mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Teknoloji Dünyası

Konu: Bilim,zamanda yolculuk olmaz dedi...

Sayfa: [ 1 ] 2

bir_derdim_var 20.05.2008 06:18:15
Bilim adamları insanlığın en büyük düşlerinden biri olan zamanda yolculuğun , büyük bir hayal ürünü olduğunu ve asla mümkün olmayacağını açıkladılar

İnsanın kaybettiği sevdiğine yeniden sarılma ya da anlaşmazlıkları önleme arzusunun her zaman içinde bulunduğu, ancak zamanda yolculuğun hayal olduğu belirtildi. Bilim adamları şimdi, büyük bir hayal ürünü olan zamanda yolculuğun mümkün olmadığını söylüyor.

Kuramcıların bir kişinin nasıl geçmişe dönebileceğini öne süren birkaç senaryosu bulunduğunu belirten "The Elegant Universe" adlı kitabın yazarı ve Columbia üniversitesinden fizikçi Brian Greene, fizik kurallarının bittiği yerde buna yeniden bakmak gerektiğini ifade etti.

Fizikte "zaman", uzunluk, genişlik ve yükseklik gibi bir boyut olarak tanımlanıyor. Evinizden bakkala giderken uzayda uzunluk, genişlik ve yükseklik gibi tüm uzaysal boyutlarda hareket ediyorsunuz. Ancak dördüncü boyut zaman içinde de ilerliyorsunuz. "One Universe: At Home In The Cosmos" kitabının yazarlarından astrofizikçi Charles Liu da, alan ve zamanın, mekan-zaman denilen bir tür dört boyutlu düzende birlikte olduğunu belirtiyor. Mekan-zamanı Liu dört boyutlu bir spandeksin bir parçası olarak tanımlıyor. Liu şunları söylüyor: "Kütlesi olan bir şey, sen, ben, bir nesne, bir gezegen ya da bir yıldız, bu dört boyutlu spandeks parçası içinde oturuyor. Bu da bir çukur yaratıyor. Bu çukur, bu kütleyi ağırlamak amacıyla bükülen mekan-zamanının bir tezahürünü oluşturuyor."

Mekan-zamanın bükülmesi, nesnelerin eğri bir yolda hareket etmesine neden oluyor ve buna yer çekimi deniyor. Matematiksel olarak bir kişi üç boyutta geriye ya da ileriye gidebiliyor. Ancak zaman bu çok yönlü özgürlüğü paylaşamıyor.

Zamanda yolculuk için var olan önerilerden en gelişmiş yaklaşım "solucan deliği": Mekan-zamanın iki bölgesini birleştiren bir kuramsal tünel... Birleşen bu bölgeler, tamamen farklı iki evren ya da bir evrenin iki parçası olabiliyor. Madde, bu tünelin iki girişinden herhangi birinden, diğer taraftaki hedefe ulaşmak için yolculuk edebiliyor.

"Matematiksel olarak bir şeyin geçmişe yolculuk edebileceğini söyleyebilirsiniz" diyen Liu, "Ancak senin ve benim zamanda geriye gitmemiz mümkün değil" sözleriyle zamanda yolculuk yapılamayacağını belirtti.

Birgül 20.05.2008 07:12:55
katılıyorum.bence de zamanda yolculuk olmaz.bilimin açıklayamadığı olağanüstü güçler belki de vardır ama insanlarda olduğunu zannetmiyorum.  Wink

Ecm.. 20.05.2008 08:39:32
zamanda yolculuk olamaz zaten bi makinanın insanı geçmiş zamanlara götürmesini gerçekleştiremezler

ayşevebilge 20.05.2008 08:43:24
ben hala böyle birşeyin olabileceğine inanıyorum.neden olmasın

+++KoRn+++ 20.05.2008 08:53:24
Hiç belli olmaz bu işler. bilim adamlarının bir dedikleri bir dediklerini tutmuyor. yarın kalkıpta tam tersini söylerlerse hiç şaşmam..

burakpurple 20.05.2008 09:15:51
ilk defa doğru dediler.

r0ckLale 20.05.2008 11:17:29
e hele sükür anladilar...  Grin
bence de kesinlikle olamaz böyle birsey, onayliyorum  Cheesy

yumurta 20.05.2008 11:20:40
e yani olmucağı belli bir şey yaşanan olayları nasıl geri getirebilirler ki ölmüşler nasıl dirilebilir ki

bad_dream 20.05.2008 18:23:34
bende hala oalbileceğine inanıyorum neden olmasın ya atlas deneyi yapılacaktı eğer yapılır ve basarı sağlanrısa galiba bunu deneyecekler diye biliyorum ben...

* Nevermind(!) 20.05.2008 18:27:20
Tabiki olmaz yaa..

yazgülü gürer 20.05.2008 21:38:47
yani Grin biraz geç olmadımı beyler Grin Cheesy .........

anarsist 20.05.2008 21:43:55
heyt sonunda gerçekçi bir bakış Cheesy

*Pollyanna 20.05.2008 21:49:35
Doğru söylemiş  Grin

uyanınartık 22.05.2008 15:12:15
bir hayalim daha suya düştü hiç mi imkan yokmuş ya Cry  Cheesy

firat027 10.06.2008 07:59:47
e yani olmucağı belli bir şey yaşanan olayları nasıl geri getirebilirler ki ölmüşler nasıl dirilebilir ki

haklısın

Sayfa: [ 1 ] 2