mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Bilimsel Bulgular

Konu: IQ seviyesi yükseldikçe Tanrı inancı azalıyor!

Sayfa: [ 1 ] 2 3

derin miray 14.06.2008 01:08:08
Dini kurallara uymada gözlenen azalma, toplumsal zeka seviyesinin yükselmesiyle doğrudan bağlantılı mı?

1930 doğumlu İngiliz Psikoloji Profesörü Richard Lynn, aslen emekli olmasına rağmen olağanüstü yüksek akademik başarıları nedeniyle hala saygın bir üniversite kürsüsü sahibi. İngilizlerin saygın yayın organı Telegraph gazetesinin web sayfasında 12 Haziran günü akşam saatlerinde yayına giren haber geniş bir tepki yaratmış görünüyor.

Habere göre, Ulster Üniversitesi kıdemli Psikoloji Profesörü Richard Lynn, entellektüel elit arasında yer alan kişiler arasında ateist olanların sayısının genel toplum ortalamasından daha yüksek olduğunu söyledi.

Profesörün tezine göre, geçtiğimiz asırda dini kurallara uyulmada gözlenen azalma, toplumsal zeka seviyesinin giderek yükselmesiyle doğrudan bağlantılı. 21.Yüzyıl'ın şu döneminde hem Doğu'da hem Batı'da gözlenen dini uyanış ise, bu sürecin geriye doğru işlediğini gösteriyor.

Akademik 'Intelligence' dergisinde yayınlanan makalede varılan sonuçlar bazı eleştirmenlerce 'aşırı basitleştirilmiş genellemeler' olarak yorumlandı.

Daha önce yaptığı araştırmalarda zeka konusunu ırk ve cinsiyet gibi değişkenlere bağlayarak aradaki ilişkileri açıklamaya yönelik araştırmalar yürütmüş ve bu tarz 'dobra' çalışmalarıyla tepki toplamış olan Profesör Lynn, üniversite öğretim üyeleri arasında Tanrı'ya inananların genel toplum ortalamasından çok daha düşük olduğunun altını çiziyor.

Kraliyet Akademisi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada; İngiliz üniversitelerindeki öğretim üyelerinin yalnızca % 3.3'ü Tanrı'ya inanırken , İngiliz toplumunda Tanrıya inanan insanların oranı %68,5 olarak tespit edilmişti.

1990'larda ABD'de yürütülen benzer bir çalışmada Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi üyeleri arasında Tanrı'ya inananların oranı %9 olarak bulunmuştu ki dindarlığıyla ünlü Amerikan toplumu geneliyle kıyaslandığında çok düşük bir oran bu.

İngiliz bilim adamı Richard Dawkins'in geçtiğimiz dönemde yazdığı ve Türkçe'ye de çevrilen God Delusion (Tanrı Yanılgısı) adlı kitapta da akademisyenler ve sanatçılar arasında dinsel inançların toplumun geri kalanına oranla çok daha düşük hatta yok denecek kadar az olduğu vurgulanmaktaydı.

Pek çok ilkokul çocuğunun Tanrıya inandığını ancak ilerleyen yıllarda -zeka seviyeleri yükseldikçe- çocukların zihinlerinde şüpheler oluştuğunu belirten Profesöy Lynn, Times Higher Education dergisine verdiği demeçte "Niçin toplumun geri kalanına kıyasla daha az akademisyen Tanrı'ya inanıyor? Sanırım bu sadece IQ meselesi. Akademisyenlerin ortalama IQ düzeyleri toplumun genel ortalamasından yüksektir. Genel halk kitleleri üzerinde Gallup'un yaptığı çeşitli kamuoyu araştırmalarında yüksek IQ'ya sahip insanların Tanrı'ya inançlarının daha az olduğu zaten saptanmıştı." demişti.

20.Yüzyıl boyunca 137 gelişmiş ülkede insanların daha iyi beslenme sonucu nesilden nesile daha yüksek IQ düzeylerine ulaştığı ve bu nedenle dini inançların inişe geçtiğini söyleyen Profesör Lynn'e itiraz eden ilahiyatçılar ise "zeka konusunun bu tarz bir araştırmaya konu edilmesinin toplumsal anlamda tehlikeler içerdiğine" dikkat çekiyorlar.

tatlı_cadı 14.06.2008 08:48:50
bi kere zeki olan insan tanrının var olduğunu kendi aklıyla bulabilir.. Smiley
inanmayan insanın kafasında diğer dünya diye bişey olmadığından
herşeyi bu dünyayla sınırlıdır..mesela bugün finlandiyada eğitim seviyesinin çok yüksek olduğu, aynı oranda intihar vakalarına da çok sık rastlanıldığı bilinmekte..
bu da tabi ki inançsızlıktan kaynaklanmakta..kendini boşlukta bulan
atlıyor uçurumun kenarından.. kısacası bu haber bana saçma geldi.. Cry Wink

+++KoRn+++ 14.06.2008 09:02:18
Evet bu konu doğru..,çünkü aklın çoğaldıkça Allahı sorgulamaya başlayacaksın, bu nerden geldi Allah nerden geldi gibi..Ve bununda sonu yok biliyoruz..en sonunda inanç azalacaktır..benim de düşüncem böyleydi..

firat027 14.06.2008 09:12:41
Evet bu konu doğru..,çünkü aklın çoğaldıkça Allahı sorgulamaya başlayacaksın, bu nerden geldi Allah nerden geldi gibi..Ve bununda sonu yok biliyoruz..en sonunda inanç azalacaktır..benim de düşüncem böyleydi..

benimde düşüncelerim böyle....

r0ckLale 14.06.2008 09:15:41
bi kere zeki olan insan tanrının var olduğunu kendi aklıyla bulabilir.. Smiley
inanmayan insanın kafasında diğer dünya diye bişey olmadığından
herşeyi bu dünyayla sınırlıdır..mesela bugün finlandiyada eğitim seviyesinin çok yüksek olduğu, aynı oranda intihar vakalarına da çok sık rastlanıldığı bilinmekte..
bu da tabi ki inançsızlıktan kaynaklanmakta..kendini boşlukta bulan
atlıyo uçurumun kenarından.. kısacası bu haber bana saçma geldi.. Cry Wink

bende aynen böyle düsünüyorum zeki olan insan tanrinin var oldugunu kendi akliyla bulabilir Smiley

+++KoRn+++ 14.06.2008 09:18:21
Ben bu olayı yaşadım..yani çok yakınım olan birisi böyle olduğu için , çok iyi biliyorum..yaşamadan kesinlikle anlaşılmaz birşey..öyle şeyler söylüyor ki cevap bulamıyorsunuz..

r0ckLale 14.06.2008 09:21:29
Ben bu olayı yaşadım..yani çok yakınım olan birisi böyle olduğu için , çok iyi biliyorum..yaşamadan kesinlikle anlaşılmaz birşey..öyle şeyler söylüyor ki cevap bulamıyorsunuz..

hmm.. Undecided ilgincmis.. bence herkes süpheye düser bir kere olsun ama aklini kullanarak dogruyu bulabilir..

D.Y.S 14.06.2008 09:22:25
bnce IQ testiyle Allah'a inanmanın alakasi yok..bütün IQ testlerine girmişimdir..cogundan da  150yi geckin rakamlar yapmısımdır..fakat yine de Allah tektir,ve hep öyle kalacaktir..kimse de inkar edemez zaten  Smiley

+++KoRn+++ 14.06.2008 09:23:49
iyi de IQ testinden bahsetmiyor ki orda..
biz de biliyoruz IQ testlerini tabii ki..ama bu başka birşeyden bahsediyor..

D.Y.S 14.06.2008 09:25:23
IQ nelere göre belirlenir testlere göre..bende sadece o örneği verdim..neyse devam edin siz  Grin

c3r3n 14.06.2008 09:30:18
Bence bu konunun zeka ile uzaktan yakından bir ilgisi yok çünkü insan neye inanmak isterse ona inanır.Seçimlerimiz gibi...haberin mantıklı tarafları var ama zeka ile doğrudan orantılı değil...

bahar büşra 14.06.2008 09:33:15
Bence zeka seviyesi değil kişinin iradesi ve bağlı bulunduğu çevreyle ilgili bir olay inananmama meselesi

bilmececi??? 14.06.2008 10:43:45
Aynen sonuna kadar katılıyorum mordaş şu anki düşüncemi yazmışsın  helal olsun.Evet bence doğru bir araştırma arkadaş çok güzel açıklamış bravo he inananlara gerizekalı demiyorum yanlış anlaşılmasın ama bence çok mantıklı ve anlamlı bir araştırma.O zaman benimde zeka seviyem çok yüksek ki doğru zaten övünmek gibi olmasın ama IQ testleri sonucu hep yüksek zeka çıkmışımdır.

merveylem 14.06.2008 11:02:56

tamda demek istediklerimi yazmışsın  Wink

evet çok doğru siz inancınızla yanıtlayamıyorsunuz soruları

+++KoRn+++ 14.06.2008 11:06:49
Ya sonuçta arkadaşlar düşüncelerini yazmış..yani bunlar varsayımlar..ama ben böyle birşey yaşadığım için, varsayım olarak göremem kendi düşüncelerimi..

Sayfa: [ 1 ] 2 3