Notice: Undefined index: arc_full in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 613
1945

Notice: Undefined index: arc_home in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 372

Notice: Undefined index: arc_topic in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 373
mor ve ötesi fan sitesi () => Albüm Dışından Sesler

: 1945

Notice: Undefined index: arc_page in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 389

: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [ 12 ] 13 14 15 16 17

14.06.2007 11:28:20
çok üzüldüm dinlerken.. Sad çok güzel sözleri,zaten harun abi de çok güzel yorumlamış ağzına sağlık hepsininn yüreğine sağlık Smiley dinlemeyenler dinlesin şiddetle öneriyorum Grin

ŞİMAL 14.06.2007 16:40:49
zaten bu şarkı en çok mor ve ötesine yakışır Smiley Smiley

smallville 14.06.2007 19:34:44
ya 1945'teki olaylar, okuyunca resmen yüreğim parçalandı valla ağlamak istiyorum şu an fakat ağlamak olanları değiştirmez. fakat japonlar atom teşekkürü(!)olarak ginger adlı gülse birsel ve benim çoook sevdiğimiz asrın icadı olan nadide eserle yaptılar(!) zaten neyse konuya dönelim: şarkıyı harun bey elinden geldiğince iyi yorumlamış diye düşünüyorum ve görüşlerinize can-ı gönülden katılıyorum Smiley

elifburcu 15.06.2007 17:16:54
ben dinledim çok güzel hem şarkının sözleri çok güzel hemde harika yorumlamışlar
mor ve ötesinede bu yakışırdı daha önce başkalarıda söylemişti sezen aksu filan .oda güzel söylemiş ama mor ve ötesi gibi değil.

15.06.2007 17:19:11
Bir arkadaşım bana bu şarkıyı Aysel Gürel'in yazdığını söylemişti?Oysaki ben Onno Tunç'un diye bilirdim Huh

elifburcu 15.06.2007 17:22:39
ya dinledikçe dinlemek istiyorum harun çok güzel söylüyo ne denirki yorum yapmaya bile gerek yok
sözler çok anlamlı üstelik

cagico 15.06.2007 17:23:49
Bir arkadaşım bana bu şarkıyı Aysel Gürel'in yazdığını söylemişti?Oysaki ben Onno Tunç'un diye bilirdim Huh

aysel gürel yazmış, onno tunç bestelemiş. ünzile de aynı şekilde.

re. 15.06.2007 20:23:24
şarkıyı ailecek çok beğendik,dinliyoruz...
 Smiley

caansuu 16.06.2007 11:18:09
güzel şarkı

16.06.2007 20:34:43
ya bence ana sayfaya koymanız çok iyi olmuş..dinlemeyenler dinliyor hem,,hem de iyi olmuş Grin

Birgül 25.06.2007 18:32:04
Çok muhteşem bir şarkı içinde o kadar gerçekler barındırıyor ki herkesin dinlemesi lazım!!! Grin

danseden_ayu 28.06.2007 10:28:49
1945 unutulmamın eşiğindeydi bence. hatta bir çok insanın haberi bile yoktu bu eserden. en güzel şey yapılmış; mor ve ötesi seslendirmiş. farklı bir hava olmuş şarkıda. hem mvo ye yakışmış hem de özünü korumuş. eh dinleyesim geldi 1945 i yine...

gül kendine! 03.07.2007 15:35:41
Onno Tunç’a“saygısızlık” albümü

Dünyada da Türkiye’de de “tribute” , yani bir sanatçıya saygı albümü doldurmak riskli bir iş. Büyük isimler kendilerini bir tür koruma içgüdüsüyle ses getiren bütün “tribute”lerde sanatçının az bilinen şarkılarını seçerler. Çok bilinen şarkıyı, sanatçıyla özdeş bir parçayı yorumlamak iyi sonuçlar doğurmayabilir. Orijinaliyle kıyaslanır, onunla ölçülür biçilir. İyi isimler de fazla popüler olmuş şarkıları yeniden yorumlamayı tercih etmezler zaten. Böyle bir şey olacaksa da alırlar, bambaşka bir hale getirirler.

Türkiye’de de çeşitli “tribute” denemeleri oldu. “Bülent Ortaçgil için Söylenmiş Bülent Ortaçgil Şarkıları” dünya çapında bir başarıydı doğrusu; çok iyi bir besteci, çok tartışmalı bir yorumcunun şarkılarını alıp harika hale getirmişlerdi. Mirkelam, Teoman, Sezen Aksu, hele de Şebnem Ferah’ın “Değirmenler” yorumu. Dinle dinle, alıp başka yerlere götürsün seni.

Başka “tribute” denemeleri de oldu; mesela Barış Manço için yapılan gerçek bir felaketti. Nilüfer’den Mahsun Kırmızıgül’e gerçek bir aşureydi. Ali Kocatepe’ninki kendi emekleriyle, kendi kontrolünde hazırlandı, farkı hissedildi.

Dünyada da pek çok tribute örneği var, bunların bir kısmı iyi, bir kısmı kötü. Şüphesiz en meşhuru ve bu işin başlangıcı Elton John-Bernie Taupin ikilisine saygı duruşu niteliğindeki “Two Rooms”tu. Radiohead’den John Lennon’a George Gershwin’e kadar pek çok isme de benzer çalışmalar yapıldı, o kadar ses getirmedi. İki tane de Leonard Cohen albümü hazırlandı, nispeten daha başarılı, kuvvetliydi.

Bugünlerde bir John Lennon “tribute”ü daha var piyasada: Darfur’daki soykırım için Uluslararası Af Örgütü destekli bir projede R.E.M.’den Green Day’e dünya starları şov yapıyorlar bu albümde. Green Day “Working Class Hero”yu çok güzel söylemiş...

Bizde ise Onno Tunç albümü gündemde. Ama bu dünyadaki örneklerine göre çok zayıf kalmış. Hatta Bülent Ortaçgil albümünün yanına bile yaklaşamıyor; daha fazla star var içinde ama bir profesyonellik, bir projeyi anlama eksikliği de göze çarpıyor.

Şarkılar günümüz teknolojisi ve yorum teknikleriyle modernize olabilecekken, çıktıkları dönemden daha da eski geliyor kulağa. Entelektüel çalışmalarda bir kriter var gerçi: İçinde Elif Şafak’ın olduğu hiçbir şey ciddiye alınamaz. Aynı şey, müzik dünyasına “İçinde Sertab Erener olan hiçbir şey ciddiye alınamaz” diye uyarlanabilir.

Ama asıl problem Onno Tunç’un bütün iyi şarkılarının geçmişte Sezen Aksu tarafından seslendirilmiş, bu toplumda fazlasıyla onun sesiyle yer etmiş oluşu. Bir anlamda hayatımızın soundtrack’i gibi o dönem. Bir başkasından duyunca yadırganıyor.

Bu bakımdan, Onno Tunç’un az bilinen bir şarkısını da bulmak güç. Otomatikman insanın aklına Sezen Aksu yorumu geliyor. Bir de şu var; bu şarkılar hiç unutulmadı, modası geçmedi. Aksine kuşaktan kuşağa aktarıldı, hâlâ ezbere biliniyor. “Hey Seni Yerler” ve “Kuş Uçtu Uçacak Ahmet” döneminde bocalayan Sezen Aksu’nun da daimi sigortası oldu bu şarkılar. Konserlerde bu bölüme başladığında hâlâ herkes nefesini tutar.

Biraz da nostaljik bir taddan dolayı: 80’lerle ilgili masum, ama abartılı hissiyatları çağrıştırıyor bu şarkılar. Bugün sürprizler o kadar şaşırtıcı değil, duygular öylesi yaralayıcı değil sanki. “Sen ağlama, dayanamam” değil de günümüzün hissiyat motto’ları, “Ben ağlamayayım, yeter” galiba. Hiçbir şey o günlerdeki gibi algılanmıyor artık.

Bir anlamda bu 80’ler film müziğine el atmak cüret anlamına da geliyor. Onno Tunç’a saygı göstermek isteyenlerin bunu göz önünde bulundurup, emeklerinin azamisini sergilemelerini zorunlu kılıyor bu gerçek. Maalesef Şebnem Ferah’tan Ceza’ya, Nilüfer’e kadar müzikal felaketlerle dolu bir albüm çıkmış karşımıza. Hiçbiri ne kendi ismine yakışacak şekilde yorumlamışlar şarkıyı, ne de Onno Tunç’a hak ettiği değeri/emeği vermişler. Hele Mor ve Ötesi’nin yine mesaj kaygısıyla seçip yorumladığı “1945”i getirdiği hal nedir öyle; Onno Tunç’un en sevdiği bestesiydi bir de üstelik o...

Topluma marş olmuş şarkıları yeniden yorumlamanın imkansızlığıyla sanatçıların işgüzarlığı arasında sıkışıp kalmış Onno Tunç albümü. Oysa “tribute” sistem ve çaba işidir; Bülent Ortaçgil’in yeniden yorumları bir klasiğe dönüşmüşse profesyonel bir çalışma olduğundandır.

Peki müzik eleştirmenleri bilmezler mi bu albümün kötü olduğunu? Elbette bilirler, ama yazmazlar, yazamalar. Belki de asıl tartışılması gereken albümün neden kötü olduğu değil, eleştirmenlerin neden bunu yazamadığıdır.

Sevgili Naim, elini vicdanına koy söyle, Onno Tunç’un kızının kocasının yönettiği gazetenin eleştirmeni olmasaydın böyle insaflı davranır mıydın bu çalışmaya? Hele hele Teoman’ın “Onyedi” albümünü yerden yere vurduğun bir dünyada!

ORAY EĞİN

gül kendine! 03.07.2007 15:49:08
Mor ve Ötesi ile ilgili olan yorumunu okudum ve bayağı tepkiliyim o yorumuna karşı.Sizlerde görün diye koyayım dedim Angry

arsizz_kofte 03.07.2007 18:41:36
sağol koyduğun için bende sinirlendim okuyunca bu adam müzikten anlamıyor bence mvöyü sevmediğine göre

Notice: Undefined index: arc_page in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 446

: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [ 12 ] 13 14 15 16 17

Notice: Undefined index: arc_register in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 468