mor ve ötesi fan sitesi | forum (Arşiv Ana sayfa) => Bilimsel Bulgular

Konu: Mor

Sayfa: [ 1 ] 2

c_y_l_n 18.08.2007 10:26:47
150 yıl önce bir İngiliz kimyacı, kömür üstünde deneyler yaparken moru keşfetti. Önceleri pek sevilmeyen morun dünyaya egemen oluşunun öyküsü Oxford Caddesini aydınlatan gaz lambalarının 13 yaşındaki VVilliam Perkinin dikkatini çekmesiyle başlıyor. Morun keşfinden etkilenen Perkin; kömürden başka hangi renkleri elde edeceğini merak ediyor ve deneylere başlıyor

Pers kültüründe kutsal renk olarak kabul edilen mor Ortaçağ’da asaletin rengi olarak tanımlandı. Ortaçağın başlarında başpiskoposlar, kendi sınıflarına uygun olarak moru seçti. Roma İmparatorluğunda yalnızca kraliyet ailesi mensuplarının kullanabildiği mor; başa geçmek imparator ya da sezar olmak anlamına geliyordu.

Katolik Kilisesinde bir din adamın hiyerarşik sistemde ilerleme kaydettikçe cüppesindeki mor tonların ve beneklerin sayısı artıyordu. Piskoposlar leylak rengi giyinirken erguvan giysili kardinaller, mor ametist taşlı yüzük takıyordu. Mor renk tarih boyunca mistiklerin sanatçların düşünürlerin düşünceleriyle toplumları yönlendirenler tarafından seçildi ve kullanıldı.

Mor tonlarda makyaj yapanlarr hatta saçlarını mora boyatanlar da var. Belli bir iddianın, ruhani gücün dışavurumu belki de... Manevi enerjiyi simgeleyen morun ruhsal yetenekleri ve zeka düzeyini geliştirdiğine inanılıyor. Günümüzde başkaldırının farklılığın ve düşünce gücünün sembolü olarak görülen mor, modern ve sıcak bir renk olarak tanımlanıyor.

Morun sakinleştirici etkisinin yanında uyana ve insana güç veren bir tarafı da var. Konsantrasyonu artırıyor. Meditasyon için en uygun renk olduğu düşünülüp insana dengeyi öğretiyor.

Bu nedenle meditasyon, yoga, reiki ayurveda gibi tamamlayıcı tip aktivitelerinin yapıldığı mekanlar mor renkte süsleniyor. Mor bir ışığın yandığı ya da duvarları morun tonlarına boyanmış bir odada dinlenmek ve yorucu düşüncelerden arınmak mümkün. Renk uzmanları özellikle yatak odalarının mor ve morun tonlarıyla boyanmasını tavsiye ediyor..

ilginizi çeker diye düşündüm sonuçta mor bizim için önemli bir renk Cheesy

caansuu 18.08.2007 10:31:07
çok ilginçmiş  Cheesy paylaşım için teşekkürler  Wink

derin miray 16.09.2007 16:27:49
ötesi olursa daha iyi olur bence.. Grin Grin Grin Grin Grin

cyperbet 23.09.2007 18:39:58
evet ya aslında dogru cunku cevremdekı teyzelerden bılıyorum :)moru cok seven ınsan yok aslında hos bır renk ama

MoR_dEvRiM 07.10.2007 10:07:16
evet ya aslında dogru cunku cevremdekı teyzelerden bılıyorum :)moru cok seven ınsan yok aslında hos bır renk ama
evet ya bende anlamadım bu olayı..genelde yaşlılar pek sevmiyo moru..çokta güzel ama işte..zevkk (: (:

rumeysa 07.10.2007 10:13:13
3 yil öncesine kadar saclarimi hep mora boyatirdim.. Grin ama yas ilerledikce mor biraz cirtlak kaciyor, Grin onun icin bugün siyah renkteler.. Cheesy
ama kiyafetde mor renginide giyerim.. cok severim.

exelent 14.10.2007 18:44:28
tesekkrler cinim..

toprak 14.10.2007 19:31:44
mor taşlı bir yüzüğüm var ve onu hiç çıkarmıyorum..yüzük sanki bana ayrı bir güç veriyormuş gibi..onu çıkardığım zaman kendimi kötü hissediyorum..

zafer_bergama23 15.10.2007 10:36:40
benim en sevdiğim renk  koyu kırmızı  (vişne çürüğü )

ama mor rengi hiç sevmesem hatta bana korkunç gelse bile....
 en sevdiğim duygunun rengi malesef mor   Cry
bu duyguyu yaşayınca da mor ötesi etkilere maruz kalıyorum.. Grin  Grin    Grin   Grin

15.10.2007 15:20:54
gecenlerde mor bir spray satin aldim, duvarlari filan boyadim, cok ilginc oldu...

uyanınartık 09.12.2007 16:27:02
mor benim vazgeçilmezlerimden her seferinde alış veriş yaparken bu sefer mor almıycam diyorum yine eve morlarla dönüyorum annemle zevklerimiz uyuşmaz hep mor hep mor baydın diyo  Smiley

izlem 23.01.2008 10:01:48
paylaşım için sağol iyiki warsın mor ve   mor ve ötesi  Smiley  Smiley

merve_mor 23.01.2008 10:06:07
3 yil öncesine kadar saclarimi hep mora boyatirdim.. Grin ama yas ilerledikce mor biraz cirtlak kaciyor, Grin onun icin bugün siyah renkteler.. Cheesy
ama kiyafetde mor renginide giyerim.. cok severim.
bende yazın boyamıştım saçlarımı mora  okula gitmiştim öyle birde... Grin  Grin  Grin
ama benimki sprey boyaydı  Grin  Grin  Grin

mor renk sevilmez mi ya??  Grin
mor pantolonlarım,kazaklarım,çoraplarım,ojelerim,kalemlerim,silgilerim...
yakında kendimide mora boyucam  Grin  Grin  Grin

nur_hrn_nur 18.02.2008 22:39:16
yaa bende mor sümbüllleri çok seviyorum birde 11 ayın sultanı diye bir çiçek var senede bir kere açıyor  Smiley

bushRaUn 18.02.2008 22:59:29
herkes moru sevio ne güzel (: ve ötesini? Grin

Sayfa: [ 1 ] 2