mor ve ötesi fan sitesi | forum (Arşiv Ana sayfa) => Edebiyat

Konu: Halim Yağcıoğlu - Atatürk'ten Son Mektup

Sayfa: [ 1 ]

yumurta 14.01.2008 16:29:19
ATATÜRK'TEN SON MEKTUP

Siz beni hala anlayamadiniz
Ve anlamayacaksiniz caglarca da
Hep tutturmus "Yil 1919 Mayisin 19u" diyorsunuz
Ve eskimis sozlerle beni ovuyor, ovuyorsunuz
Mustafa Kemal'i anlamak bu degil.

Mustafa Kemal ulkusu sadece soz degil
Birakin o altin yapragi artik
Birakin rahat etsin anilarda sehitler
Siz bana neler yaptiniz ondan haber verin
Hakkindan gelebildiniz mi yoklugun, sefaletin?
Mustafa kemal'i anlamak yerinde saymak degil
Mustafa Kemal ulkusu sadece soz degil.

Bana mustular getirin bir daha
Uygar uluslara esit yeni buluslardan
Kuru soz degil is istiyorum sizden anladiniz mi?
Uzaya Turk adini Ataturk kapsulleriyle yazdiniz mi?
Mustafa Kemal'i anlamak avunma degil

Hala o acikli agitlar dudaklarinizda
Hala oturmus bana On Kasimlarda agliyorsunuz
Uyanin artik diyorum, uyanin, uyanin!
Uluslar fethine cikiyor uzak dunyalarin
Mustafa Kemal'i anlamak goz boyamak degil!

Beni seviyorsaniz eger ve anliyorsaniz
Laboratuvarlarda sabahlayin, kahvelerde degil
Bilim agartsin saclarinizi, kitaplar
Ancak boyle aydinlanir o sonsuz karanliklar
Mustafa Kemal'i anlamak aglamak degil

Demokrasiyi getirmisim size ozgurlugu
Goruyorum ki hala ayni yerdesiniz hic ilerlememis
Birbirinize dusmussunuz halka egilmek dururken
Hani koylerde isik, hani bolluk, hani kaygisiz gulen?
Mustafa Kemal'i anlamak itismek degil

Arayi kapatmanizi istiyorum uygar uluslarla
Bilime, sanata varilmaz rezil dalkavuklarla
Bu vatan, bu canim vatan sizden calismak ister
Paydos ovunmeye, paydos avunmaya, yeter yeter
Mustafa Kemal'i anlamak aldatmak degil

Halim Yağcıoğlu

^ePhEdRiNe^ 14.01.2008 16:43:45
Halim Yağcıoğlu, 1919 yılında İzmir'de doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'ni, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nü bitirdi. Çeşitli il ve ilçelerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Ankara'da Kütüphaneler Genel Müdürlüğü'nde memur olarak çalıştı.

Başlangıçta hece ölçüsüyle yazdı, sonradan yeni şiirin olanaklarından yararlanarak toplumcu şiire yöneldi.

Atatürk'den Son Mektup isimli güzel bir şiiri de bulunan şair bu şiiri ile de milyonların gönlüne tercüman olmuştur.

more and more 23.02.2008 13:49:18
Öncelikle bu bölümde bir bucuk aydir konu basligi acan arkadasimizdan haric hic bir üyenin yorum getirmemesine sasirdigimi dile getirmek istiyorum.
^ePhEdRiNe^ cok güzel bir siiri paylasmissin bizimle sana buradan tesekkür ediyorum....
Seninde dedigin gibi bir cok insanimizin gönültercumani olmus bir siir, okudugumda gercekten oturupta atatürkü anlamak nedir? diye kendimize bir kez olsun sormamiz gerektigine inandim.
Sair cok güzel dile getirmis, neyin atatürkü anlamamak oldugunu!!!! Hala o sekilde anlayanlarin sayisi ne yazikki cok!
En cok begendigim bölümü ise, "Labarotuvarlarda sabahlayin, kahvelerde degil bilim agartsin saclarinizi! "
Hala günümüz Türkiyede 16% okuma yazmayi bilmeyen vatandasimiz yasiyor.... Angry
Cogaliyoruz, cok cocuk doguruyoruz, bari onlarin egitimine yatirimlar yapalimda, Atatürkünde istedigi gibi Türkiye Cumhuriyetinde BIlimadamlari yetissin!

saygilar

sunger 27.02.2008 23:10:28
Doğru ya atam öldüğünden beri izindeyiz Ama öyle izinde değiliz Yanlış anladık biz Ah ah 70 yıldır tatildyiz

mvödül 17.03.2008 19:07:39
süper bir şiir..ve halimizin farkında olan bilinçli bir şair..bence herkes okumalı ve silkinip kendine gelmeli..

tuğçee 17.03.2008 19:28:22
bu şiiri öncedende okumuştum gerçekten güzel bir şiir. her şeyi çok güzel anlatmış. bu şiir eminim herkesi etkileyecektir.

yumurta 14.04.2008 12:23:36
Öncelikle bu bölümde bir bucuk aydir konu basligi acan arkadasimizdan haric hic bir üyenin yorum getirmemesine sasirdigimi dile getirmek istiyorum.
^ePhEdRiNe^ cok güzel bir siiri paylasmissin bizimle sana buradan tesekkür ediyorum....
Seninde dedigin gibi bir cok insanimizin gönültercumani olmus bir siir, okudugumda gercekten oturupta atatürkü anlamak nedir? diye kendimize bir kez olsun sormamiz gerektigine inandim.
Sair cok güzel dile getirmis, neyin atatürkü anlamamak oldugunu!!!! Hala o sekilde anlayanlarin sayisi ne yazikki cok!
En cok begendigim bölümü ise, "Labarotuvarlarda sabahlayin, kahvelerde degil bilim agartsin saclarinizi! "
Hala günümüz Türkiyede 16% okuma yazmayi bilmeyen vatandasimiz yasiyor.... Angry
Cogaliyoruz, cok cocuk doguruyoruz, bari onlarin egitimine yatirimlar yapalimda, Atatürkünde istedigi gibi Türkiye Cumhuriyetinde BIlimadamlari yetissin!

saygilar

o şiiri ben paylaşmıştım ama...

Man on the Moon 14.04.2008 12:40:55
Her 10 Kasımda okullarda bi öğrenciye okutulan,baymış bir şiir...

Hayır şiir diyo ilerleyin artık,eskiyi bırakın...Tezat olarak o şiir ve şiirler okunuyor.

Şiir olarak güzel bir çalısmadır,Atatürk'ten Son Mektup...Şayet çok tezat zamanlarda,tezat yerlerde seslendiriliği için anlamını yitirmiştir.

Sayfa: [ 1 ]