mor ve ötesi fan sitesi | forum (Arşiv Ana sayfa) => Psikoloji

Konu: Yabancılaşma

Sayfa: [ 1 ] 2

zafer_bergama23 27.11.2007 15:50:59
çevremizdeki yaşlı insanlar zaman zaman anlatır  :
-nerede o eski insanlar ,dostluklar , yardımlaşmalar  bayramlar falan diye  ...

toplumsal anlamdada yabancılaşma kaosuna sürüklenmek üzereyiz bence ..
aşağıdaki açıklamam genel anlamda ;
insanlar artık yolda gördükleri tanıdık simalara  selam vermeyi ihmal ediyorlar , başlarını öne eğip yoluna devam eden  kendine bile yabancı bir çok  sosyal senaryo ile karşılaşıyorum günlük hayatımda bu konuyu bu yüzden açtım.
bu konuda örnekleri olan kardeşlerimin yorumlarını bekliyorum şimdiden teşekkürler ...

deborah 27.11.2007 15:57:08
ya bende çok sinir olurum var ya böyle işlere Angry...sanki kötü birşey selam vermek..düşünsene üç sene boyunca aynı sınıfta okuyorsun ve bir gün yolda karşılaşıyorsun bu kişiyle resmen kaçıyor senden..sanki dövcez adamı Angry..böyle tiplerden nefret ederim Angry..

bence bizim büyüklerimiz doğru diyor.."nerde o eski dostluklar,arkadaşlıklar.."diye Wink
bende böyle düşünüyorum..ilkokul arkadaşım beni hatırlıyor ama lisedeki hatırlamıyor Sad..

ben şöyle bir 30 sene önce doğacaktım da neyse Smiley..

^ePhEdRiNe^ 27.11.2007 18:21:19
herkesle bir şekilde tanıştığım selamlaşmak zorunda olmadığımı düşünüyorum. aynı şekilde ben de onlara bir şey ifade etmiyorsam bana selam vermek zorunda değiller

tuğçee 27.11.2007 18:34:51
ben genelde tanıdığım her insana selam veririm ama  her karşılaştığımızdada hep ben selam veriyorsam o ben verince veriyorsa ben vermezsem vermiyorsa artık bende selam vermem.  bazı insanlar var elinden gelse yolda tanıdıklarını görünce kaçarlar. sinir olurum böyle kişilere. iki kelime edecekler zor birşey değil.

a alone 27.11.2007 19:24:04
bence bazı insanlar gerçekten selam vermek istemedikleri için.. bazılarıda bu yüzyılda bakan kör diye hitap ettiklerimizden.. insanların kafası okadar yoğun ve dolu ki tanıdığın insanı gördüğün halde selam veremiyosun bu da günümüz türkiyesinden ama bunun dışındakilere lafım yok gerçekten bazı değerlerimzide yitirmiş durumdayız Undecided büyüklerimizin bu durumdan hayıflanması haklı

burakpurple 27.11.2007 21:29:29
ya bende çok sinir olurum var ya böyle işlere Angry...sanki kötü birşey selam vermek..düşünsene üç sene boyunca aynı sınıfta okuyorsun ve bir gün yolda karşılaşıyorsun bu kişiyle resmen kaçıyor senden..sanki dövcez adamı Angry..böyle tiplerden nefret ederim Angry..

bence bizim büyüklerimiz doğru diyor.."nerde o eski dostluklar,arkadaşlıklar.."diye Wink
bende böyle düşünüyorum..ilkokul arkadaşım beni hatırlıyor ama lisedeki hatırlamıyor Sad..

benimde ilk okul arkadaşım bizim lise ye gelmiş bu sene kız zar zor tanıdı beni bende onu zor tanıdım.selamlaştık falan naber vs... sonraki günler ben kıza slm veriyorum kız suratıma bile bakmıyor.çok sinir bozucu bir durum.

tuğçee 27.11.2007 21:45:43

benimde ilk okul arkadaşım bizim lise ye gelmiş bu sene kız zar zor tanıdı beni bende onu zor tanıdım.selamlaştık falan naber vs... sonraki günler ben kıza slm veriyorum kız suratıma bile bakmıyor.çok sinir bozucu bir durum.
bende ilk okul arkadaşımı lisede gördüm. ikimizde birbirimizi tanıdık ama bi kaç kez selamlaştıkda ama sonra ben selam verdim ama kız selam vermemeye başladı. (kısacası suratıma bile bakmıyordu ) şimdide ben onun suratına bakmıyorum  Grin   yani insanlara bişeyler olmuş bi selam vermek çok mu zor  Huh

zafer_bergama23 28.11.2007 15:13:24
herkesle bir şekilde tanıştığım selamlaşmak zorunda olmadığımı düşünüyorum. aynı şekilde ben de onlara bir şey ifade etmiyorsam bana selam vermek zorunda değiller
konu aslında sadece selam vermekle alakalı değil , uzun bir süre görmediğimiz veya her yolda gördüğümüz eskilerden insanlara zaten selam verip vermemiz  önemli değil ..
''genel anlamda bir soğuma  var ''
hoşgörülü ve sıcak kanlı insanlar olarak  tanırlar bizi ... demek istediğim toplumsal bir
bozulma .

zafer_bergama23 28.11.2007 15:27:53
bu konuda çok iyi örnekler var aslında . bireysel ve toplumsal bağlantının arasındaki
ince çizgide varolan yıpranma .
biz tarihimize baktığımızda kurtuluş savaşı gibi bir mucizeyi görüyoruz
bu mucizeyi  yakalamamızı sağlayan bir çok unsur var en önemlisi Mustafa Kemal Atatürk bildiğiniz gibi.. ama bizim ulusumuzun karakteristik özellikleri de bu unsurlardan. son zamanlarda artan terör olayları karşısında milletçe sokaklara
döküldük .herkes tek yürek oldu.
bunlar bizim içimizde var olan duygular ...
        Ancak  sosyal yaşam içinde bir bozulma var yeni başlayan ...bizi bizden uzaklaştıran ve çok az insanın farkında olduğu bir etki..

deborah 28.11.2007 16:57:06
yok yok bozulduk biz...ama ben değil yaa ben insanlara hakettiği gibi davranırım..
ama yine de koyuyor işte..onca sene aynı sınıfta sonra arkanı dönüp bakma Sad

burakpurple 28.11.2007 18:06:22
yok myok bozulduk biz...ama ben değil yaa ben insanlara hakettiği gibi davranırım..
ama yine de koyuyor işte..onca sene aynı sınıfta sonra arkanı dönüp bakma Sad

gerçektende koyuyor insana.

immortal 30.11.2007 22:59:58
bencede var bi soğuma  Undecided insanlar evde pc başında oturmaktan yabanileşmiş olabilir  Grin

Heutaissy 01.12.2007 19:00:45
bende de cok oluyo bole seyler: ben de bazen basimi egmisimdir .

zafer_bergama23 05.12.2007 14:16:08

Marx'ın yabancılaşma teorisi

İki tür yabancılaşmadan sözedilebilir Marx'ın bu çalışmalarında. Bunlardan ilki, doğadan kopuş anlamındaki yabancılaşmadır. İnsan, doğadan koparak kültürel-toplumsal alanda kendine ikinci bir doga kurmak anlamında, doğaya yabancılaşır.Bu insan oluşu açıklayan niteligiyle olumlu karşılanan yabancılaşmadır, zorunlu bir sürec olarak anlaşılır..
İkinci yabancılaşma ise, bizzat kapitalist pazarın ve kapitalist toplumsal sistemin yarattığı yabancılaşmadır. Bunun sonucu olarak insan kendi doğasına yabancılaşır. Böylece insan kendine, kendi emeğine, ilişkilerine, dünyaya ve yaşama yabancılaşır. Kapitalist pazarin bir unsuru olarak işleyen çarklardan biri haline gelir. Anlaşılacağı gibi, yabancılaşma teorisinin Marx'in İnsanın doğası anlayışıyla yakından ilişkisi vardır.

kaygusuz 05.12.2007 14:28:37
zaten toplum olarak bir yabancılaşmanın içindeyiz.

Sayfa: [ 1 ] 2