mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Felsefe

Konu: Zamanın değeri hakkında uygulamalı bir ders..

Sayfa: [ 1 ] 2

dark_life 30.07.2007 15:44:00
Aşağıdaki gerçek hikâye Kellog Business School’da (Northwestern Üniversitesi) iş idaresi master öğrencileri ile Zaman Yönetimi dersi profesörü arasında geçer:

Profesör sınıfa girip karşısında duran dünyanın en seçilmiş öğrencilerine kısa bir süre baktıktan sonra, “Bu gün Zaman Yönetimi konusunda deneyle karışık bir sınav yapacağız” dedi. Kürsüye yürüdü, kürsünün altından kocaman bir kavanoz çıkarttı. Arkadan, kürsü-nün altından bir düzine yumruk büyüklüğünde taş aldı ve taşları büyük bir dikkatle kavanozun içine yerleştirmeye başladı.

Kavanozun daha başka taş almayacağına emin olduktan sonra öğrencilerine döndü ve “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu.
Öğrenciler hep bir ağızdan “Doldu” diye cevapladılar.
Profesör “Öyle mi?” dedi ve kürsünün altına eğilerek bir kova mıcır çıkarttı. Mıcırı kavanozun ağzından yavaş yavaş döktü. Sonra kavanozu sallayarak mıcırın taşların arasına yerleşmesini sağladı.

Sonra öğrencilerine dönerek bir kez daha “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu.

Bir öğrenci “Dolmadı herhâlde” diye cevap verdi.
“Doğru” dedi profesör ve gene kürsünün altına eğilerek bir kova kum aldı ve yavaş yavaş tüm kum taneleri taşlarla mıcırların arasına nüfuz edene kadar döktü.
Gene öğrencilerine döndü ve “Bu kavanoz doldu mu?” diye sordu.

Tüm sınıftakiler bir ağızdan “Hayır” diye bağırdılar.
“Güzel” dedi profesör ve kürsünün altına eğilerek bir sürahi su aldı ve kavanoz ağzına kadar doluncaya dek suyu boşaltı.

Sonra öğrencilerine dönerek “Bu deneyin amacı neydi” diye sordu.

Uyanık bir öğrenci hemen “Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün, daha ayırabileceğimiz zamanımız mutlaka vardır” diye atladı.

“Hayır” dedi profesör, “bu deneyin esas anlatmak istediği "Eğer büyük taşları baştan yerleştirmezsen küçükler girdikten sonra büyükleri hiç bir zaman kavanozun içine koyamazsın" gerçeğidir”.

Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken profesör devam etti: “Nedir hayatınızdaki büyük taşlar? Çocuklarınız, eşiniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, eğitiminiz, hayâlleriniz, sağlığınız, bir eser yaratmak, başkalarına faydalı olmak, onlara bir şey öğretmek! Büyük taşlarınız belki bunlardan birisi, belki bir kaçı, belki hepsi. Bu akşam uykuya yatmadan önce iyice düşünün ve sizin büyük taşlarınız hangileridir iyi karar verin. Bilin ki büyük taşlarınızı kavanoza ilk olarak yerleştirmezseniz hiç bir zaman bir daha koyamazsınız, o zaman da ne kendinize, ne de çalıştığınız kuruma, ne de ülkenize faydalı olursunuz. Bu da iyi bir iş adamı, gerçekte de iyi bir adam olamayacağınızı gösterir”.

Profesör, ders bitmediği hâlde konuşmadan, oturan öğrencileri sınıfta bırakarak çıktı...

sizin büyük taşlarınız nedir peki hayatta?

Mc_Mino 30.07.2007 15:51:11
Yha Benim Büyük Taşım Ailem Galiba Büyük Taşı Demekki İyi Oturtamamışım...Sad

cambazimbenim 30.07.2007 15:53:34
sanırım benim kavanozum kalbim...
ve orda ilk başta Allah sonra ailem sonra sevdiğim diğer kişiler ve değer verdiğim varlıklar yer alıyor...

çakıl taşlarımsa(mıcır) geleceğe yönelik planlarım...

kumlar hoşlandığım ve zaman ayırdığım şeyler...

su ise ben... çünkü o kavanozun için de her şeye dokunan bir tek o...
Smiley

mvosbgdb 03.08.2007 18:06:15
bence asıl sorun kavonoza taşları yerleştirmek değil, o taşların ne olduğunu bilmek. bildikten sonra hayata geçirmek kolay gözüküyor. ama ben bilmiyorum taşlarımın ne olduğunu

buşra 01.09.2007 16:42:57
ve orda ilk başta Allah sonra ailem sonra sevdiğim diğer kişiler ve değer verdiğim varlıklar yer alıyor...

Smiley

arkadasım farkında olmadan benim söylemek istediklerimi de söylemişsin..

major 17.09.2007 20:01:21
aynı fikirdeyim. hemde çok büyük bir taş

Birgül 17.09.2007 20:10:19

Smiley

arkadasım farkında olmadan benim söylemek istediklerimi de söylemişsin..

evet ben de böyle düşünüyorum.çok iyi anlatmışsın düşündüklerimi. Wink Smiley

zafer_bergama23 23.11.2007 12:00:45
çok güzel bir ders  Cheesy  bunu okulda dinlemiştim   Tongue

tuğçee 23.11.2007 12:40:07

Smiley

çok güzel açıklamışsın arkadaşım. sana katılıyorum.   Wink

pangea 28.12.2007 20:34:04
valla kavanozdaki herşey benim su hariç o tanrı Roll Eyes

kubra 14.01.2008 14:54:42
katılıyorum

anarsist 14.01.2008 15:28:54

Smiley

ya içinden gelen bişey  bu kadar güzel anlatılamaz arkadaşım süper olmuş bütün söylemek istediklerimi söylemişsin

rojbin 31.01.2008 14:20:35
benim büyük taşım hayallerim

ggizem 26.03.2008 16:45:18
benim ise ailem  Grin

zencefil.mof 26.03.2008 16:48:13
benim büyük taşlarım hayallerim mıcırlar elimdeki güç..

Sayfa: [ 1 ] 2