mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Küresel Isınma Dosyası

Konu: Kuzey Kutbu'nun 5 yıllık ömrü kaldı

Sayfa: [ 1 ]

rumeysa 12.12.2007 20:36:40
Kuzey Kutbu'nun 5 yıllık ömrü kaldı     

Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulların 2040 yılında tamamen eriyeceği öngörüsü, daha da kısaldı. Şimdi konuşulan tarih 2012.

Bu yaz hızla eriyen kuzeydeki buz tabakası, yaz sonunda, 4 yıl önceki aynı dönemde sahip olduğu alanın yarısına geriledi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) iklim uzmanı Jay Zwally, “erime bu hızla sürerse Kuzey Buz Denizi, beklentilerden çok daha yakın bir dönemde, 2012 yazı sonunda buzdan tamamen arınmış hale gelebilir” dedi. Denizdeki buz tabakasının, kapsadığı alanın daralmasının yanı sıra rekor düzeyde inceldiği de belirlendi.

Henüz geçen yıl, kuzeydeki buz tabakasının 2040 yazı sonunda tamamen eriyeceğinin tahmin edildiği açıklanmış ve bu bile şaşkınlıkla karşılanmıştı.

Zwally, eskiden kömür madencilerinin, metan gazı sızıntısı olup olmadığını anlamak için madende kanarya bulundurduklarını ve yoğun gazda kanarya ölünce dışarı kaçtıklarını anımsatarak, “Kuzeydeki buz tabakası da küresel ısınmanın kanaryası. Bu kanarya artık öldü” görüşünü savundu.

AP haber ajansının görüştüğü NASA, Amerikan üniversiteleri ve hükümet kuruluşlarından konuyla ilgili toplam 18 bilim adamının tümü, bu yaz sonunda gelinen erime düzeyini büyük bir şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. NASA'dan jeofizikçi Scott Lutchke, buzullardaki erimenin hızı değerlendirildiğinde de “yeni bir döneme girildiğinin kesin olarak söylenebileceğini” belirtti.

Grönland'daki erimenin de oldukça hızlı olduğu tespit edildi. Grönland kara parçası üzerindeki buzullar da bu yaz, yazları kaydedilen ortalama erimeden yüzde 15 daha fazla eridi. Bu oran, 2005'te kaydedilen rekor erimenin de üzerinde oldu. Grönland üzerindeki buzulların tamamen erimesi, dünya deniz seviyesinin 6,6 metre yükselmesine yol açacak. Ancak karadaki bu buzulların tamamen erimesinin onyıllar değil yüzyıllar alacağı belirtiliyor.

yumurta 22.12.2007 19:06:48
sular yükseliyor mu eyvah sonumuz geliyo
su dünyası filmindeki gibi olcaz amanın

devran-ı dünya 22.12.2007 19:45:11
Kutuplar güneş ışınları sayesinde buzullar eridikten sonra 18 ile 59 santim arasında yükselecek.Zaten dünyada ne kadar kara parçası varki.Küresel ısınmanın   %90 sorumlusu  insan.Eger bilinçlenip harekete geçbilmişsek ne ala.Grönland'da her 40 saatte bir 40 kilometre küp buz kaybediliyor.Bu erime hatırlarsanız öncelerde bilmem kaç yıl sonra eriyecek deniyordu.Buda bazı bencil ve bencil olmaya devam eden insanlar için çok sene demek ''ozaman olsun düşünürüz'',''ölücem zaten benim işim olmaz bitti benim için dünya.Kafada bitirdim olayı''diyerekten düşünen insanlar ve önlem almayan milletler yüzünden erimenin hızlandıgını düşünüyorum.O bilim adamlarının bile tahmin ettikleri zaman tutmadı aksine 5 degilde 4 senemiz kaldı.Açıkça söylemek gerekirse bilinmez tabi ama eger ölümüm bi trafik kazası yada hastalıktansa eger öyle ölmeyi yeglerim.Hiç bogulupta ölmeye niyetim yok tabi nasıl ölecegimiz bilinmez.Yine iş hep insanda bitiyor.Biz yaptık bişeyleri ve sonuçlarınıda görüyoruz.Zaten gözlerini hırs bürüyen insanlık yüzündede biraz böyle oldu.Bu gerçek en başından beri vardı(küresel ısınma gerçegi)tabi gerçekler daha yakın olmaya başlayınca işler ciddiye bindi.Ama bu yapmamız gerekenleri örenip yaparsak bizim için ve nesillerimiz için çok çok iyi olur.Kim evladı kendi elleriyle öldürmek isterki?onu yapabilmek için insanın kalbinin taştan ve taştan öte bişey olması lazım. Hasta bir insan gibi haplarla ömrünü uzatan bir insan düşünelim.Böyle hasta insanları hepimiz görmüşüzdür muhakkak.Ya mucize beklerler , ilaçlarını bedeni iflas edene kadar kullanır yada tıbbın yeni birşeyler keşfetmesini bekler.İşte bizde hasta bir insanız şu anda erimeyi nekadar geciktirirsek okadar iyi ama bunu nasıl yapacagımızı öretmeleri gerekir.BUHS'unda öğrenmesi gerek ki eriyen bir dünyadayız.Karaparçalarıda malum denizlerdende küçük ve az sayıda.Eger kara parçası kalmazsa ve insanlar ölürse acaba nelere hükmede bilecegi ve  yönete bilecegide bir yerler kalmayacak.Ama henüz bunu anlamış degil.Örenecek kısa zamanda.Ama o kısa zamanda ne zaman bilinmez.Aslında Türkriye de KYOTA'yı kısa zamanda imzalasa bizim için de çok güzel olacak.Bu erimelerde hızlandıgına göre hiç birimizin sular için yapılacak savaşlar için endişelenmemize gerk kalmadı.Çünkü boğulup ölecegiz :)Ben küresel ısınmayla geçen senden beri içli dışlıyım.Bu sede harekete geçmeye başladım.Okulda kısa sürede konuşma yapmayı planlıyorum.Tabi bi aksilik çıkmazsa.Tek sorun bu sorun çok çok önemli;kimse bogularak ölmek istemez.Bunuda göz önünde bulundurmamamız gereken en büyük sorun.

cyperbet 24.12.2007 17:04:58
bız ınsanların yaptıgı marıfetlerden bırı hala kuresel ısınmayı goz ardı edelım sonumuz ıyıye gıdıyor ya

Heutaissy 09.02.2008 22:39:10
Vah Vah

burakpurple 10.02.2008 16:16:09
geriye kaldı 4 yıl.

REFRESH 10.02.2008 17:13:26
Ya o Kutup Ayıları ne olacak? yazık değil mi?

esu 27.09.2008 21:05:58
4 yıl var artık Embarrassed Cry
off çok kötü bir durum yaa tüm insanlık için Cry

Sayfa: [ 1 ]