|
||
| Neden ...Bir olayı meydana getiren etken. Neden kavramını ilk olarak öznel nedenler ve nesnel nedenler olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür. Nesnel nedenler, insanın bilinç ve iradesinden bağımsız olarak etken olan nedenlerdir. Örneğin yoksul bir köylünün bilgisiz kalmasının nedeni böylesine nesneldir, onun bilinç ve iradesinin dışındaki yaşam koşullarından doğmaktadır. Öznel nedenlerse nesnel nedenlerin insan bilincindeki yansımasına dayanan insansal faaliyetlerdir. Örneğin bireyin şu ya da bu siyasayı izlemesinin nedeni böylesine özneldir,onun bilinç ve iradesine bağlıdır. İkinci olarak temel nedenler ile temel olmayan nedenler diye ikiye ayrılabilir.bir etkinin zorunlu ve öznel niteliklerini temel nedenler rastlantısal niteliklerini temel olmayan nitelikler gerçekleştirebilirler. Örneğin bir uçağın uçuşundan da temel neden uçağın motorudur, temel olmayan neden pervanelerdeki bir bozukluktur. Üçüncü olarak ise dış nedenler ve iç nedenlerdir. Bir nesne ya da olaya başka neden ve olaylarca yapılan etkiler dış nedenler bir nesne ya da olayın geliştirici iç çelişkileri iç nedenlerdir. Örneğin ısı bir yumurtanın civcivleşmesi için dış neden, tohumsa, iç nedendir. Dış ve iç nedenler birbirleriyle bağımlıdır. Birinin etkileyebilmesi öbürünün varlığına bağlıdır ve biri öbürüne dönüşebilir.. |
||
|
||
| Hiççilik, Nihilizm veya Yokçuluk 19. yüzyıl ortalarında Rusya'da özellikle genç entellektüel kesim arasında taraftar bulan bir felsefî yaklaşımdır. Latince nihil (hiç) sözcüğünden türetilen Nihilizm, bilimsel bilgi dışında hiçbir gerçek bilgi olmadığını kabul etmektir. Rus edebiyatında ilk kez nedejin'in bir makalesinde puşkin için kullanıldı.Hiççilik, Friedrich Nietzsche ile birlikte, felsefede de önemli bir sorun ve kavram olarak ele alınmaya başlamıştır. Daha sonra nihilizm sorunu ile hesaplaşan filozoflar arasında Albert Camus ve Sartre da sayılabilir.Nietzsche'ye göre, nihlizm, yüksek ideallerin değerlerini yitirmelerinden kaynaklanan olumsuz düşünce tutumudur. Nietzsche, nihilizmin soy kütüğünü oluştururken, aşabileceğine de değinmiştir: Korkular, karşı çıkışlar, başkaldırmalar, Varlık'ı (Tanrı) anlaşılır bir gerçeklik ve değer yapan varlık bilim-tanrıbilim idealizminin çöküş belirtileridir. Nietzche için 'tanrı ölmüstür' ve bu varlık "kendisine yakıştırılan bütün değerleri hiçe indiren bir yokluk"tur. (J.Grenier) O zaman nihilizm "kölelerin ahlâkı" olarak belirir; köleler, gerçek yaşamdaki güçsüzlüklerini unutmak için, bir ideale veya bir kurmaca Tanrı'ya gerek duyarlar. Hiçlik istemi olan nihilizm, idealist bir yadsıma mantığından kaynaklanır; yaşamı, sanat aracılığıyla, "özgür düşünce" olarak doğrulayacağına, bilinç adına yadsır. |
||
|
||
| teşekkürler arkadas ... yazdigini begendim !! | ||
|
||
nihilist değilim ama bi aralar adım nihiliste çıkmıştı
|
||
|
||
| intiharlar nihilist felsefenin ürünleridir... | ||
|
||
| Nihilizme inananlar aynı zamanda soyut olan hiçbirşeye inanmazlar.. Bende bazı zamanlarda nihilist tavırlar takınırım mesela nihilizme inananların kişilikleri olup olmadığı gibi.......... |
||
|
||
var olan; Hiç birşey yoktur,olsada bilemezdik,bilsekte anlatamazdık... nihilizmi kısaca tanımlar..paylaşımlarınız için teşekkürler..
|
||
|
||
Bir türlü bu fikre katılamadım,insan her fikirde bir parça kendini buluyor ama bu düşünce tarzını hiiiç algılayamıyorum,katılmıyorum...Kişinin psikolojisine bağlı tamamen ya genele yaymak mümkün değil bunu...Paylaşımlar için sağolun ayrıca =)) [/b]
|
||
|
||
| hiççilik..Nietzche nin temsil ettiği düşünce.. ama bende yukardaki arkadaş gibi pek benimseyemedim..felsefeyi çok severim ve çok okurum Nietzche nin de bazı düşünceleri hoşuma gidiyor ama nihilizmi desteklemiyorum.. | ||
|
||
| herkesin yanlış anladığı bi filozoftur kendisi artı odolf hitleride etkilemesi dikkatimi çekmişti ama nietsche ile pek işim olmaz. | ||
|
||
| nihilist deyince aklıma ilk gelen Turgenyev in Babalar ve Oğullar kitabındaki "BAZAROV" | ||
|
||
Öyle bir hayat yaşadım ki, vovvv...bayıldım...
Cenneti de gördüm, cehennemi de Öyle bir ask yasadım ki Tutkuyu da gördüm, pes etmeyi de Bazıları seyrederken hayati en önden Kendime bir sahne buldum oynadım Öyle bir rol vermişler ki Okudum okudum anlamadım Kendi kendime konuştum bazen evimde Hem kızdım hem güldüm halime Sonra dedim ki ' söz ver kendine ' Denizleri seviyorsan, dalgaları da seveceksin Sevilmek istiyorsan, önce sevmeyi bileceksin Uçmayı seviyorsan, düşmeyi de bileceksin Korkarak yaşıyorsan, yalnızca hayatı seyredersin Öyle bir hayat yaşadım ki, son yolculukları erken tanıdım Öyle çok değerliymiş ki zaman Hep acele etmem bundan, Anladım... Nietzche... böle bişi işte... |
||
|
||
| hiçbirşeyin olmadığına inanmamakta bişeye inanmak değilmidir?açıkçası bana biraz kendi içinde çelişkili geliyor.. | ||
|
||
| Nietzche --> 'Tanrı öldü' Tanrı --> 'Nietzche öldü' ![]() nihilistligi disinda Nietzche'yi severim
|
||
|
||
| nihilizm bana mantıklı gelmedi. | ||