|
||
| bana çok ilgnç geldi ve paylaşmak istedim =) üç arkadaş bi teyp alıcaklarmış 30 liraya.hepsi 10 ar lira vermiş almışlar.daha sonra satıcı çocuklara acımış öğrenciler paraları yoktur diye 25 liraya veriyorum demiş ve çırağına 5 lirayı geri götürmesini söyemiş.çırak 5 lirayı tam paylaştıramam deyip 2 lira kendisine almış ve 1 er lira vermiş onlara. şimdi teyp alan arkadaşlar 1 er liralarını aldıktan sonra hepsi 9 lira vermiş oldu 3 kişiden 27 lira ,2 lira da çırak almıştı 29 lira . 1 lira nerede?! işte matematiğin bittiği an... bu sorunun cevabını ben bulamadım bi de siz bakın =) |
||
|
||
bu ne ya.. ![]() zaten matematik kötü.. ben bunu asla cözemem..
|
||
|
||
ben de çözemedim belki çözen olursa cevabı merak ediorum o yüzden yazdım
|
||
|
||
iyi de 30 lira vemişler tamam çırak 2 lirasını kendisine alınca 25 i karıştırmadan 30 olarak düşünelm zaten 5 lirayı geri götürürken 30 olacak ..sonra çırak 2 lira almıştı kaldı 28 lira giden yokki... 1liranın burada olduğu apaçık ortada...25 liraya vermek istemiş 5 liranın 2 sini kendi alıyor 3 lira verince 28 oluyor 2 lira da çırakta da bir şey değişmemiş ki ..anlatabildim mi bu arada
|
||
|
||
arkadaşlar işlemsel olarak anlatayım ![]() 30 lira vermişler..satıcı 25 liraya veriyor..çırak 5 lira götürecek elde edilmek istenen miktar= 25 çırağın elinde= 5 2 lira kendisi alıyor= 5-2=3 lira öğrencilere kalıyor istenen 25 ti öğrencilere kalan miktar 3= elde edilen miktar 25+3=28 2 sini çırak almıştı 28+2=30 a tamamlanıyor tekrar
|
||
|
||
havuz problemi gibi la
|
||
|
||
| böyle bir soru görmüştüm aslında sadece bir kandırmaca bu sanırsam cevabı... | ||
|
||
| ama hepsi 10 ar lira vermişti çırak geriye 1 er lira götürüyor. 3 kişi 9 liradan 27 lira veriolar 2 de çırakta :29 bu nasıl açıklanıcak :S | ||
|
||
arkadaşlar işlemsel olarak anlatayım ![]() 30 lira vermişler..satıcı 25 liraya veriyor..çırak 5 lira götürecek elde edilmek istenen miktar= 25 çırağın elinde= 5 2 lira kendisi alıyor= 5-2=3 lira öğrencilere kalıyor istenen 25 ti öğrencilere kalan miktar 3= elde edilen miktar 25+3=28 2 sini çırak almıştı 28+2=30 a tamamlanıyor tekrar ![]() İyide her biri ilk başta 10'ar lira veriyor sonra çırak 2 lirayı alıp bunlara 1'er lira veriyor yani bunlar 9'ar lira vermiş oluyorlar. 9x3=27 ise 1 lira boşta kalıyor. Nerde bu para
|
||
|
||
arkadaşlar işlemsel olarak anlatayım ![]() 30 lira vermişler..satıcı 25 liraya veriyor..çırak 5 lira götürecek elde edilmek istenen miktar= 25 çırağın elinde= 5 2 lira kendisi alıyor= 5-2=3 lira öğrencilere kalıyor istenen 25 ti öğrencilere kalan miktar 3= elde edilen miktar 25+3=28 2 sini çırak almıştı 28+2=30 a tamamlanıyor tekrar ![]() İyide her biri ilk başta 10'ar lira veriyor sonra çırak 2 lirayı alıp bunlara 1'er lira veriyor yani bunlar 9'ar lira vermiş oluyorlar. 9x3=27 ise 1 lira boşta kalıyor. Nerde bu para ![]() ![]() olmadıysa özel mesajla en başından açıklarım
|
||
|
||
| benim ve led_headlight ın düşündüğü gibi düşünürsek olayı sonuç çıkmıyor =) ama senin yaptığım gbi düşünürsek oluyo =)) bu soruda bi terslik var zaten | ||
|
||
bugünkü hürriyet'te ama ondan önce her yerde vardı bu soru..mat. beni bağlamıyor siz çözedurun
|
||
|
||
bugünkü hürriyet'te ama ondan önce her yerde vardı bu soru..mat. beni bağlamıyor siz çözedurun ![]() benim ve led_headlight ın düşündüğü gibi düşünürsek olayı sonuç çıkmıyor =) ama senin yaptığım gbi düşünürsek oluyo =)) bu soruda bi terslik var zaten fettullah gülenin test kitaplarındaki sorulara benziyor..geçen sene sınava hazırlanırken almıştım bir tane bu soru ne kelime..oradaki sorular çok fenaydı arkadaşlar isterseniz mesajlarımı düzelltip yeniden anlatabilirim
|
||
|
||
| o soruları bilemiicem ama gazetede okudum ben de gerçekten sonucu yok mu diye merak ettiğim için böyle bi konu açtım senin anlattığını da anladım derin miray ama sanrım sen anlamadın beni tekrar anlatmana gerek yok =) saol yine de çok uğraştın =) | ||
|
||
| satıcı 5 lirayı çırağa veriyor yani bu çocuklar teypi 30-5=25 liraya almış oluyorlar yani bizim bulmamız gereken sayı (toplam para) 30 lira değil 25 liradır şimdi çırak 2 lirayı kendine alarak 1'er lirayı çocuklara veriyor ve böylece çocuklar 10-1= 9 lira ödemiş oluyor (kişi başına) 3 kişiden 9.3=27 lira yapar ve çırak 2 lirayı cebine kattığı için 27-2=25 ten bu soru açıklanmış oluyor anlatabildim mi bilmiyorum ama sonuçta böyle olması gerekiyor
|
||