Notice: Undefined index: arc_full in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 613
Kıskançlık

Notice: Undefined index: arc_home in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 372

Notice: Undefined index: arc_topic in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 373
mor ve ötesi fan sitesi () => Psikoloji

: Kıskançlık

Notice: Undefined index: arc_page in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 389

: 1 [ 2 ] 3 4 5

yaprockci 09.03.2008 00:27:04
dünyadaki en kıskanç insanlar listesine girebilicek kadar kıskancım. kıskançlığında gerektiğinede inanıyorum ama benimki kadar da fazla değil. kendimi "seven insan kıskanır" sözüyle kıskançlığın doğru olduğuna inandırmaya çalışıyorum ama doğru olmadığını da biliyorum

living dead 09.03.2008 08:44:13
Aslında kıskançlık "onda değil bende olsun" anlamına gelir. Onda var ama bende de olsuna "imrenmek" denir. Buna bir açıklama getirmek istedim (:

Ben sevgi kıskancıyım. Genelde erkekleri kıskanırım. Mesela babamı, abimi,erkek arkadaşlarımı,sevgilimi.. Belli etmiyim diyorum ama dayanamıyorum. Aşırı tepkiler veriyorum. Nedense buda karşımdakinin hoşuna gitmiyor mu daynamıyorum işte buna O zaman onu boğazlayasımda geliyor (:

bir_derdim_var 09.03.2008 17:47:02
Ben değer verdiğim kişileri somut yada soyut herşeyden kıskanabilirim..
Ve kıskandığımda da soğuk durmaya özen gösteririm.

30stmmvö 09.03.2008 20:38:13
 Kıskançlığın yeri her zaman hayatımızda vardır.. klasik bir söz belki ama seven insan kıskanır tabi bazıları için geçerli olmaya biliyor ama şunu biliyorum ki benim için geçerli.......

derin miray 22.04.2008 23:25:14
insanlar arası ilişkileri kötü yönde etkileyen çok kötü bir duygu kıskançlık Cry Roll Eyes

birderdimvar 22.04.2008 23:26:42
Ayağından gıdıklanan kıskanç olurmuş doğru mu acep  ?  Grin

ggizem 23.04.2008 12:37:30
valla ben kıskancımdır ama aşık olduğum kişiyi kıskanırım herkesi değil Cheesy çok fena kıskanırım hemde Cheesy ama pek belli etmem Smiley
öfff ya bende çok pis kıskancımdır var ya Cheesy..ben mesela hoşlandığım birinin yanında bir kız göriyim hemen yanındayımdır Cheesy..çok da başıma gelmiştir aslında Cheesy...üfff ya bana ne neden atladım ki hemen buraya..
bende çook kıskanırım kıskançlığımıda çok belli ederim...
bnde çok kıskancım hemde çok istemesemde belli ederim Undecided Cheesy

cansu_hrn tkn 24.04.2008 07:55:48
yalan soylemiycem acayip kıskancımdır ama sadece sevdiğimi kıskanırım

yazgülü gürer 24.04.2008 08:14:58
ben kıskancımdır ama sevdiğime karşı değil yani daha yok Cheesy olmasınıda istemem Cheesy ama kıskançlığı fazla abartmam ..................

E.Ü 02.05.2008 21:11:43
Kıskanc olmadığımı zannediyordum ama fark ettim ki biraz kıskancım MOR VE OTESİ'Nİ bazı arkadaşlarımdan cok kıskanıyorum.

tansuuu 03.05.2008 16:56:32
bende cok kiskancim.^^
sevdigim kisileri cok kiskanirim(örnek: Kerem Ö.  Grin) resimlerde  keremi kizlarla görünce acayip kiskanirim  Grin

aSlı_ROCK 04.05.2008 07:10:31
aşırı derecede kısakançlığa karşıyımdır ama tatlı sevgiden gelen kıskançlıklar bendede vardır..

merve_mor 04.05.2008 07:16:41
İkili ilişkilerde tamamen güvenle ilişkili olan kuşkular bir çok çiftin hayatını karartıyor. Aldatmanın bu kadar çok konuşulduğu çağımızda kimi zaman "acaba ben de aldatılıyor muyum?" demek hastalık değil ama bu acabaların dozu kaçırılıyorsa sorunlar başlıyor.

Psikiyatr Dr. Kemal Sayar'a göre kıskançlık, daha çok özgüven eksikliğinden kaynaklanan bir duygu durumu.  İnsanlar, özgüvenlerinde düşme olduğu zaman, kendisini yetersiz hissetmeye başlıyor ve bunun sonucunda elinde olanı kaybetme korkusuna düşüyor. 

Sayar kıskançlığı bu kadar kısaca tanımladıktan sonra çok açık ve net bir şekilde düşüncelerini şöyle ifade ediyor: "Kıskançlık elindekini kaybetme korsusudur. Bu durum özellikle sevgi ilişkilerinde, terk edilme korkusu şeklinde baş gösteriyor çünkü aşk ilişkisinde insan karşısındakini yüceltiyor, eksiğini görmüyor ve bundan dolayı kendisini de tamamlanmış hissediyor. Hatta geçmişinden gelen tüm örselenmişliklerini burada tedavi etmeye çabalıyor. Fakat birden bu bütünlüğe karşı bir tehdit hissettiğinde, örneğin sevdiği insanın ilgisinin birine yöneldiğini ya da yöneleceğini gördüğünde, bir anda o kadar da mükemmel olmadığını, hata kusurlu bile olduğunu düşünüyor ve ilişkideki büyü bozuluyor."İşte bozulan bu büyü, ilişkinin rotasını birden kıskançlığa, ürküntüye, kaybetme korkusuna, yenilmişliğe, hırslara ve kimi zaman da cinnete çeviriyor. Kıskançlığın pençesine düşen kadın ya da erkek o andan itibaren ne yazık ki, mantıklı düşünmeyi başaramıyor. 

Kıskançlık ve evlilik

Konumuz aşkta kıskançlık olduğu için bu sorunun daha çok evliliklerde yaşandığı da bilindiği için Prof. Dr. Psikiyatr Nevzat Tarhan, az miktarda kıskançlık duygusunun evlilikte tutkal etkisi yaptığını, hatta eşleri bir arada tutmak, evlilik bağlarını güçlendirmek açısından da yararlı olduğunu belirtiyor. Ancak hemen şu yorumu eklemeden  edemiyor. "Yalnız şunun üzerinde durmak gerekebilir: İlişkiyi diri tutan, kişileri birbirine bağlayan az miktarda kıskançlık duygusu doğal olmakla beraber, çok ciddi  olarak bir ilgiden, sevgiden yoksun kalma kaygısı taşınıyorsa bu hem kıskanan kişiye hem de ilişkiye zarar verir. Yoğun bir şekilde kıskançlığın yaşandığı evlilikler kıskanan için de kıskanılan için de çekilmez hale gelir. Her şeyden önce yersiz yere kıskanılan kişi kendisini kapana kısılmış gibi hisseder. Kıskanan ise zaten en büyük zararı kendisine verir. Çözümsüz kalan kıskançlık olayları da evliliğin temelini sarsar."

Aşırı kıskançlık

Tarhan, aşırı kıskançlığı örneklerle  anlatıyor. "Kıskançlık duygusunun öyle örneklerine rastlıyoruz ki; sabah evden giderken açılıp açılmadığını kontrol etmek için perdeleri işaretleyenler, eve gelince banyoyu, sabunu kontrol edenler, eşlerini kapıcı ile dahi konuşturmayanlar gibi hezeyan derecesinde kıskançlık hisseden insanlar var. Bu bir hastalıktır ve ilaç tedavisi gerekir."

Kıskançlığı önlemek için çareler

Psikiyatr Dr. Kemal  Sayar'a göre; İlişkinin getireceği tehditleri göğüsleyebilmek için aşkın olgunlaşması gerekiyor. Ayrıca hemen hepimiz,  geçmişin yaralarını taşıyoruz ve onları bugünün ilişkisinde iyileştirmek istiyoruz. Bu nedenle geçmişteki yaralarımızın neler olduğunu iyi tanıyıp onları bugüne taşımamak lazım.

Örneğin, babasıyla ilişkisinde örselenmiş bir ilişki yaşayan  kadın eşiyle de bunu yaşarsa sorun çıkar. Mesela  baba evi terk edip gitmişse, kadın evliliği içinde eşinin en ufak bir bağımsızlık çabasını tehdit olarak algılar ve gidecek sanır.
Prof Dr. Nevzat Tarhan'a göre ise kıskanan kişi şunları yapmalı:

* Bazı kıskanç eşler, eşlerini eve bağlı tutmak için tehdit yolunu kullanır. Halbuki sadakat, tehditle değil ancak sevgiyle sağlanır. Eşini baskı altında tutmaya çalışmak, her hareketini takip etmek, aşırı şüpheci davranmak, kıskançlığı öfke biçimde yansıtmak karşı tarafı daha çok uzaklaştırır.

* Olumsuz duygularla baş etmenin yolu, onların yerini olumlu duygularla doldurmaktır. Kişi sevdiği insana sevgiyle yaklaştıkça karşısındaki de ona aynı şekilde yaklaşacak ve belki de kıskançlığı doğuran nedenler ortadan kalkacaktır.

* Güven duygusunu zayıflatan en önemli etken açık iletişimin olmamasıdır. Birbirlerine dolaylı, imalı mesajlar veren, kinayeli konuşan insanlar farkında olmadan düzeltmek istedikleri yanlışı daha da arttırırlar. Sorunların büyümemesi için kesinlikle açık iletişim şarttır.

* Kıskandığınız insanın sizi sevdiğini ve sevilecek kadar olumlu bir insan olduğunuzu unutmayın.

Gkce~ea 19.05.2008 11:40:21
etrafımda çok var girdikleri siteye bile başkalarının girmesini çekemiyorlar  Grin
yalan yanlış suçlamalar,boş muhabbetler...vs saçmalıklar da hep kıskançlıktan oluyor zaten...

+++KoRn+++ 19.05.2008 11:44:42
Ben acayip kıskancımdır..kıskançlık artık hayatımda öyle bir yer etmiş ki..yani önüne geçemiyorum..mesela abimi kız arkadaşından bende fazlasıyla kıskanırım..ama bendeki kıskançlık; "aa onda var bende niye yok" tarzında bir kıskançlık değil..tamamen sevgi kıskançlığı..

Notice: Undefined index: arc_page in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 446

: 1 [ 2 ] 3 4 5

Notice: Undefined index: arc_register in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 468