|
||
| Gölgenin gölgesi anlamına gelen siya siyabend adlı grup 1994 yılında Tunceli'den İstanbul'a göç eden 2 arkadaşın diğer grup elemanlarıyla kaynaşması ile İstanbul sokaklarında sokak müzisyenliği yapmaları sonucu oluşmuştur.İmdat Freni adlı gurubun devamıdır.Genellikle sokaklarda müzik yapmalarına rağmen,barlarda ve 'özellikle' Barışarock gibi festivallerde boy göstermişlerdir. Çaldıkları belli bir tarza sokulamaz nitelikte..Müzik bilgileri var mı yok mu bunu bilmiyorum ama ruhları olduğu belli.Repertuarlarının geniş bir bölümünü doğaçlama müzik,semahlar,deyişler,farklı tekniklerle ve Pir Sultan Abdal,Hayyam,Aşık Veysel,Neşet Ertaş,J. Coltrain,R&Blues,R.Shankar,Tanburi Cemil Bey,Ali Ufku Bey gibi ünlü isimlerin dizeleri oluşturmaktadır.Bu parçaları kendilerine özgün tarzlarıyla yorumlayıp dinleyicilerinin beğenisine sunmaktadırlar.Arbani adlı bir alet kullanıyorlar.bu alet bir iran çalgısı. tasavvufta da kullanılan bir ritm aleti. iran' da düğünlerde, özel gecelerde yanında başka hiçbir enstruman olmadan günlerce çalındığı olurmuş. keçi derisinden. kasnağın iç tarafı metal halkalarla bezeli. bendire benzeyen bir alet.kullandıkları bir başka alet de kanuna benzer adı santur olan mükemmel bir sese sahip olan alettir.yine bir iran çalgısı. çubuklarla çalınmasının dışında görüntü olarak kanuna çok benziyor. sesi tav edici.bunların dışında pek çok perkusyon aleti, gitar, vs. bir sürü alet var kullandıkları. ses çıkaran her enstrüman ellerinde. özay şahin' in can baz isimli uzun metrajlı filmine konu oldular.fatih akın' ın crossing the bridge the sound of istanbul' un (istanbul hatırası-köprüyü geçmek) da gözüktüler, “kaldırımda hemzemin oluyorsunuz insanlarla. bizi tinercisi de dinliyor, elinde laptop ıyla geçen de. gelip yanımıza oturuyorlar ve bazen biz aralarından çekiliyoruz. onlar hesaplaşıyorlar. bir de şu var. sokağın diğer yüzü. anlıyorsun işte o zaman taşın ne olduğunu, taş taştır. başını yasladığında anlarsın. tamam mı?" diyerek. youtube dan videolarını izleyebilirsiniz; http://www.youtube.com/results?search_query=siyasiyabend&search=Search bunun yanında daha fazla bilgi için; http://siyasiyabend.anatolianrock.com/ adresini kullanabilirsiniz,demolarını dinleyebilirsiniz. |
||
|
||
| Evet SİYA SİYABEND çok güzel.Özellikle de Hayyam şarkısı....Şu cahillere bak,dünyanın hakimi onlar...diyordu şarkıda. | ||
|
||
| http://www.youtube.com/watch?v=7U94usJWr6M&mode=related&search= dinlenilesi bir çalışma,çok güzel..çok şeyi farkedin diyor,farkedene.. http://www.youtube.com/watch?v=z9jztEMC4Kw&mode=related&search= Hayyam-İstanbul hatırası'ndan bir bölüm..sondaki telefon süper ya
|
||
|
||
| HAYYAM Hiç hiçbir şeyi bilmiyorlar, bilmek istemiyorlar. Hiç hiçbir şeyi görmüyorlar, görmek istemiyorlar. Şu cahillere bak, dünyanın sahibi onlar Şu cahillere bak, dünyanın hakimi onlar Onlardan değilsen eğer,sana zalim derler Onlara aldırma hayyam.Dostum (Dostum) AKLI KIT Aklı kıt bir adam vardı Ovada bir dervişe rastladı Dedi ki;ey derviş ne haldesin,ne yapıyorsun? Aklı kıt bir adam vardı Ovada bir dervişe rastladı Dedi ki;ey derviş ne haldesin,ne yapıyorsun? Şu daracık dünyada Şu daracık dünyada Sıkışıp kaldım Sıkışıp kaldım Sıkışıp kaldım Sıkışıp kaldım Adam dedi;sözün doğru değil Şu koca ova dar olur mu hiç? Adam dedi ki;derviş sözün doğru değil Şu koca ova dar olur mu hiç? Eğer şu koca ova dar olmasaydı hiç Nerden? Nasıl? Nerden? Nasıl? Çatardın bize Nerden? Nasıl? Birbirimize Nerden? Nasıl? Çatardın bize Nerden? Nasıl? Birbirimize Eğer şu koca ova dar olmasaydı hiç Ey aklı kıt adam nerden nasıl çatardın dedi bize derviş? Eğer şu koca ova dar olmasaydı hiç Eğer şu koca ova dar olmasaydı hiç Nerden? Nasıl? Çatardın bize Aklı kıt aklı kıt aklı kıt Aklı kıt bir adam Aklı kıt bir adam Kıt aklı kıt adam Bir adam Aklı kıt adam nedendir akıllandımı nedir Dedi derviş dokunma bize Bizi çakmışlar köklerimiz çok derinde Biz,biz burda rüzgar gülüyüz Belki ölük ölüğüz Ama biz burda rüzgar gülüyüz Çakmışlar köklerimizi çok derine Ey aklı kıt adam akıllandımı ne... BOMBOŞ Orda mısın,değil misin? Yoksa bir kıyıda mısın? Gizli misin,aşikar mı? Aşktan da haberin yok ya… Aşktan da haberin yok ya… Hem aşkla dolu bir kalbin var Hem de kalbinde kimse yok Bomboş bomboş … Orda mısın,değil misin? Yoksa bir kıyıda mısın? Gizli misin,aşikar mı? Aşktan da haberin yok ya… Aşktan da haberin yok ya… Hem aşkla dolu bir kalbin var Kimse yok Bomboş bomboş … Boş boş boş… |
||