mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Sağlık

Konu: Unutkanlık

Sayfa: [ 1 ] 2

merve_mor 21.01.2008 13:37:09
Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ unutkanlık ve bunamaya karşı yapabileceklerimiz konusunda soruları yanıtladı:

* Unutkanlık bunamanın ilk belirtisi mi?
İleri yaş grubunda görülen unutkanlıkta; öncelikle ve mutlaka bunama yani demans ihtimalini akla getirmek gerekir. Fakat yaşlılık döneminde depresyon da çok sık görülür. Hangi yaşta olursa olsun depresyon, unutkanlık yapar. Bunamada insanlar yakın geçmişi unuturken geçmiş zamanları en ince ayrıntısına kadar hatırlar. Bu yüzden genç yaşlarda beyin yorgunluğuna bağlı görülen unutkanlık bunama değildir. Genç yaşlarda görülen unutkanlığın altından beyin tümörü, sara gibi önemli hastalıklar çıkabilir. Ayrıca özellikle ileriki yaşlarda vücutta sodyum, B vitamini, tiroit hormonu vb. maddelerin eksikliği de unutkanlığa sebep olabilir.

* Bunama tam olarak nasıl bir hastalık?

Latincede mens zihin anlamındadır. Demans Latincede zihnin yitirilmesi anlamına gelir. Demans kazanılmış ve işlev gören zihnin yitirilmesidir. Entellektüel fonksiyonların kaybıdır. İleri yaş grubunda görülür. İleri yaşta görülmesi nedeni ile uzun yıllar tüm demans türlerinin beyinde oluşan fizyolojik yaşlanmaya bağlı olduğunu savunmuştur. Oysa yapılan araştırmalar günümüz ileri teknolojisi ile beynin incelenmesi, demansın sadece yaşlılığa bağlı bir hastalık olmadığını göstermiştir. Nitekim yakın çevremizde; yaşı sekseni aşmış fakat entelektüel fonksiyonları ve aklı-fikri yerinde, unutmayan, hafızasını koruyan kişilerin varlığı tek başına yaşlanmanın demans nedeni olmadığını destekleyen bir gözlemdir.

ALZHEIMER BUNAMA MI?

* Alzheimer ile bunama aynı hastalık mıdır?

Alzheimer demans türlerinden birisidir. Görülen demansın yarısından fazlasını Alzheimer tipi demans oluşturur. Bundan sonraki sırayı beyni besleyen damarların daralması veya tıkanması sonucu iyi beslenememeye bağlı olarak gelişen 'vasküler damarsal bunama demans' alır. Klinik gözlemlerime göre bu demans türü de sanıldığından fazladır. Bunun yanında vitamin eksikliğinde beyni tutan enfeksiyon sonrasında bazı hastalıklarda da demans belirtileri görülür.

* Alzheimer son yıllarda gerçekten arttı mı?
Günümüzde tedavinin ve yaşam şartlarının gelişmesi ile insanlar uzun yaşamaya başlamıştır. Bundan dolayı bunama da sık görülen bir hastalık haline gelmiştir. Demansın bir türü olan Alzheimer, tüm demansların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturur. Demek ki bunama bulguları ile başvuran hastanın Alzheimer olma olasılığı da yüzde 50'den fazladır.

* Alzheimer önlenebilir mi?

Bu hastalık bunamanın büyük bir kısmını oluşturan, tedaviye genelde yanıt vermeyen, sadece belirtileri kontrol altına alınmaya çalışılan bir hastalıktır. Bu hastalıkta, bazı maddelerin eksikliği ve birikmesi sonucu beyinde kalıcı hasarların oluştuğu bilinmektedir. Maalesef erken teşhis yoktur. Bu hastalığın belirtileri ortaya çıktığında hastalık başlamış olur. Bu yüzden Alzheimer hastalığının ilerlemesi durdurulamaz fakat seyri yavaşlatılabilir. Bunun aksine diğer bunama türlerinin tedavisi bu hastalığa göre çok daha başarılıdır.

BEYİN BOZULABİLİR

* Vasküler tip demans nedir?

Klinik tecrübeme göre bu tür demans türü de Alzheimer türü demansa yakın miktardadır. Yaş ilerledikçe beyine giden damarlar yıpranır ve beyin hücre fonksiyonları geriler. Bu fizyolojik bir olaydır. Yaşı ilerleyen her kişi bunamaz. Genetik yakınlığı olanlarda çevrenin, beslenmenin vs. etkisi ile beyin beslenmesi bozulur. Beyin hücrelerinde ölümler oluşur. Geçirilen felçler, beyin kanamaları, küçük damarların tıkanmalarına bağlı vs. gibi durumlara bu olgu sebeptir. Bu vasküler demansta beyinde oluşan hasar, bölgesine bağlı olarak hasta bedeninde işlev bozukluğu olur. Örneğin uzun süre tansiyonu yüksek giden kişilerde beyinde birçok alanda hasar oluşur. Demansın yanında konuşma denge bozukluğu, herhangi bir tarafta güç kaybı vs. gibi belirtiler oluşur. Beyindeki hasarın derecesine bağlı olarak saydığımız belirtiler bu demans türünde görülse de; genellikle içe kapanma, ağlama, unutma ve entelektüel fonksiyonların kaybı hakimdir. Vasküler demans Alzheimer tipi demanstan daha iyi huyludur. Demans bulgularına sebep olan etkenlerin tedavisi olduğu taktirde, beyinde kalıcı hasar oluşmamışsa, bulgularda duraklama ve hatta iyiye doğru gitme görülür.

* Bunamanın oluşmasında genetiğin etkisi var mı?

Hastalıkların oluşmasında, sağlam bir insanda yaşam kalitesinin ve kişilik özelliklerinin belirlenmesinde genetik yapının ve çevrenin etkisi tıbben ispatlanmıştır. Demanstan şüphelenilen hastada anne, baba ve yakın akrabalar sorgulanmalıdır. Tam tersi, yakınlarında demans olanlar daha dikkatli olmalıdır.

* Ailesinde bunama olanlar bu hastalıktan korunmak için neler yapmalı?

Özellikle anne-babasında bunama olan kişi ileriki yaşlarda bu hastalığa adaydır. Bu yüzden hazırlıklı olmak gerekir. Korunmak için iyi beslenme, düzenli spor, çalışarak beyini zinde tutmak, stresten uzak yaşam stili benimsenmelidir. Unutkanlık bunamanın ilk belirtisidir. Orta ve ileri yaşta unutkanlık görülürse mutlaka bir hekime başvurmak ve beyin fonksiyonlarını kontrol ettirmek gerekir.

kaygusuz 24.01.2008 01:08:02
"Herşeyi unutuyorum, dikkatim dağınık" diyenlerdenseniz işte çözüm...
Unutkanlık bunamanın ilk belirtisi mi?

İleri yaş grubunda görülen unutkanlıkta; öncelikle ve mutlaka bunama yani demans ihtimalini akla getirmek gerekir. Fakat yaşlılık döneminde depresyon da çok sık görülür. Hangi yaşta olursa olsun depresyon, unutkanlık yapar. Bunamada insanlar yakın geçmişi unuturken geçmiş zamanları en ince ayrıntısına kadar hatırlar. Bu yüzden genç yaşlarda beyin yorgunluğuna bağlı görülen unutkanlık bunama değildir. Genç yaşlarda görülen unutkanlığın altından beyin tümörü, sara gibi önemli hastalıklar çıkabilir. Ayrıca özellikle ileriki yaşlarda vücutta sodyum, B vitamini, tiroit hormonu vb. maddelerin eksikliği de unutkanlığa sebep olabilir.

* Bunama tam olarak nasıl bir hastalık?

Latincede mens zihin anlamındadır. Demans Latincede zihnin yitirilmesi anlamına gelir. Demans kazanılmış ve işlev gören zihnin yitirilmesidir. Entellektüel fonksiyonların kaybıdır. İleri yaş grubunda görülür. İleri yaşta görülmesi nedeni ile uzun yıllar tüm demans türlerinin beyinde oluşan fizyolojik yaşlanmaya bağlı olduğunu savunmuştur. Oysa yapılan araştırmalar günümüz ileri teknolojisi ile beynin incelenmesi, demansın sadece yaşlılığa bağlı bir hastalık olmadığını göstermiştir. Nitekim yakın çevremizde; yaşı sekseni aşmış fakat entelektüel fonksiyonları ve aklı-fikri yerinde, unutmayan, hafızasını koruyan kişilerin varlığı tek başına yaşlanmanın demans nedeni olmadığını destekleyen bir gözlemdir.

ALZHEIMER BUNAMA MI?

* Alzheimer ile bunama aynı hastalık mıdır?

Alzheimer demans türlerinden birisidir. Görülen demansın yarısından fazlasını Alzheimer tipi demans oluşturur. Bundan sonraki sırayı beyni besleyen damarların daralması veya tıkanması sonucu iyi beslenememeye bağlı olarak gelişen 'vasküler damarsal bunama demans' alır. Klinik gözlemlerime göre bu demans türü de sanıldığından fazladır. Bunun yanında vitamin eksikliğinde beyni tutan enfeksiyon sonrasında bazı hastalıklarda da demans belirtileri görülür.

* Alzheimer son yıllarda gerçekten arttı mı?

Günümüzde tedavinin ve yaşam şartlarının gelişmesi ile insanlar uzun yaşamaya başlamıştır. Bundan dolayı bunama da sık görülen bir hastalık haline gelmiştir. Demansın bir türü olan Alzheimer, tüm demansların yüzde 50'sinden fazlasını oluşturur. Demek ki bunama bulguları ile başvuran hastanın Alzheimer olma olasılığı da yüzde 50'den fazladır.

* Alzheimer önlenebilir mi?

Bu hastalık bunamanın büyük bir kısmını oluşturan, tedaviye genelde yanıt vermeyen, sadece belirtileri kontrol altına alınmaya çalışılan bir hastalıktır. Bu hastalıkta, bazı maddelerin eksikliği ve birikmesi sonucu beyinde kalıcı hasarların oluştuğu bilinmektedir. Maalesef erken teşhis yoktur. Bu hastalığın belirtileri ortaya çıktığında hastalık başlamış olur. Bu yüzden Alzheimer hastalığının ilerlemesi durdurulamaz fakat seyri yavaşlatılabilir. Bunun aksine diğer bunama türlerinin tedavisi bu hastalığa göre çok daha başarılıdır.

BEYİN BOZULABİLİR

* Vasküler tip demans nedir?

Klinik tecrübeme göre bu tür demans türü de Alzheimer türü demansa yakın miktardadır. Yaş ilerledikçe beyine giden damarlar yıpranır ve beyin hücre fonksiyonları geriler. Bu fizyolojik bir olaydır. Yaşı ilerleyen her kişi bunamaz. Genetik yakınlığı olanlarda çevrenin, beslenmenin vs. etkisi ile beyin beslenmesi bozulur. Beyin hücrelerinde ölümler oluşur. Geçirilen felçler, beyin kanamaları, küçük damarların tıkanmalarına bağlı vs. gibi durumlara bu olgu sebeptir. Bu vasküler demansta beyinde oluşan hasar, bölgesine bağlı olarak hasta bedeninde işlev bozukluğu olur. Örneğin uzun süre tansiyonu yüksek giden kişilerde beyinde birçok alanda hasar oluşur. Demansın yanında konuşma denge bozukluğu, herhangi bir tarafta güç kaybı vs. gibi belirtiler oluşur. Beyindeki hasarın derecesine bağlı olarak saydığımız belirtiler bu demans türünde görülse de; genellikle içe kapanma, ağlama, unutma ve entelektüel fonksiyonların kaybı hakimdir. Vasküler demans Alzheimer tipi demanstan daha iyi huyludur. Demans bulgularına sebep olan etkenlerin tedavisi olduğu taktirde, beyinde kalıcı hasar oluşmamışsa, bulgularda duraklama ve hatta iyiye doğru gitme görülür.

* Bunamanın oluşmasında genetiğin etkisi var mı?

Hastalıkların oluşmasında, sağlam bir insanda yaşam kalitesinin ve kişilik özelliklerinin belirlenmesinde genetik yapının ve çevrenin etkisi tıbben ispatlanmıştır. Demanstan şüphelenilen hastada anne, baba ve yakın akrabalar sorgulanmalıdır. Tam tersi, yakınlarında demans olanlar daha dikkatli olmalıdır.

* Ailesinde bunama olanlar bu hastalıktan korunmak için neler yapmalı?

Özellikle anne-babasında bunama olan kişi ileriki yaşlarda bu hastalığa adaydır. Bu yüzden hazırlıklı olmak gerekir. Korunmak için iyi beslenme, düzenli spor, çalışarak beyini zinde tutmak, stresten uzak yaşam stili benimsenmelidir. Unutkanlık bunamanın ilk belirtisidir. Orta ve ileri yaşta unutkanlık görülürse mutlaka bir hekime başvurmak ve beyin fonksiyonlarını kontrol ettirmek gerekir.

kaygusuz 24.01.2008 01:08:46
bende çok oluyor unutkanlık bol bol meyve önerdi doktor ama genede biraz pürüz var bende.

merve_mor 24.01.2008 10:09:58
bende de aşırı unutkanlık var bi anlattığım olayı defalarca anlatıyorum insanlara  Sad
ve anlattığımı hatırlamıyorum...
eşyalarımın yerini unutuyorum...
unutkanlık yüzünden dalgınlık başladı  Sad
geçen gün biyoloji kitabımı arıyodum bulamadım sinir oldum bütün dolabı döktüm bi baktım masada gözümün önünde üzerinde kocaman biyoloji yazan kitap duruyor  Embarrassed

ahmet347 26.01.2008 16:32:29
hergün bir kitap unutuyorum hocalarda  Grin

living dead 26.01.2008 16:39:30
Ben çok dalgınım. Bazen konuşurken cümlenin sonunu hatırlayamıyorum, ne yediğimi unutuyorum, önemli şeyleri unutuyorum hatta biri bana sır vermişse çok kısa bir süre sonra unuturum. Ama bazende 3 yaşımda başıma gelen çok basit bir olayı bile hatırlıyabiliyorum veya yıllar önce sokakta gördüğüm bir arkadaşımın bana gülümsemiş olmasını... Gerçekten ilginç bir durum.

deborah 26.01.2008 16:46:57
ben insanların isimlerini unuturum arada...
geçen arkadaşıma tuğçe dedim mesela kızın adı meriç'ti Grin
ama bir kişiyi bir kere görsem yüzünü ölsem unutmam  Wink

kaygusuz 27.01.2008 04:33:13
Unutkanlığa son veren kask!
Kafaya takılan bu kask Alzheimer hastalığını geriletiyor. Nasıl mı?

İngitere'de Alzheimer hastalığının en önemli özelliği olan unutkanlığa son veren bir kask geliştirildi.

Her gün 10 dakika boyunca kafaya takılan bu kask Alzheimer hastalığını geriletiyor.
Kaskın içerisinde bulunan kızıl ötesi ışık beyin hücrelerinin büyümesini sağlıyor. Doktor Paul Chazot, kaskın dört hafta süre ile takılmasının unutkanlığı yok ettiğini kaydetti.

gülden 27.01.2008 18:34:42
aşırı derecede unutkanımdır.mesala dün yediğimi ne giydiğimi veya da ne yaptığımı hatırlamam.bir eşyamı nereye koyduğumu hatırlamam. çok iğrenç bir durum.sinirleri bozuluyor insanın aradığı birşeyi bulamaması... Angry Angry

hermione_emma 28.01.2008 11:47:19
kişileri ve kişilerle ne konuştugumu,isimlerini fln unutmam da dün yediğimi,eşyaları mı nereye koydugumu hep unuturum ve bu duruma gıcık olurum..

firat027 09.04.2008 13:40:51
Günde bir fincan kahve içerek beyninizi korunabilirsiniz.

Yağlı yiyeceklerin beyine vereceği hasarı "kafein" önleyebilir ve günde bir fincan kahve içerek Alzheimer’dan korunabilirsiniz.

Kuzey Dakota Üniversitesi araştırmacıları, kan yoluyla beyine zararlı maddelerin geçmesini engelleyen doğal bir mekanizma olan "beyin-kan bariyeri" üzerinde kafeinin etkilerini incelediler.

Yüksek kolesterollü besinlerle beslenen tavşanlara günde 3 miligram kafein verildi. Bu, bir insanın günde bir fincan kahve içmesine eşit. 12 hafta sonra kafein alan tavşanların beyin-kan bariyerinin gözle görülür derecede sağlam olduğu görüldü. Böylece kafeinin kolesterolün beyindeki yıkıcı etkisini engellediği anlaşıldı.

living dead 09.04.2008 13:42:13
Acaba çok unutkan oluşumun nedeni çok fazla kahve içmediğimden mi kaynaklanıyor. (:

merve_mor 11.04.2008 20:31:40
Unutkanlığa son

İşte, evde, her yerde veri bombardımanına maruz kalıyor ve yavaş yavaş her şeyi unutuyorsanız, hafızanızı güçlendirmek için, gereksiz e-mailleri okumamak gibi basit formüller deneyebilirsiniz..

Dün akşam yediğiniz yemekleri bir çırpıda sayabiliyor musunuz? Peki ya eşinizin doğum gününü, telefon numaranızı veya banka şifrenizi bir yere yazmadan aklınızda tutabiliyor musunuz? Eğer cevabınız 'hayır'sa üzülmeyin, çünkü çağımızda pek çok kişi bu tip hafıza problemleri yaşıyor. Aslında her şey teknikte bitiyor. Bazı kodlamalar, ufak anımsatıcılarla size kabus gibi gelen, akılda tutması en zor olan şeyleri bile kolayca hatırlayabilirsiniz. Hafıza güçlendirme ile ilgili merak edilenleri, Alge Eğitim Danışmanlık'ta etkin hafıza dersleri veren Tuğrul Türkan anlattı.

ÖĞRENME HİÇ BİTMEZ

* Bilgilerin ilk olarak aktarıldığı kısa dönemli hafızanın kapasitesi çok sınırlıdır. Algılar devamlı sürer. Dış dünyadan yeni duyumlar alırız. Yeni bir şey işitiriz, bir şey okuruz, bir fikir aklımıza gelir. Yeni verilerin ön belleğe girebilmesi için de, eskileri boşaltırız, yani unuturuz. Özetle, unutmanın bu kadar çabuk olmasının iki temel sebebi vardır: Aynı anda az veri akılda tutabilen bir bellek yapımız vardır ve yeni bilgiler eskileri dışarı iter.

* Hafızayı; 'yaşananları, deneyimleri zihne kaydetme, zihinde saklama ve hatırlama gücü' olarak tanımlayabiliriz. Örneğin bir insanla tanıştığınızda, önce o kişinin ismini zihninize kaydedersiniz, zihinde bir yerlerde saklarsınız ve o kişiyle tekrar karşılaştığınızda ismini hafıza deponuzdan geri çağırırsınız, yani anımsarsınız.

* Hafıza temelde iki bölümden oluşur: Bilgilerin ilk olarak depolandığı kısa dönemli hafıza ve kalıcı bilgilerin saklandığı uzun dönemli hafıza.

* Kişilerin hafıza seviyeleri birbirinden farklıdır. Bu farkı yaratan birçok faktör var. İlgi, dikkat, gereksiz bilgiyi filtreleme, gözlemin keskinliği ve tabii ki zihinsel davranışlar arasındaki farklar.

* İki kişiye 20 kelimelik bir liste okunduğunda ve bir dakika sonra hatırladıklarını yazmaları istendiğinde, sadece kelimeleri içinden tekrarlayarak ezberlemeye çalışan kişi, en fazla yedi-sekiz tanesini anımsayabilir. Öte yandan, dinlerken kelimeleri belirli bir mantıkla gruplayan, sınıflandıran, eski bilgileriyle ilişkilendiren, görselleştiren kişi ise muhtemelen hepsini ya da büyük çoğunluğunu kolayca hatırlayacaktır.

OFİS VERİMİ DÜŞÜRÜYOR
* Açık ofis sistemi bir yandan şirketlerin hiyerarşik yapılarını yumuşatırken, diğer yandan da üretkenliği düşürüyor. Konsantrasyonun dağılması temelde iç ve dış uyarıcılarla bağlantılıdır. Açık ofis ortamı içerisinde çalışanların herhangi bir kesintiye uğramadan çalışmalarını devam ettirmeleri çok zor.

* Bir telefon zili, cep telefonu mesajı, e-posta ya da iş arkadaşınızın konuşmasıyla dağılıyorsunuz ve çalıştığınız konuya tekrar odaklanabilmeniz 10-15 dakikanızı alıyor. Bu da oldukça verimsiz bir ortam yaratıyor. Yapılan bir araştırmada sık sık e-posta kesintilerine uğrayan çalışanların IQ'larının 10 puan düştüğü gözlemlendi

bir_derdim_var 11.04.2008 20:32:12
Kendi numaramı unutan,Biri istediğinde unuttuğuma inandıramayan biri olarak söylüyorum evet untukanım hemde çok fena..Smiley

merve_mor 12.04.2008 15:31:26
İstisnayi bir durum var doktor ?
Ben çok kahve içerim,haddinden fazla da unutkanım.
Ölecek miyim ? Grin

Sayfa: [ 1 ] 2