|
||
havuz problemleri bile daha kolay be. caansuu 'nunki doğru gibi geldi bana.
|
||
|
||
satıcı 5 lirayı çırağa veriyor yani bu çocuklar teypi 30-5=25 liraya almış oluyorlar yani bizim bulmamız gereken sayı (toplam para) 30 lira değil 25 liradır ben de onu anlatmaya çalıştım bir başka yolla
şimdi çırak 2 lirayı kendine alarak 1'er lirayı çocuklara veriyor ve böylece çocuklar 10-1= 9 lira ödemiş oluyor (kişi başına) 3 kişiden 9.3=27 lira yapar ve çırak 2 lirayı cebine kattığı için 27-2=25 ten bu soru açıklanmış oluyor anlatabildim mi bilmiyorum ama sonuçta böyle olması gerekiyor ![]() |
||
|
||
Ben matematikten hiç anlamam ya
|
||
|
||
bu soru baya eski belli.hangi satıcı öğrencidir deyip 5 lire geri yollar.yolladı diyelim çırak nerde buluyor bu öğrencileri?hem satıcı niye bu kadar merhametli?bu çocuklar teypi napıcak?öğrenci değil mi bunlar?ders niye calısmıyorlar?genclige bak ![]() asıl bunların cevabını verin
|
||
|
||
satıcı 5 lirayı çırağa veriyor yani bu çocuklar teypi 30-5=25 liraya almış oluyorlar yani bizim bulmamız gereken sayı (toplam para) 30 lira değil 25 liradır şimdi çırak 2 lirayı kendine alarak 1'er lirayı çocuklara veriyor ve böylece çocuklar 10-1= 9 lira ödemiş oluyor (kişi başına) 3 kişiden 9.3=27 lira yapar ve çırak 2 lirayı cebine kattığı için 27-2=25 ten bu soru açıklanmış oluyor anlatabildim mi bilmiyorum ama sonuçta böyle olması gerekiyor ![]() evet böyle anlatınca mantıklı geldi. tersten bakmamız gerekiyor sanırım evet anladım ya |
||
|
||
ya istediğiniz 1 lira olsun.ben vereyim gelin
|
||
|
||
bu soru baya eski belli.hangi satıcı öğrencidir deyip 5 lire geri yollar.yolladı diyelim çırak nerde buluyor bu öğrencileri?hem satıcı niye bu kadar merhametli?bu çocuklar teypi napıcak?öğrenci değil mi bunlar?ders niye calısmıyorlar?genclige bak ![]() asıl bunların cevabını verin ![]() ne yaptin güzelim ya.. ![]() ama itiraf etmem lazim ayni sorulari bende aklimdan gecirmistim..
|
||
|
||
| bi problemde ben veriyim x=1+2+4+8+16+32......sonsuz 2 üzeri 0 dan sonsuza kadar sayıların toplamı x-1=2+4+8+16+32.....sonsuz 1i karşıya attık x-1=2(1+2+4+8+16+32....sonsuz 2 parentezine aldık parentez içi x e eşit oldu x-1=2x x=-1 2 üzeri 0 dan sonsuza sayıların toplamı -1 e eşit çıktı ![]() |
||
|
||
bu ne ya.. ![]() zaten matematik kötü.. ben bunu asla cözemem.. ![]() Katılıyorum... |
||
|
||
| iyi de bunun felsefeyle ne alakası var.. gerçekten neden matematiğe özel bi başlık açılmıyo?!:) | ||
|
||
cok ilginc, cakmadim ben bu durumu siz cöze durun .. gercekten de yani felsefeyle ne alakasi var matematigin!..
|
||
|
||
Epey karışık.. Babama da okudum, sonra sordum o 1 lira nereye gitti diye babamın verdiği yanıt ilginçti.. "ben aldım" evet arkadaşlar boşuna tartışmayın o 1 lira babamdaymış ![]() Miray'ın dediği gibi düşünülürse evet paranın bir yere gittiği yok.. ama soruyu öyle bir hazırlamışlar ki insan kendinden şüphe ediyor (: |
||
|
||
| off ilginçmiş cidden | ||
|
||
süper yaaa ilginç .........
|
||
|
||
| Bu soruda büyük bir psikolojik ilizyon var cevabına gelincede bizim bulmaya çalıştığımız 30 değil ki o 1 liranın nerede olduğunu arayalım.Yani şöyle: 3 kişi toplam 30 lira vererek bir teyp alıyorlar.Satıcıda acıyıp 25 e vereyim diyor ve çırağa 5 lira verip bunu onlara dağıtmasını söylüyor ama çırak uyanıklık yapıp 2 sini cebe atıyor 3 lirayıda o elemanlara dağıtıyor.Yani ilk anda o 3 çocuk toplam 30 liraya almıştı ya o teybi, çırakta kendilerine 3 lira verince 30-3 ten eşittir 27 ye almış oluyorlar.İşte 9 ar liraya.İşte işin can alıcı noktasıda burada soru öyle bir hazırlanmış ki insan sanki 30 lirayı bulmaya çalıştığı için 1 lira yı arıyormuş gibi ama işin gerçek yüzü öyle değil.O 30 liradan kime ne? Üstelik burada sonucun çıkmamasının sebebide çoğumuzun 25 in üstüne 3 lira katmaları ama bizim 25 le bi ilgimiz yok ki.İlk anda teyp kaça alınmış (30 a )ona bakacaz ve o sayıdan 3 ü çıkarıp bu teybi o öğrenci grubunun kaça aldığına bakacağız.Yani kısacası ilk anda insan 25 in üzerine 3 kattığı için yanılıyor ama 25 le hiç bir işlem yapılmadı ki.Toplam 30 a alındığını düşünürsek 30 - 3 =27 o 1 lira hiç bir yere gitmedi yani burada sorun o 25 lira üzerinden işlem yapılması.2 lirada çırağın cebine gitti bu arada.
|
||