|
||
düşüncedir. zaten insan nasıl düşünüyorsa , düşüncelerini o müziğe yansıtır... Aynen katiliyorum. Zaten müzisyenler eger kendileri müzik üretiyorlarsa kendi düsünce ve duygularini yansitirlar sarkilarinda bestelerinde vs. Sarkicinin kimligini yakindan tanimasan bile müzigi sayesinde bu sekilde az cok fikir sahibi olursun dinlerken. Kaliteli bir is yapiyorsa eger kendi düsünce ve görüslerini hic cekinmeden söyleyebiliyordur sarkilarinda ve bunu begenenlerde dinler. Önce müzigi gelir diyemiyorum cünki sesi güzel insan cok ama kalbi güzel insan cok az...her sesi iyi olani sirf müzigi icin dinlersek ve icerigine bakmazsak belki hic fark etmeden kendimize aykiri sözleri dinliyor oluyoruzdur. Bu nedenle yabanci müzik dinlerkende icerigine azda olsa bir göz atmak gerekiyor... bunun yanında şu da var bence.. sözlerin direkt olarak hedefi vurmadığı şarkılarda düşünce dinleyenin kendisine aittir.yani dinleyen ne düşünür ne hissederse şarkı ona göre şekillenir ona göre yaşanır. Dolayısıyla "Bu şarkının/şarkıcının düşüncesi bu" demek bazen yanlış olabilir. Mor ve ötesinden örnek iki parça: 1.si Darbe. Sözler direkt olarak açık bir biçimde hedefini vuruyor.Şarkı ismiyle bile müsemma.Tamamiyle bir düşünce ekseninde ilerliyor.Darbe yapılmasını haklı bulan bi insanın dinlemeyeceği Türden bi şarkı. 2.si ise Cambaz. O da hedefe yönelik gibi görülse de üstü kapalı göndermeler yapıyor.Sözlere bakalım: "...Bütün dünya izler durur Afet-i Azam bekler durur Hedefini al,piyasanı al,herşeyi al..." Şahsen ilk dinlediğimde bu şarkının Amerika'ya ithafen yazıldığını düşünmüştüm.Ki o dönemler Irak harekatının yaşandğı dönemlerdir. Fakat Harun Tekin bu şarkıdaki asıl hedefin "Televizyon" olduğunu dile getirdi ki klipten de bu anlaşılıyor.. (bknz:Dünya Yalan Söylüyor albümünün çıkışından hemen sonraki Frekans Programi CNN Turk) Görüldüğü üzere düşünce tamamen kendiliğinden şekillendi.Sanatçının yansıtmak istediği ile dinleyenin kafasında oluşan şeyler başkaydı. Bu konuyla ilintili bi konuşma aynı programda geçmişti diye hatırlıyorum.Harun Tekin konuyla ilgili görüşlerini dile getirmişti.Tam olarak hatırlayamadığım için arşivimden izleyip aynen buraya aktaracağım.umarım bulabilirim. Sabırla okuyan herkese teşekkür ederim. |
||
|
||
| düşüncesi çünki müzik yaparken zaten düşünce ön plana çıkyığı için gözüme ilk gelende düşüncesi oluyor | ||
|
||
| ordabiyerde'ye de katılıyorum bahsettiği konuda. :)Benim için daha önce belirttiğim gibi düşünce ön plandadır müzikten ziyade fakat düşünce ön plandadır derken kastım belli kalıplarda kalmış düşünceler değil.Arkadaşımızın da bahsettiği gibi her dinleyicinin her dinleyişte farklı anlamlar yükleyebileceği şeyler.Yani kısaca düşünce benim için ön plandadır ama benim şarkıyı dinlerkenki hislerimi kısıtlayıcı da olmamalıdır. | ||
|
||
| Bir önceki mesajımda belirttiğim üzere bahsi geçen diyaloğa ulaşmış bulunmaktayım.Paylaşmak istedim,dilerseniz okuyabilirsiniz veya aşağıdaki linklerden izleyebilirsiniz. ŞAFAK ONGAN: Şarkılarda yine dolaylı anlatım yok.Direkt eleştirdiğiniz,parmak bastığınız durumlar da söz konusu.Zaten bu sanırım Mor ve Ötesinin müziğinde olmazsa olmaz bir durum.Anlattıkları diye düşünüyorum.Yorumlarınızı alayım. HARUN TEKİN: Aslında Mor ve Ötesinin senin dediğin gibi bir tarafı da var,ama bir de metaforlarla yürüyen bir tarafı da var.Bir şey söyleyip başka bir şey kasteden tarafı.Ve o tarafı daha değerli bulan çok ciddi bir dinleyici kitlesi var.Çünkü insanlar diyorlar ki; ''Bir şey bize genel olarak söylendiği zaman,biz ondan sıkılıyoruz.Bir şey başka türlü anlatıldığı zaman onu daha çok tercih ediyoruz.Bizim açımızdan Büyük Düşler'de hakikaten bu ikisi de var.Hatta Büyük Düşler'de örtülü anlatımlar daha fazla var.Sadece doğrudan anlatım sözkonusu olduğunda tam doğrudan var.Yani Dünya Yalan Söylüyor politik tarafları olan bir albüm olarak algılandı,haklı olarak.Fakat Darbe şarkısındaki netlik oradaki şarkıların hepsinden belki bir adım önde.Ama eğer albümde Darbe gibi bir çok şarkı olsaydı bu bizi olduğumuzdan daha sıkıcı bir kulvara itebilirdi. Yani direkt düşünceyi hedefleme güdüsü olmayan şarkılarda özellikle üstü kapalı anlatımlara yer verilir ki,o şarkı dinleyen her insanda başka bir duygu uyandırsın.Burada sanat olgusu devreye giriyor. Bahsettiğiniz müzisyenler bir düşünceyi doğrudan söyleme amacıyla yola çıksalardı bu yaptıkları müzikten ziyade düz yazı olurdu.İşte tüm bunlardan ötürü falanca şarkının/şarkıcının düşüncesi bu diyerek değerlendirmek hatta müziğini küçümsemek yanlış olabilir.Kendi kanaatimce de Mor ve ötesi seven bir kişinin bunu yapmaması gerekir. Dilerseniz söyleşinin sadece bu kısmını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz: http://video.yahoo.com/watch/3668619/10096193 Programın tamamına da aşagıdaki linkten ulaşabilirsiniz: http://forum.morveotesifan.com/index.php/topic,16669.0.html Anlayışınız için teşekkür eder, herkese müzik dolu günler dilerim.. |
||
|
||
| zaten Mor ve Ötesinin diğer bir düşüncesi de : Bizim şarkılarımızın sabit bir anlamı yok doğrultusundadır.Bu yüzden Mor ve ötesi düşünce tarzına girersek, yüzlerce düşünce çıkar. | ||
|
||
| Düşünce çok önemlidir zaten o kişinin düşünceleri şarkılarına yansır.. | ||
|
||
| düşüncesiz bir şarkı neye benzerki ben şahsen mvö yü şarkılarının anlamlı olmasından ve onları çok sevdiğimden dolayı dinliyorum | ||
|
||
zaten Mor ve Ötesinin diğer bir düşüncesi de : Bizim şarkılarımızın sabit bir anlamı yok doğrultusundadır.Bu yüzden Mor ve ötesi düşünce tarzına girersek, yüzlerce düşünce çıkar. Bu forumda kimin düşünce tarzına girebiliriz ki Erol Büyükburç'un mu hepimizin ortak noktası Mor ve Ötesi olduğuna göre bence bu eksende düşünmekte yarar var.
|
||
|
||
| ben bu konunun mvö nün düşünce tarzı üzerine oldugunu düşünmüyorum.bir müzisyenin hakkında konuşmaktan bahsetmiştim. | ||
|
||
| mvö yalnızca bir örnek zaten. bu forumda hepimizin buluşabildiği ortak bir nokta.konu ister istemez bu noktaya dokunuyor.sonuçta hepimizin dinlediği bu adamlar boş değiller ve bize birşeyler anlatmak istiyorlar.algılayış biçimine göre değişir elbette.. ama ben doğru olanı alabilmekten yanayım. |
||
|
||
| çooooooooooook saçma ve değersiz bir soru düşünce olmadan müzik olmuyor mu? müzik olmadan düşünce olmuyor mu? müzik ve düşünce karşıt yada çelişkili anlamlar taşımaz ki böyle bir seçim yapmak durumunda kalalım çok komik bir durum bu
|
||
|
||
| tabi ki de müziği. | ||
|
||
biri olmazsa öteki olmaz aynı anda geliyorlarr
|
||