mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Edebiyat

Konu: dostluk

Sayfa: [ 1 ] 2

anarsist 12.06.2008 19:22:32
Dostluk
Montaigne'den dostluk üzerine bir deneme...

Dost ve dostluk dediğimiz çokluk ruhlarımızın beraber olmasını sağlayan bir rastlantı ya da zorunlulukla edindiğimiz ilintiler, yakınlıklardır. Benim anlattığım dostlukta ruhlar o kadar derinden uyuşmuş, karışmış kaynaşmıştır ki onları birleştiren dikişi silip süpürmüş ve artık bulamaz olmuşlardır. Onu niçin sevdiğimi bana söyletmek isterlerse bunu ancak şu şekilde anlatabilirim sanıyorum: Çünkü o, o idi; ben de bendim.

Ruhlarımız o kadar sıkı bir birliktelikle yürüdü, birbirini o kadar coşkun bir sevgiyle seyretti ve en gizli yanlarına kadar birbirine o kadar açıldılar ki ben onun ruhunu benimki kadar tanımakla kalmıyor, kendimden çok ona güvenecek hale geliyordum.
Öteki sıradan dostlukları buna benzetmeye kalkışmayın: Onları, hem de en iyilerini ben de herkes kadar bilirim. O dostluklarda insanın eli dizginde, yürümesi gerekir. Aradaki bağ, güvensizliğe hiç yer vermeyecek kadar düğümlenmiş değildir. Chilon dermiş ki: “Onu (dostunuzu), bir gün kendisinden nefret edecekmiş gibi sevin; ondan, bir gün kendisini sevecekmiş gibi nefret edin.” Benim anlattığım yüksek ve yalın dostluk için hiç yerinde olmayan bu davranış, öteki dostluklara uyabilir. Bunu için, Aristoteles’in sık sık tekrarladığı şu sözü de kullanabiliriz: “Ey dostlarım, dünyada dost yoktur...”

Onsuz yorgun ve bezgin sürüklenip gidiyorum. Tattığım zevkler bile, beni avutacak yerde ölümünün acısını daha fazla arttırıyor. Biz her şeyde birbirimizin yarısı idik; şimdi ben onun payını çalar gibi oluyorum.

Nec fas esse ulla me voluptate hic frui
Decrevi, tantisper dum ille abest meus particeps
(Terentius)

Onunla her şeyi paylaşmak zevkinden mahrum kalınca
Hiçbir zevki tatmamaya karar verdim.

Her işte onun yarısı, ikinci yarısı olmaya o kadar alışmıştım kişimdi artık yarım bir varlık gibiyim.

İllam meae si partem animae tulit
Maturior vis, quid moror altera,
Nec charus aeque, nec superstes
Integer? İlle dies utramque
Duxit ruinam
(Horatius)

Mademki zamansız bir ölüm seni, ruhumun yarısı olan seni alıp ***ürdü, yeryüzünde varlığımın yarısından, en aziz parçasından yoksun yaşamakta ne anlam var? O gün ikimiz birden öldük.

Ne yapsam, ne düşünsem onun eksikliğini duyuyorum. O da benim için elbette aynı şeyi duyardı. Çünkü o, diğer bütün değerlerinde olduğu gibi dostluk duygusunda da benden kat kat üstündü.

Gkce~ea 12.06.2008 19:26:43
çok şükür ki çok iyi dostluklarım var
Kübra,baran,veysel,yasemin,emrah sizi seviyorum  Cheesy Kiss

anarsist 12.06.2008 19:45:49
her yerde dost,dost demek dost sandıgını dost yapmaz.
Birçok kişinin dostluguna inanmıyorum,en azından ben ve dostlarım ''gerçek''hayatta unutulmaz izler bırakmanın mutlulugundayız. Wink

E.Ü 13.06.2008 16:05:40
Sanırım dostum yok...varsada 1 tane Cry Cryüzücü tabi ama yalandan dostum demektense boylesi daha iyi.

anarsist 18.06.2008 02:01:01
insanın hayatta dostlarının olması çok önemliymiş
yaklaşık iki haftadır görmediğim bir dostumu özledim hem de çok Cry

delii 18.06.2008 08:30:29
benim dostlarım var hemde gerçekk dostlarım dediysem de bir tane ama olsun var işte Smiley

firat027 18.06.2008 10:12:24
Gerçek dostluk hayalet gibidir herkes ondan bahseder, ama sadece birkaç kişi görür.

anarsist 18.06.2008 10:23:10
Gerçek dostluk hayalet gibidir herkes ondan bahseder, ama sadece birkaç kişi görür.
hayaletleri kimse görmez ki Undecided Grin

hermione_emma 18.06.2008 17:20:51
6 tane Smiley
Gerçek dost bulmak zordur ama,benim için kolay oldu,koç burcu şanslıdır Tongue Cheesy

anarsist 18.06.2008 23:35:10
6 tane Smiley
Gerçek dost bulmak zordur ama,benim için kolay oldu,koç burcu şanslıdır Tongue Cheesy

5+1 tane
koç burcu gerçekten şanslıdır Wink

Duygu_dd 20.06.2008 17:43:17
dostluk gerçekten güzel kelime ama bulmak çoook zor zaten bulsan da  ne dese inciniyorsun hemen hani çok seviyorsun ya onu sana kötü bişey demesini istemiyorsun çok ağır geliyor insana keşke çok tatlı bi dostum olsaydıı tartışsaydık ara sıra amaa kavga olmasaydı hiçç

firat027 24.06.2008 07:17:56
3 Türlü Dost vardır.

1.Ekmek gibidir. Onu her gün ararsın..

2.İlaç gibidir. Gerektiginde ararsın...

3.Mikrop gibidir. O gelir seni bulur....

ayşevebilge 24.06.2008 08:18:55
aslında benim sadece 1 dostum var ama ona bugünlerde çok kırgınım yani konuşmuyoruz...yalnız kaldım Cry Cry Cry Cry Cry

deborah 24.06.2008 08:39:02
Onunla her şeyi paylaşmak zevkinden mahrum kalınca
Hiçbir zevki tatmamaya karar verdim.

ne güzel bir söz Smiley
benim ciddi ciddi iki üç dostum var başta kuzenim Kiss Kiss..
valla mutluyum böyle az olsun benim olsun Roll Eyes Cheesy

merve_mor 24.06.2008 08:45:36
Benim iki tane sapasağlam,yaşam kaynağım olabilecek dostum var.
Tartışmalar,bozulmalar oluyor tabi -her dostlukta olduğu gibi Smiley - ama yine de onlar benim canım. Smiley

Sayfa: [ 1 ] 2