mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Sağlık

Konu: Dişi çürüten dokuz hata

Sayfa: [ 1 ]

rumeysa 25.02.2008 13:06:26
Dişi çürüten dokuz hata

Ağız kokusu ve diş çürükleri günlük hayatı zorlaştıran en önemli sağlık problemleri arasında.

Diş Hekimi Mehmet Kazandı, kişilerin farkında olmadan yaptıkları hatalardan kurtularak daha sağlıklı dişlere sahip olabileceklerini söylüyor ve bu hataları şöyle sıralıyor:

1. Sürekli kahve molası: Gün boyu kahve, çay içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden olur. Çay ve kahve şekersiz tüketilmeli ya da bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünleri tercih edilmeli, yanında atıştırılan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
2. Sigara kullanımı: Sigara içmek ağız kuruluğundan, ağız kokusuna, dişlerin sararmasına hatta ağız kanserine kadar birçok hastalığa sebep olabilir.
3. Diş ipinin önemi: Sadece diş fırçalamak ağız temizliğinde tek başına yeterli değildir. Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları diş ipi kullanılarak temizlenebilir.
4. Diş fırçalama: Ağız sağlığının en önemli bakımı dişleri fırçalamaktır. Dişler her yaşta, günde en az iki kez fırçalanmalıdır. Diş fırçası üç aylık periyotlarla yenilenmeli, dişler fırçalanırken fırça kuru olmalıdır.
5. Yemek dışında tüketilen tatlı: Tatlıların yemek öğünleri içerisinde tüketilmesi diş sağlığı için önemlidir.
6. Su ihtiyacı: Yemek yedikten sonra diş için yapılacak en iyi şey su veya süt içmektir. Yemek sonrası içilen bir bardak su, yemek parçalarını ağızdan uzaklaştırır ve ağızdaki asidik ortamı nötrler. Ayrıca süt içmek dişte kalsiyum oluşumunu artırır.
7. Çiğnenemeyen tatlılar: Sakız, yapışkanlı tatlılar ve kuruyemişten mümkün olduğunca uzak durulmalı. Yenildiği takdirde ise dişlerden arınıdırma işlemi titizlikle yapılmalıdır.
8. Meyve ve sebzelerden kaçmayın: Meyve ve sebzelerin içerdiği vitaminler dişetleri için çok önemlidir. Ayrıca elma gibi sert meyve ve sebzelerin ısırılarak tüketilmesi, ön dişlerde mekanik temizliği sağlar.
9. Şekersiz sakızı tercih edin: Sakız çiğnemek gibi bir alışkanlığınız varsa şekersiz sakızları tercih edin. Şekersiz sakız tükürük akışını hızlandırıp, ağzın temizlenmesine ve ağız içi asidin dengelenmesine yardımcı olur

mvö 25.02.2008 18:26:14
çoğunu yapıyorum ama genede dikkate alıcam sağol paylaşımın için  Cheesy

Birgül 28.03.2008 19:19:14
günde 3 kez fırçalıyorum.tek hatam kuru fırçalamamam demek ki.bundan sonra kuru fırçalacağım. Smiley Wink

uyanınartık 28.03.2008 19:23:15
dişlerime çok önem veriyorum ve çoğunu uyguluyorum Smiley

mvo_only4me 28.03.2008 22:00:33
en cok önem verdigim sey dislerimdir, bende bunlardan cogunu uyguluyorum, paylasim icin sagol Cheesy

Let-Go 29.03.2008 11:28:32
günde 3 kez fırçalıyorum.tek hatam kuru fırçalamamam demek ki.bundan sonra kuru fırçalacağım. Smiley Wink

Ben kuru fırçalayamam yav  Cheesy günde 1-2 kez fırçalıyorum zaten.Paylaşım için sağol.!

derin miray 22.04.2008 22:34:12
Çürük dişlere dikkat!
Eğer çürük dişleriniz varsa bu hastalıklara karşı hazırlıklı olun

Sağlıksız ve iltihaplı dişlerin insan vücudundaki bütün organları olumsuz yönde etkilediğini belirten Selimiye Devlet Hastanesi'nde görevli Diş Hekimi Sercan Ulugöl, “Çürükler başta kalp krizi olmak üzere görme bozukluğu, beyin, mide, böbrek ile romatizmal hastalıklara neden oluyor” dedi.

Ülkemizde İnsan salığını etkiliyen bir çok hastalığa neden olan ağız sağlığına yeterince dikkat edilmediğini vurgulayan Diş Hekimi Ulugöl, “Gerek bilinçsiz toplum, gerekse altyapının yetersizliği nedeniyle birçok insan diş bakımı ve tedavisi ile ilgilenmiyor. İhmal edilen diş sağlığı, başta kulak ve gözler olmak üzere tüm vücudu etkiliyor. Ne yazık ki birçok insanımız diş sorunu nedeniyle ya eklem romatizması hastalığına yakalanıyor, yada kalp krizi sonucu ölüyor” diye konuştu.

hermione_emma 13.06.2008 20:36:39
çok iyi bakıyorum dişlerime ama yine de istediğim gibi değiller Cry

mer ve ötesi 24.07.2008 13:39:23

bende kuru fırçalayamam ya ama yine de dikkate alıcam. Undecided Undecided Undecided

yazgülü gürer 24.07.2008 13:47:48
Kahve ve sigara içmem sebze meyve yerim zaten vejeteryanım. Dişlerimi 3 kez fıraçlarım fakat kuru fırçalamam. Bir de diş ipi kullanmam Sad ..............

E.Ü 24.07.2008 13:49:59
Kahve,sigara icmem.Kuruyemiş yemem.Haa ama kuru kuru diş fırcalanmaz ki Grin Cheesy onu yapamam..diş ipi arada kafama eserse kullanırım.

Duygu_dd 27.07.2008 11:04:58
iki maddeyi uygulamıyorum diş ipi ve su ihtiyacı ama dişlerim istediğim gibi seviyorum onlarıı yalnız şu 20likler erken geldi yaa daha 17yim benn bu acıı fazla baanaaa  ne yapsam da dinmiyor işte bu acıı dişçi de bişey beceremiyor zatenn mecbur katlanıyorumm dermanını bulan bana da  yardımcı olursa sevinirim

derin miray 30.07.2008 15:55:49
Benim dişlerim çok şekerleme yememe rağmen sağlıklı..düzenli fırçalarsanız bir sorun olmuyor (:

merve_mor 02.08.2008 14:45:21
Kahve ve fazlaca çikolata & tatlı tüketirim.Çocukken dişçilerden çıkamazdım..
Çürükler,dolgular filan..Ama öyle bir bakıyorum ki artık.En son kontrole gittiğimizde doktor; ''Harika dişlerin var'' dedi. Cool
Bu bilgiler içinde teşekkürler ama zaten yıllardır bana öğretilen şeyler (:

delinin delisi 12.08.2008 12:47:32
tel sahibi bir insan olduğum için dikkat ediyorum bayağı dişlerime ..günde kaç kere fırçalıyorum sayamıyorum valla okadar çok ki ;Dama ne yapsam doktoruma yaranamıyorum Angry

Sayfa: [ 1 ]