mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Psikoloji

Konu: en kötüyü beklemek en iyi değil

Sayfa: [ 1 ] 2

cambazimbenim 01.07.2007 08:57:25
Eskilerden kalan tavsiyeyi test eden psikologlar, herhangi bir olayda olabileceklerin en kötüsünü düşünen insanların hayal kırıklığıyla karşılaştıklarında kendilerini daha iyi hissetmediklerini söylüyor.

Çoğu insan, bir yarışta ya da bir sınavda olabileceklerin en kötüsünü düşünmenin olayın sonunda yaşayacakları hayal kırıklığının dozunu düşürdüğünü düşünür. Fakat bilime göre bu fikir nadiren gerçeğe dönüşüyor.

ABD'deki Seattle Pasifik Üniversitesi'nden Margaret Marshall ve Washington Üniversitesi'nden Jonathan Brown bu olguyu araştırmalarına konu etti.

Kelime soruldu

İkili, 80 tane üniversite öğrencisinden verdikleri testi doldurmalarını ve test sonucundaki beklentilerini çok parlak ya da çok kötü olarak değerlendirmelerini istedi.

Bilgisayarda ortalama zorlukta bir kelime oyununu yapması istenen öğrenciler, kendilerine daha sonra verilecek oyunda ne kadar başarılı olabileceklerini puanladı.

Ekip, öğrencilerin yarısına birkaç dakika önce yaptıkları oyuna göre daha kolay bir kelime verirken, diğer yarısına ise daha zor oyunlar verdi.

Duygular abartılıyor

Öğrencilerin performansı beklentilerinden ya iyi ya da kötü olacaktı. Öğrenciler daha sonra da ne kadar hayal kırıklığına uğradıkları ya da utandıkları gibi duygusal reaksiyonlarını ölçen bir anket doldurdu.

Araştırma sonucunda, kötü beklentileri olan öğrencilerin işi eline yüzüne bulaştırdıklarında, iyi beklentileri olan öğrencilere göre daha kötü hissettikleri görüldü.

Uzmanlara göre, başarısızlık durumunda kötü beklentileri olan insanlar, beceriksiz olma durumunda kötü duygularını çok daha fazla abartıyor.

New York, Ithaca'daki Cornell Üniversitesi'nde iyimserlik ve karamsarlık üzerine çalışan Thomas Gilovich de eski tavsiyenin 'çalışmadığına' katılıyor: "Sadece kendinizi daha sefil bir hale düşürüyorsunuz."

Hayata bakış önemli

Çalışmaya göre, bir insanın başarısızlık ya da hayal kırıklığına karşı aldığı tavır, tamamen hayata bakış açısıyla belirleniyor.

Araştırmacılar, başarı beklentisi içinde olanların daha aydınlık bir tutuma sahip olduğunu belirtiyor. Eğer hedeflerinin biraz gerisine düşerlerse, olaya iyi tarafından bakıyor ve daha iyiyi yapabileceklerini düşünüyorlar.

Hayata pembe gözlüklerle bakmayı tercih eden bu insanlar ayrıca, kötü performanslarının sorumluluğunu da reddetme eğilimi gösteriyor.

İkinci bir çalışma

Marshall ve Brown bu durumu ikinci bir çalışmayla gösteriyor. Bu ankette öğrencilere bir de, yapılan testin yeteneklerini gösterip göstermediği soruluyor. Pembe gözlüklülerden testi kötü bitirenler, görstermediğini düşünüyor.

Tam tersine, beklentileri daha düşük olan insanlar hayata daha karamsar bakıyor ve hayal kırıklıklarına karşı daha narin oluyor. Beklentileri gerçekleşmezse, bunu kendilerine mal ediyor ve ilk olarak kendilerini suçluyorlar.

Başarısızlık kötü değil"

Brown, "bir insan için, doğal davranışlarını değiştirmeye, olumlulaştırmaya çalışarak hissedeceği darbenin şiddetini azaltmaya çalışmak çok zor olabilir" diyor.

Önceki çalışmalarına dayanarak, aksiliklerden kurtulmanın en iyi yolunun önemsiz olduğunu farz etmek olduğunu söyleyen Brown, "insanların, başarısızlığın kötü olmadığını kabul etmeye ihtiyacı var" önerisini yapıyor.

En iyi en kötü olabiliyor

Ama bazen olmsuz düşünmek insanların yararına da çalışabiliyor. Örneğin topluluğa karşı konuşma öncesinde olumsuz düşünme, endişeli insanları çalışmaya motive ediyor ve kasveti engelliyor. Psikologlar bu tür insanlara 'defansif iyimserler' diyor.

"Tersine, iyimser düşünmenin zararlı olabileceği durumlar da mevcut" diyor Massachusetts'deki Wellesley Üniversitesi'nde hedeflere ulaşmada psikolojik taktiklerin kullanımı üzerine çalışmalar yapan Julie Norem.

Örneğin işyerinde başarısızlıklarını sürekli olarak gözardı edenler, olaya daha geniş bir pencereden bakma alışkanlıklarını yitiriyor ve hiç beklemedikleri bir anda işten atılabiliyor.

Tavsiye yok!

Tüm bu araştırmanın sonucunda maalesef, kötüyü beklemek ya da beklememek konusunda herhangi bir tavsiye ortaya çıkmıyor. Norem, "bu araştırma, kocaman bir bulmacanın küçücük bir parçası" diyor.
                                                                                     alıntıdır

04.07.2007 01:17:50
Çok fazla güzel, son zamanlarda çok fazla düşündüğüm bir şeydi bu, bilgi sahibi oldum, teşekkür ediyorum...

extreme 22.07.2007 20:10:38
mesela ben..hep en kötüyü düşünürüm kankim buluşmaya geç geldiğinde hemen gelmeyecek, ekildim falan derim ve umutsuzluğa kaplırım.genelde tam tersi olur..ama insan bazende yanılmaz..

cerenimo 24.07.2007 22:28:04
bence en kötüyü düşünmek en mantıklısı çünkü kötü bi sonuçta hayal kırıklığı olmaz,iyi bi sonuçta da normalin 2 katı daha fazla sevinç yaşanır

derin miray 14.09.2007 21:25:45
bencede iyi değil ama iyiyi beklemekten daha iyi!  iyiyi beklerken sonuç iyi olmayınca,kötüyü beklerken güvenin uğraşmaya yetmeyince.. kötü oluyor.. Embarrassed Embarrassed Cry Cry

burakpurple 14.09.2007 22:50:49
hayırlısı neyse o olsun demek en iyisi...

rumeysa 15.09.2007 21:23:24
bence en kötüyü düşünmek en mantıklısı çünkü kötü bi sonuçta hayal kırıklığı olmaz,iyi bi sonuçta da normalin 2 katı daha fazla sevinç yaşanır

kesinlikle katiliyorum. bende genellikle en kötüsünü düsünürüm. eger kötü bir sonuc beni bekliyorsa buna kendimi alistirmis oluyorum, iyi bir sonuc bekliyorsa 2 kati fazla mutlu oluyorum...

tuğçee 16.09.2007 11:26:28
hayırlısı neyse o olsun demek en iyisi...
katılıyorum...

grey_teared 23.09.2007 16:19:47
iki yil Önceydi... kimya haric bütün derslerim pek iyiydi. Son haftalarda ise calisip notumu düzeltecek yerde kendimi "o sona" hazirlamakla oyalandim. Sonunda da kimya notumun pek iyi olmadigini gÖrünce beynimden vurulmusa dÖndüm, psikolojim bozuldu. Kendimi hep buna hazirlamistim ama yepyeni birseymis gibi sok oldum..
Evet, bence yerinde bir arastirma olmus!!

ordinaryus 23.09.2007 17:07:18
en kötüyü düşünmek bence de daha iyi bir tutum. kötü olacak dediğin bir şeyin kötü olması mı yoksa mükemmeli beklerken kötü olması mı daha fazla üzer insanı Huh bence ikincisi Roll Eyes ama yine de bu konu yoruma ve araştırılmaya açık Huh

cyperbet 23.09.2007 19:29:51
bende genelde hep annemın ve babmım bırsey yaptıgımda kotu bırsekılde yaklasım sergıleyeceklerını dusunurum ama hep yanılırım boyle dusunmek ıstemıyorum ama sureklı oyle dusunesım gelıyo

charmed 25.03.2008 20:34:41
her zaman en kötüyü düşünerek o olaya girerim "en kötü ihtimalle şöyle şöyle olur" derim kendimi rahatlatmak için ve her seferinde o en kötü ihtimal diye düşündüğüm şey en iyi ihtimal olur...

zafer_bergama23 25.03.2008 21:37:22
ben hep en kötü ihtimali düşünürüm.. ve genelde o gerçekleşir..
demek ki pozitif düşünmem lazım  Grin 
hayata tersten bakarsan yitip tükenmek çok kolay...

merve_mor 26.03.2008 16:27:18
Ben her zaman için en kötüyü düşünürüm..
Mesela sınavlardan önce falan..Yapamayacağım,olmayacak,ben birşey yapamam zaten diye girerim sınava hep..
Ve sonuç hüsran gelir..
Olumlu düşünmek istemiyorum çünkü o zaman daha çok üzüleceğim..
İyi geçecek bu sınav derken kötü geçmesi dayanılmaz bir acı..
(Sınav haftası olunca bizim örnek sınavlarla ilgili oldu.. Grin)

peLin--yaLın 23.05.2008 18:14:40
Kötü düşünülünce hayal kırıklıgı olmaz fakat kötü düşündüğünde her zaman aksilikler yaşanır hayatta..
Her yönden en kötüye en imkansıza bakmak hayatı karartır..İyiyi bile kötü görmek durumuna getirir insanı..
Olumlu varken olumsuz düşünülmesi neden olur ki?
Sonucta olumluyuda yapmak senin elinde olumsuzuda..
Hayatta nasıl düşünürsen öyle olur!
İyi düşün iyi olsun iyiliği çek üzerine ama kötü düşündüğünde her zaman bir terslik , aksilik , kötü giden birşey olur hayatımızda...
Olmasa da biz yaratırız çünkü kötüyü çekmişizdir üstümüze..
Pozitif yükü değil negatifi çekeriz ve negatif şeyler yaşarız..
Kötü düşündüğümüzde terslik olmazsa bile kendimiz bir yerden kötü düşündüğümüz için terlikleri yaratırız.
Kötü düşününce kötü oldugunda iyi düşününcede birşekilde düşünce tarzımız değiştiği için bazı seylerı iyi görürüz..
Hayata her zaman pozitif baktıgımızda iyiliklerle karsılasırız..
Çölde bir adam yarısına kadar dolu bir su buldugunda iyi düşündüğü için '' iyi ki buldum '' der ama kötü düşünenler '' nerede bunun yarısı '' der ve doyumsuzluk yasar!
Bu her alanda gercektir...
İyi düşünmekten yanayım..

Sayfa: [ 1 ] 2