mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Sağlık

Konu: Kaşınmak neden rahatlatır?

Sayfa: [ 1 ]

kaygusuz 01.02.2008 00:03:05
Amerikalı uzmanlar, kaşınan bir yerimizi kaşımanın neden bizi rahatlattığı sorusunun yanıtını buldu.
Kuzey Carolina’daki Wake Forest Üniversitesi’nden Dr. Gil Yosipovitch ve ekibi, kaşınmanın, beyindeki “nahoş duygular ve anılarla ilgili bölgeleri” geçici bir süre etkisiz duruma getirdiğini belirledi. Yosipovitch, kaşınma sırasında beyin aktivitesini izlemeye aldıkları araştırmanın, “kaşımanın, kaşınma hissini nasıl geçirdiğinin yanıtını veren” ilk araştırma olduğunu söyledi.
Araştırma kapsamında uzmanlar, 13 sağlıklı insanın bacaklarının alt kısmını 30 dakika süresince aralıklı olarak toplam 5 dakika yumuşak bir fırçayla kaşıdı. Bu sırada deneklerin beyinlerini MR yardımıyla izlemeye alan araştırmacılar, kaşıma işlemi sırasında beyindeki “acıyı algılama ve hatırlamayla ilgili” bölgelerin aktivitesinin azaldığını saptadı. Kaşıma işleminin yoğunlaşması, beynin bu bölgelerindeki faaliyetini iyice düşürdü.

Yosipovitch, “kaşımanın, kaşınma hissi yaratan duyguları bastırarak rahatlama getirdiğini” sandıklarını bildirdi.

Araştırmacılar ayrıca, “kaşındıkça kaşınmak istemenin” de nedenini buldular.

Kaşınma eyleminin, beyindeki ağrı ve aynı zamanda kompulsif (tekrarlayan) davranışlarla ilgili bir bölgedeki aktiviteyi artırdığını saptayan uzmanlar, bunun “sürekli kaşınmak istemenin” yanıtı olabileceğini kaydettiler.

Deneyin, gerçekten “kaşınma isteği” duymayan insanlar üzerinde yapılması nedeniyle sınırlı sonuçlar verdiği, ancak bu sonuçların, sürekli kaşıntı yaratan egzama gibi kronik hastalıklara sahip kişilerin tedavisinde yararlı olabileceği belirtildi.

Araştırmanın sonuçları, “Journal of Investigative Dermatology” adlı dergide yayınlandı.

bir_derdim_var 01.02.2008 11:30:11
Kaşıntı bastı birden beni   Smiley

hermione_emma 13.06.2008 20:27:59
beni kaşınmak bile hatırlatmıyor Smiley

+++KoRn+++ 14.06.2008 12:08:56
Kaşınmak etkisiz kılıyor
evet ya Grin böyle bir değişik oluyorum hakkaten Grin

derin miray 27.07.2008 17:10:07
Ben kendimi kaşıdıkça genelde o yeri kanattığım için pek hoşuma gitmiyor Lips Sealed

yumurta 27.07.2008 17:11:46
kaşındıkça kaşınıyorum ya uyuz oldum  Grin

büşra deniz akıncı 27.07.2008 17:44:17
Ben de şöyle bir şey duymuştum..Kaşınmak beynimizin daha önceden yaşadığımız bir o anlık unuttuğuna işaret diye bir şey..Kısa süreli veri kayıbı gibi ama daha sonra tekrar hatırlanıyor tabi ki...Bu da bilimsel bir araştırmaydı aslında .Kendin araştırmadığına güvenmeyeceksin bu devirde Wink

Duygu_dd 29.07.2008 16:55:44
ben en çok etrafta böcek filan varsa ya da huylanacağım türden bişey o an elimde olmadan kaşınıırım ve uzmanlar doğru söylemiş kaşınma rahatlatıyor gerçekten en azından daha az ürküyorum Tongue ama yine de iğrenç bi durum allah kimseyi kaşındırmasın Grin

firat027 02.08.2008 16:14:37
Garip ama güzel bir şey Cheesy

Sayfa: [ 1 ]