gece boyunca uykuda 5 ila 7 kez rüya görürüz. 8 saatlik bir uykuda yaklaşık 2 saatimiz rüyayla geçer. REM döneminde uyandırılan kişilerin, rüyalarının yüzde 80’ini anlatabildiği görüldü. Derin yavaş uykuda uyandırılanların ise yüzde 17’sinin rüya gördüğü belirlendi.

Rüyalarımızı neden hatırlamayız?
Hatırlamak için rüyada uyanmak gerekli. Uyanmadan, başka bir uyku evresine geçildiğinde görülen rüyalar hatırlanmaz.

Rüyaları hatırlamak iyi uyku belirtisi mi?
Aksine, REM döneminde sık uyanmanın ve kötü kalitede bir uykunun belirtisi.

İrem_94 30.08.2007 14:16:45
Alıntı
Gece boyunca uykuda 5 ila 7 kez rüya görürüz. 8 saatlik bir uykuda yaklaşık 2 saatimiz rüyayla geçer. REM döneminde uyandırılan kişilerin, rüyalarının yüzde 80’ini anlatabildiği görüldü. Derin yavaş uykuda uyandırılanların ise yüzde 17’sinin rüya gördüğü belirlendi.

al işte bakın şimdi hesaplıyoruz:
1 rüya=8 saniye ise
2 saat=120 dk.
7 kez rüya gördüğünü varsay
7*8=56 saniye
56 saniye=1 dakika bile yapmaz...
Demekki neymiş?1 rüya 8 saniye değilmiş en azından:
120 dakikada 8 rüya gördüğünü varsay herbiri yaklaşık 15 dakika olması gerekli...
Bu kadar basit işte...

bir_derdim_var 30.08.2007 14:18:58
evet ama benim de kafam karıştı her yerde en uzun rüya 8 sn olur diyor..

30.08.2007 14:25:48
Alıntı

1 rüya=8 saniye ise
2 saat=120 dk.
7*8=56 saniye
120 dakikada 8 rüya gördüğünü varsay herbiri yaklaşık 15 dakika olması gerekli...
Bu kadar basit işte...

çok güzel hasaplamışsın Grin ama orada aralıksız 2 saat demiyor..mesela 6 sn görürsün sonra yarım saat geçer ve 7 sn daha rüya görürsün ve bu yaklaşık 2 saatlik süre içinde gerçekleşir gibi Wink

İrem_94 30.08.2007 15:31:12
Alıntı

1 rüya=8 saniye ise
2 saat=120 dk.
7*8=56 saniye
Bu kadar basit işte...

çok güzel hasaplamışsın Grin ama orada aralıksız 2 saat demiyor..mesela 6 sn görürsün sonra yarım saat geçer ve 7 sn daha rüya görürsün ve bu yaklaşık 2 saatlik süre içinde gerçekleşir gibi Wink

Hadi yaa boşuna uğraşmışım desene ben boşuna demiyorum matematiğim neden 1 işte cevabı problem çözerken doğru okusana akıllı (:

Sayfa: [ 1 ] 2 3