mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Felsefe

Konu: Düşüncenin Sahibi Olmak

Sayfa: [ 1 ]

bir_derdim_var 25.04.2008 20:17:31
Düşünürüz durmadan. Bir çok konu hakkında düşünür dururuz. Bunlara dayanarak konuşuruz, bişeyler ortaya atarız, onları savunmaya çalışırız. İyi de acaba bu düşündüklerimiz gerçekten bizim midir? Yani onları parçamız haline getirebilmiş miyiz acaba? Bunu nerden anlayacağız, nasıl benim düşüncem diyeceği?

Ben düşüncelerimin gerçekten benim olup olmadıklarını test ederken bir yöntem uygularım. O an ele aldığım düşünce hakkında düşünmeye başlarım. Kendime bu görüşü kimden duyduğumu sorarım. Eğer kimden ya da nereden duyduğumdan çok, onun temelini oluşturur nitelikli düşüncelerim ile karşılaşırsam, işte o benim düşüncemdir.

Elbette bir zaman bir yerlerden duymuşuzdur her ne düşünüyorsak. Hatta diyorum ki her gün düşündüğüm söylediğim bir çok şey belki de birileri tarafından zaten söylendi ve söyleniyor. Ama benim için önemli olan onları diğer düşüncelerimle destekleyerek benim yapabilmem, kendime katabilmem.

Peki sizin düşündükleriniz, söyledikleriniz sizin mi?

kaygusuz 25.04.2008 20:21:11
mor ve ötesini düşünmekten başka aklıma bir fikir gemiyor ki...

burakpurple 25.04.2008 20:31:07
düşüncelerin orjinal olması çok imkanısız gibi geliyor bana çünkü olmayan bişeyi düşünemeyiz.eğer onu düşünüyorsak o zaten vardır

immortal_deniz 26.04.2008 16:28:24
Ne yazık ki günümüzde pek az insan kendi düşüncelerine göre konuşup,hareket ediyor.Tabi ki yepyeni birşeyler üretmemiz beklenemez sürekli.Ama hiç olmazsa bize verilen akılla okuyup,araştırdıktan sonra kendi fikirlerimizi oluşturmak en doğrusu.Maalesef ben bugün özellikle siyasi konular hakkında arkadaşlarımla konuşurken arkadaşlarımla değil de onların anne babasıyla konuşuyor gibi hissediyorum kendimi.Çünkü sırf fikir beyan etmek için en yakın çevresi olan ailesinden duyduğu ne varsa hiç düşünmeden araştırmadan gelip aynısını sayanlar var.Ve bu sadece siyasi konularda.Öyle bir hale geldik ki ne okuyoruz,araştırıyoruz ne de gerçek anlamda düşünüyoruz Sad Lips Sealed Çok üzücü ama durum böyle

zafer_bergama23 26.04.2008 17:02:09
eğitim sistemi düşünce kontrolünün başlama noktası.araştırmaya yönelik bir sistem var mı ki  ülkemizde ?  yanlış mı doğru mu daha araştırmadan körükörüne bağlanmaktan başka ne var ? 80 milyon küsür insan var ama %80 i  nin daha kendi fikri bile yok ...olmayan bir şeyi
savunmakta söz konusu değil zaten .güdülmeye devam.

meleğim 26.04.2008 17:26:54
ben düşünceyi üretebiliceğimize inanıyorum üretebilir ve geliştirebiliriz sonuçta  varolan fikirleri yaratıcının verdiği akılla geliştirebiliriz

*Pollyanna 26.04.2008 22:25:54
Düşüncelerimizin muhakkak ki bi' sahibi var malesef.Temeli çok geçmişe dayanan bir yolculuk bu.Muhakkak ki bi' oluşa dayalı olarak yorumlarda bulunulur ve destek ortaya çıkar, mantığa uygun gelen de benimsenir. " Düşünce " kavramı çoğu zaman bize ait olamasa da, " düşünce " kavramı bize aittir

DünyaYalanSöylüyor 27.04.2008 12:14:34
düsünmek..bana zarar veren tek sey sanirim..

düsüncelerimin cogu zaman bana ait oldugunu düsünürum ama sanirim yaniliyorum. bir bakima aslinda hicbir düsüncem bana ait degil? bir sekilde herkes birbirinden etkileniyor zaten, bence önemli olan diger insanlarin düsüncelerine de saygi duymak ve herkesi dinledikten sonra kendi düsünceni yaratmak.

ben bir konu da bir sürü insani dinlerim, kendi düsüncemi ve onlarin düsüncelerini karsilastiririm ama hep kendi düsüncemi savunurum. düsüncelerim bana ait, kimse karisamaz.

delii 03.06.2008 12:38:29
düşüncelerin orjinal olması çok imkanısız gibi geliyor bana çünkü olmayan bişeyi düşünemeyiz.eğer onu düşünüyorsak o zaten vardır
bencede öyle mutlaka bir şeyden etkilenerek düşnmeye başlıoruz

+++KoRn+++ 03.06.2008 17:24:46
bencede öyle mutlaka bir şeyden etkilenerek düşnmeye başlıoruz

bad_dream 05.06.2008 14:13:20
evet belkide düşüncelerimize yön veriliyor olabilir ama insanın kendi düşündükleride olabilir geçmiş çağlardan beri insan düşüncesi bir çok bilgi ve kavramı çıkarmıs olsada insan genede kendince düşüncelere yön verebilir düşüncelerimin çoğu geçmiş de düşünülmüş olsada kendi doğrularımı bulmaya çalışıyorum..
bence düşünceleri üretmek yerine onları biraz daha genişletebiliriz..

tina 29.06.2008 19:14:20
insanlar artık düşünceleriyle hareket etmiyo düşüncelerini düşünmüyo bile
ben sadece dünya görüşüm hakkında düşünürüm

bad_dream 20.11.2008 15:49:55
İnsan düşüncesinde çevrenin etkisini çok iyi anlamaya baslıyorum insanlar çevre baskısı altında düşüncelerini değiştirebiliyorlar bunlar belki anlamsız bir korkudan veya kendi içinde ki çelişkiden olabiliyor düşüncelerim sahibi olamıyorum bazen..

Senaeminds 22.11.2008 20:08:47
düşündüğüm konu hakkında düşünceye dalmam.
ama çoğu benim düşüncemdir.Sınav netlerimi çok düşündüğüm için ...  Grin

Sayfa: [ 1 ]