|
||
| Yaz ve ötesi Mor ve Ötesi kuşkusuz son dönemin en iyi çıkış yapan grubu oldu. Ulaştıkları satış rakamıyla da çıtayı epey yukarı taşıdılar. Geçen bunca yıl içinde çeşitli kereler MVÖ yazdım. En çok üzüldüğüm nokta, bu kadar iyi şarkılar yazan, grup olmanın da ötesinde dost olabilen bu adamların neden hak ettiği kadar çok insana ulaşmadığıydı. Müzisyenlik var, tip desen yerli yerinde, akılları başlarında, tutarlılar, inançlılar... Ee, sorun nerdeydi? Ben o zamanlar sorunun kayıt ve düzenlemelerde olduğunu düşünüyordum. Çünkü MVÖ albümünü alacak kitle, yüzü batıya dönük bir kitle. Her şeyin en iyisini dinliyor, iyi sound’un ne olduğunu biliyor. Aslında Türkçe’ye burun kıvırmıyorlar, sadece, Türklerin yaptıkları işleri beğenmiyorlardı. Ama bugün Athena, Duman, Kargo, MVÖ gibi gruplar bu zinciri kırdılar. Yeniden Mor ve Ötesi’ne dönecek olursak; bana kalırsa işin iki dönüm noktası var onlar için. Birincisi prodüktör olarak Tarkan Gözübüyük ile çalışmaya başlamaları. İkincisi ise 2003 yılında Teoman ve Şebnem Ferah ile çıktıkları Fanta Turnesi. İki dönüm noktası nerede kesişiyor biliyor musunuz? 2003’te çıkardıkları ‘Yaz’ adlı maxi single’da... Öncelikle prodüktör olarak Tarkan Gözübüyük’le ilk kez bu albümde çalıştılar. Sarp Özdemiroğlu’nun mastering’i de eklenince bu üç şarkılık single’ın özellikle iki cover’ı, Fanta Turnesi’nde yüzlerinin ve şarkılarının daha geniş kitlelerce tanınmasına önayak oldu. Hangi üç şarkıydı onlar diyecek olursanız; Şehrazat’ın yazdığı ilk şarkı olma özelliğini taşıyan Ajda Pekkan hiti ‘Yaz Yaz Yaz’, Bulutsuzluk Özlemi’nin unutulmaz şarkısı ‘Güneye Giderken’ ve eski bir MVÖ şarkısı olan ‘Bazen’. Tarkan Gözübüyük’le çalıştılar, Fanta Turnesi için herkesin aşina olduğu iki güzel şarkıyı yorumlayıp düştüler yollara. O şehir senin bu şehir benim dolaştılar Teoman ve Şebnem Ferah’la birlikte. Binlerce gence kendi şarkılarını dinlettiler. Arkasından 2004 tarihli son albümleri ‘Dünya Yalan Söylüyor’ geldi. Yine prodüktör olarak Tarkan’la çalışmışlardı. Şarkıların gücüne dünya standartlarında düzenleme ve kayıtlar da (özellikle MİAM’da yapılan davul kayıtları) eklenince; potansiyel kitleleriyle turne sırasında kurdukları ahbaplığın da yardımıyla bugünkü noktaya geldiler. Peki ben tüm bunları neden anlattım? Efendim, grubun 2003’te çıkardığı ‘Yaz’ adlı maxi single geçtiğimiz günlerde yeniden basıldı da ondan. Az önce sözünü ettiğim üç şarkının yanı sıra mültimedya eklentisi de var single’ın. Özellikle grubun menajeri Serkan’ın el kamerasıyla çektiği turnenin perde arkası görüntüleri bir harika. Ayrıca ‘Yaz Yaz Yaz’ın videosu ve çok özel MVÖ wallpaper (arka plan)’larını da çok seveceksiniz. Şimdi gidin mutlaka alın bu maxi single’ı demenin bir manası var mı bilmiyorum. Grubun hayranıysanız kayıtsız kalmazsınız. Bendeniz bu vesileyle ‘Yaz’ın, Mor ve Ötesi’nin kariyerindeki önemine dikkat çekmek istedim, o kadar. http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=310237 |
||