mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Sağlık

Konu: Alerji

Sayfa: [ 1 ] 2 3

derin miray 23.01.2008 00:04:30
Alerjiler, vücudun bağışıklık sisteminin alerjik maddelere zararlılarmış gibi tepki göstermesinden kaynaklanır. Bağışıklık sistemi alerjik maddeler ile savaşan antikorlar üreterek bunu gerçekleştirir. Antikorlar, bize zarar verebilecek virüs ve enfeksiyonlar ile savaşmak amacıyla bağışıklık sisteminde oluşturulan özel proteinlerdir. Vücut bir alerjik maddeye temas ettiğinde, salgılanan antikora Immunoglobulin E (IgE) adı verilir. Bu antikor öteki kan hücrelerinin daha fazla kimyasal (histamin de dahil) salgılamasına neden olur ve her ikisi birlikte alerjik tepkime semptomlarını başlatır. Histamin herhangi bir alerjik tepkimede oluşabilecek tipik semptomların çoğunun nedenidir:

•Akciğerlerin nefes borusu duvarlarında bulunan kaslar da dahil olarak kasların büzülmesine neden olur.

• Küçük damarlardan boşaltılan sıvı miktarını artırır ve böylece zarlar şişer.

• Burnunuzun iç kısmında üretilen sümük miktarını arttırır ve bu da bölgesel kaşınma ve yanmaya neden olur.

Atopi:
Bazı insanlar alerjiye yatkındır. Bunun anlamı o insanların, ailelerinde olduğu için herhangi bir alerji geliştirmeleri olasılığının daha fazla olması emektir. Eğer bir alerjiye yatkınlığınız varsa bu duruma atopi denir. Atopik insanların vücutları normalden fazla IgE antikoru ürettiğinden alerji geliştirmeleri daha olasıdır. Atopi kalıtsal yollarla alınmasına rağmen alerji bozukluklarının gelişiminde çevresel etmenler de rol oynar. Bir ailenin tüm bireylerinin aynı oranda etkilenmemesinin nedeni budur. Hayatınızın ilk dönemlerinde alerjik maddelerle olan temas dereceniz özellikle önemlidir. Örneğin, sürekli sigara dumanı, ev toz akarları, polen, ev hayvanı ve belirli gıdalara maruz kalmak bu şeylere karşı alerji olma olasılığınızı arttırır. Hava kirliliği, işlenmiş gıdalar ve sık antibiyotik kullanımlarının tümü alerji geliştirme olasılığımızı arttırır. Binlerce alerjik madde vardır. En yaygın olanlardan bazıları:

• Ev ve toz akarları,

• Ot ve ağaç polenleri,

• Ev hayvanlarının deri veya tüyleri,

• Mantar veya küf sporları,

• Gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler),

• Eşek arısı veya arı sokmaları,

• Belli başlı ilaçlar

• Lateks ve

• Nikel, lastik, koruyucu ve kimyasal reçineler.

derin miray 23.01.2008 12:01:29
demek ki alerjinin nedenleri bunlardanmış...örneğin ben alerji ye yatkın atopi bir insanım ve beni en çok gıda maddeleri etkiler Grin

^ePhEdRiNe^ 23.01.2008 12:17:30
Her türlü kimyasal kokuya, polenlere, tüylü hayvanlara ve soğuğa alerjim var. hiç hoş bir durum değil. Oda veya araba kokularıdan, kokulu mumlardan, kedi ve köpeklerden uzak yaşıyorum hepsini de çok severim. bi de kışın atkıyı gözlerime kadar çekerek geziyorum; south parktaki keny gibi Cheesy

deborah 23.01.2008 12:20:19
benim yok alerjim falan..çok sağlıklıyım ben yaa Grin

rumeysa 23.01.2008 13:30:57
• Ev ve toz akarları,
• Ot ve ağaç polenleri,
• Ev hayvanlarının deri veya tüyleri,
• Gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler),

benimde bunlara karsi alerjim var iste.. daha bunlar birde 'büyük alerji gruplari'.. detayina girdigin zaman daha neler neler cikiyor.. Sad Sad

bendeki etkilerse sunlar:
gözlerde yanmalar, kizarmalar ve gözlerin yasarmalari,
hapsurmak (en az 5 kere Grin), burnun akmasi,
dudaklarin sismesi, kulak- bogaz- agiz bögesinin kasinmasi,..

ve hic ama hic kos birsey degil.. neler cektiriyorlar bana ya.. Sad bu yüzden ben hep düzenli bir sekilde alerji asisi olmak zorundayim.. Sad
 Cry Cry Cry

havva2091 23.01.2008 13:31:56
ben gayet sağlıklıyım da kuzenimin muza alerjisi var..üzülüyorum onun için Undecided

filozof 18.02.2008 00:22:25
• Ev ve toz akarları
• Ot ve ağaç polenleri
• Gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)
• Eşek arısı veya arı sokmaları
alerjim var benimde 

ve hic ama hic hos birsey degil.. neler cektiriyorlar bana ya.. Sad

gerçekten çok kötü bişey. ben bahçeli evlere falan gidemiyodum mesela (böceklerden uzak durmam gerekiyodu çünkü.) soktukları anda krize girme tehlikem vardı. bu yüzden yanımızda sürekli bi şırınga ve ampul şeklinde bi ilaç taşımamız gerekiyodu. ama uzun bi tedavi sürecinden sonra o dönemi attlattım sayılır. şimdi sadece çok fazla yediğim besinler yapıyo. (kuru yemiş, çikolata vb...) önceden fındıkta yemem yasaktı. oda krize sokuyomuş. (hiç denemedim ama  Cheesy nası bi kriz olduğunu bilmiyorum o yüzden) hiç bişi yedirmiyolardı nerdeyse. her türlü besin vücudumun kaşınmasına ve kabarmasına neden oluyodu. çok kötü bi durum gerçekten. neler çektim anlatamam..

anarsist 18.02.2008 18:54:50
ben alerjik bir insanım ve hala neye alerjim olduğunu bulamadılar Sad

rumeysa 19.02.2008 17:35:25
Yeşil alan alerjiyi artırıyor     

Atatürk Üniversitesi (A.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı İmmünoloji ve Radyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Ali Sarı, yeşil alan miktarı fazla olan bölgelerde, alerjik hastalık görülme olasılığının arttığını söyledi.

Sarı, hastanelerine başta Erzurum olmak üzere, Ardahan, Iğdır, Kars, Ağrı, Van, Erzincan, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Muş ve Trabzon'dan hastaların müracaat ettiğini; alerjik hastalıkların yeşil alan miktarının fazla olduğu yerlerde yaşayanlarda daha yoğun görüldüğünü bildirdi.

Bölgede polen, bazı bitki ve otlara karşı alerjilerin yaygın olarak görüldüğünü belirten Sarı, “Alerjik hastalıklar daha çok yeşil alanın fazla olduğu yerlerde görülüyor. Genetik faktörlerin de etkili olabildiği alerjide, yaşanan coğrafi bölgenin özelliklerinin etkisi de göz ardı edilmemelidir. Erzurum ve çevresinde ise buğday ve arpa gibi tahıllara karşı alerjilere de sıkça rastlanıyor” dedi.

AŞI TEDAVİSİ

Prof. Dr. Sarı, alerji hastalıklarının tedavisinde, aşı tedavisi uygulandığını; Erzurum'da sadece A.Ü Tıp Fakültesi'nde yapılan tedavide başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.

Söz konusu aşıların, yurt dışında üretildiğini ve tedavi sürecinin 3-4 yıl sürebildiğini belirten Sarı, şöyle devam etti:

“Haftada birle başlayan, sonra ayda bire kadar düşürülen aşı tedavisi, alerjik hastalıklarda başarı sağlamıştır. Hastalarımızın ağırlığını yeşil alanın fazla olduğu bölgelerde yaşayan vatandaşlar oluşturuyor. Bu hastalarımıza gerekli tedavinin yanı sıra özellikle bahar aylarında, yeşil alanların bulunduğu ortamlara girmemelerini öneriyoruz.”

Sarı, aşı tedavisi yapılması mümkün olmayan hastalarda ilaç tedavisi yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Alerjik vakalarda genetik faktörlerin de etkisi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Sarı, polen ve bitkilere karşı alerjisi olan hastalarda gözlerde kızarma, yaşarma ve sürekli hapşırma olduğunu belirterek, benzer rahatsızlıklar yaşayan vatandaşların, en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Sarı, alerji tedavisinin uzun süreç gerektirdiğini ve birçok vatandaşın tedavi sürecinde gereken sabrı göstermediğini ifade ederek, “Özellikle aşı tedavisinde mutlaka gerekeli sabır gösterilmelidir” diye konuştu.

broken_wings 07.03.2008 22:05:35
ya benim de alerjim var... ama bende şekerli şeylerde örn çikolata gibi yiyecekler görülüyo Cry  ya çikolata yiyemiyorum bu yüzdennn  Cry  Cry  Cry  Sad

purple nightmare 24.03.2008 02:41:37
Çikolata ve yumurtaya alerjim vardı küçükken(besin alerjisi).Yumurtayı geçtim ama çikolata yiyememek çok koyuyordu bana.Tedavisini gördüm şimdi gayet iyiyim...
Bir de kimyasal kokulara olan alerjim var ağır parfümler falan feci halde baş ağrısı yapıyor...

Let-Go 24.03.2008 09:20:05
south parktaki keny gibi Cheesy
Cheesy  Cheesy  Cheesy

Ben de güneşe çıktığımda vücudum,ellerim kızarıyor ve kaşıntı tutuyor.Hangi besin dokanıyor,neyden oluyor bilmiyorum bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.Sadece güneşte değil,ağır bişey kaldırırken,top oynarken kısaca yoruluncada.Ama en çok güneş.  Cry   Embarrassed

rumeysa 01.04.2008 16:41:33
Alerjiyi hafife almayın!

Alerjik reaksiyonların çoğu ciddi değildir. Ama bazen kişinin ölümüne yol açan alerjik durumlar söz konusu olabilir.

Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir, fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Normal şartlar altında bağışıklık sistemi yiyecek gibi zararsız maddeleri gözardı ederken, bakteriler ve virüsler gibi istilâcılara karşı savaş açar. Ancak bağışıklık sistemi bazen normalde zararsız yabancı maddelere karşı da tepki gösterir ve “histamin” adı verilen kimyasal bir madde salgılanarak alerjik reaksiyon başlatılır. Alerjik reaksiyonlarda görülen pek çok belirtiden histamin sorumludur.
Alerjik reaksiyonları başlatan maddelere “alerjen” adı verilir. Alerjenler polenlerden meyvelere, penisilinden kozmetiklere kadar pek çok değişik madde olabilir. Alerjik reaksiyonların çoğu ciddi değildir. Ama bazen kişinin ölümüne yol açan alerjik durumlar söz konusu olabilir.

Alerjinin çeşitleri
Alerjik reaksiyonlar, sebep olan maddeye ve görüldüğü yere bağlı olarak sınıflandırılır.

Deri alerjileri: Belli gıdalar, polenler, hayvan tüyleri, ilaçlar, böcek ısırıkları, soğuk, sıcak, ışık, stres veya alerjen maddelerin doğrudan doğruya deriyle temas etmesi sonucu ortaya çıkar.

Solunum yolları alerjileri: Saman nezlesi, astım veya “alerjik rinit” şeklinde görülebilir. Polenler, hayvan tüyleri, toz, küf sporları en sık rastlanan alerjenlerdir.

Gıda alerjileri: Mide krampları, ishal, bulantı-kusma, yüzde şişme, sersemlik, aşırı terleme ve bazen de bayılma şeklinde kendini belli eder. Daha çok altı yaşından küçük çocuklarda görülür. İnek sütü, yumurta beyazı, fıstık, un, soya fasulyesi, kabuklu deniz ürünleri, mısır en sık rastlanan alerjenlerdir.

İlaç alerjileri: Birçok ilaç alerji yapabilir. En sık penisilin alerjisine rastlanır. Barbitüratlar, antikonvülsanlar, insülin, lokal anestezi ilaçları ve bazı görüntüleme yöntemlerinde damar içine verilen kimyasal boyalar da alerjik reaksiyona neden olabilir.
Alerji yapan maddeyi tespit etmek bazen çok zor, hatta imkânsız olabilir. Bazen hiç akla gelmeyecek maddeler alerji sebebi olabilirler. Kişiler alerjileriyle ilgili bir günlük tutarlarsa doktorlarına çok yardımcı olurlar. Günlere ve aylara göre alerji durumları, yedikleri yiyecekler, yaşamlarındaki değişiklikler, bulundukları ortamlar gibi notlar çok yararlıdır. Detaylı bir sorgulama ve zaman içerisinde iyi bir gözlemle alerji yapan maddeler belirlenmeye çalışılır. Alerjen maddelerle yapılan deri testleri ve kandaki antikor seviyelerini ölçen RAST testi klinikte kullanılan teşhis yöntemleri arasında sayılabilir.

Alerji tedavisinde ise genel ilke, alerjen maddelerden uzak durmaktır ama bu her zaman mümkün olmaz. Hastaya göre seçilen özel tedavi yöntemleri uygulanır. Basit bir krem sürmekten, çok ciddi şok tedavisine kadar uzanan, safhaya ve şiddete göre doktor tarafından uygulanacak çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

Alerji ölümcül olabilir

Eğer herhangi bir şeye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız, muhakkak acilen bir doktora başvurmalısınız. Birçok kişi “Benim alerjim var, bu bana dokunur” der ve hakikaten kendisine alerji yapabilecek maddeleri çok iyi bilir. Bu alerjiler uzun süredir bilindiği ve çoğu zaman da doktor tarafından takip edildiği için, normalde büyük problemlere yol açmazlar. Tabii bazen bilinen alerjilerin de aniden çok daha değişik ve çok şiddetli reaksiyonlara sebep olabildiği de unutulmamalıdır.

Bir hayvan sokmasına veya başka bir şeye karşı başlayan alerji, çok kısa sürede nefesinizi daraltabilecek, kalbinizi hızlı çarptırabilecek hale gelebilir ve “anafilaktik şok” adı verilen ve ölüme neden olabilen çok ciddi bir alerjik reaksiyon aniden söz konusu olabilir. Bu duruma acilen müdahale etmek gereklidir, acil müdahale hayat kurtarıcıdır.
Alerji hiç bir zaman hafife alınmamalıdır, özellikle ilk defa böyle bir şey ile karşılaşıldığında, bulgular hafifleyene kadar bir hekim gözetiminde kalınmalıdır.

Korunmanın yolları

Evdeki toz, polen ve küfleri süzmesi için etkili bir hava temizleme aygıtı kulanın. Odalarda toz  tutan eşyalar bulundurmayın  ve nemli bir bezle düzenli olarak toz alın. İçinde alerjen olabilecek katkı maddeleri (gom arabik, No.5 sarı boya gibi) bulunan hazır besinlerden kaçının. Alerjen besinleri saptayarak bunları beslenmenizden çıkarın. Yeterli miktarda  C vitamini (en az 500 mg) alın ve turunçgillere beslenmenizde  yer verin.

deliiz 10.04.2008 00:17:14
benimde alerjiden başım fena dertte.  Sad
2 ay önce  vücudumda kabarıklıklar ve kızarıklıklar çıkmıştı onun sonucunda baharatlılara ve şekerli şeylere karşı alerji olduğumu öğrendim.
geçen ay ise kötü bir şekilde alerjik rinit oldum , 1 ay ilaç kullandım fakat şimdi ise aynı şekilde tekrarladı daha da ağır bir şekilde diyeyim pazartsi günü ne nefes alabiliyodum ne kapalı bir yerde durabiliyordum ilaçlarımın dozu arttı bu sefer 3 ay boyunca kullanacağım Sad gerçekten insana çok rahatsızlık veriyor bir kerede en az 8 defa hapşırıyorum Grin gözlerim kaşınıyo, sulanıyo ,yanıyo.... ayyy... eee birde kesinlikle sigara dumanı,parfüm,oda spreyi,tebeşir vb. maddelerin yanında boğulacakmışsınız gibi oluyor Undecided

bercem_93 18.05.2008 14:20:53
• Ot ve ağaç polenleri,
• Ev ve toz akarları,
• Ev hayvanlarının deri veya tüyleri
• Gıdalar (süt, yumurta, soya, deniz ürünleri, meyve ve kuruyemişler)...
ve daha neler neler herseye alerjim var nerdeyse berbat bi durum Angry

Sayfa: [ 1 ] 2 3