mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Bilimsel Bulgular

Konu: İnsanoğlunun 4 yıllık ömrü mü kaldı?

Sayfa: [ 1 ]

Edda. 17.06.2008 09:14:46
İnsanoğlunun 4 yıllık ömrü mü kaldı?

ABD’de geçtiğimiz kış da arıların yüzde 35’i kayboldu. 87 temel ürün arılar sayesinde üretiliyor. Elma ve salatalığı bile arılar sayesinde yiyoruz

Bal arılarının sayısı geçen yıl nedeni anlaşılamayan bir şekilde azalmaya başlayınca dünya genelinde büyük bir panik başlamıştı. Aradan geçen zaman içerisinde arıların yok oluşu konusunda yapılan araştırmalar sonuç vermedi. Bunun bir sendromdan kaynaklandığı sonucuna varıldı, ancak bu sendroma yol açan etkenin ne olduğu bir türlü tespit edilemedi. Dünyaca ünlü haber dergisi Newsweek son sayısında arı krizinin son hızıyla devam ettiğini yazdı.

İngiltere’de panik raporu

Dergiye göre iki yıl önce arılarının yüzde 30’unu kaybeden Amerikalı arıcılar, geçtiğimiz kış da yüzde 35’lik kayıp yaşadı.

Newsweek’e göre bitkilerin döllenmesinde büyük rol oynayan arıların yok oluşu büyük bir gıda krizinin habercisi. Kanada, Brezilya, Hindistan, Çin ve Avrupa’da da panik devam ediyor. İngiltere Arıcılar Birliği, “2018 yılında İngiltere sınırlarında tek bir arı bile kalmayabilir. 330 milyon dolarlık tarım endüstrisi çökebilir” açıklamasıyla tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Amerikan Bal Üreticileri Birliği ise “Trilyon dolarlık tarım endüstrisi tek bir sendelemede parça parça olmaya hazır kristal gibi” diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Uzmanlar, arıların nüfusu azalmaya devam ederse gıda krizini de daha korkutucu boyutlara ulaşabileceği uyarısı yapıyor. Çünkü insanlar için hayati öneme sahip 115 tarım ürünün 87’si arılar tarafından döllenerek üretiliyor. Bu ürünler dünya genelindeki 3 trilyon dolarlık tarım ürünleri satışının 1 trilyon dolarını oluşturuyor. İnsanlar bu ürünlerden kalori ihtiyaçlarının yüzde 35’ini sağlıyor; vitamin, mineral ve antioksidan ihtiyaçlarının büyük kısmını da bunlardan alıyor. Arıların ortadan yok olması kiraz, elma, greyfrut, avokado, salatalık, lahana, badem ve brokoli üretimini tehlikeye atıyor.

Alman bilim adamı Albert Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” demişti.

Edda. 17.06.2008 09:21:33
Hayatımızın baharında gitmekte varmış  Cheesy İşin espirisi bu ama olay gerçekten ciddi ve çok dikkatli davranmamız gerekiyor. Doğada bitkiler hayvanlar ve insanlar belirli bir uyum içinde yaşıyor.Besin zinciri şeklinde devam ediyor bu uyum ve besin zincirinin en önemli zinciri "bitkiler".Onların da çoğu (çiçekli bitkiler ) tozlaşma yoluyla döllenerek çoğalıyor.Bu bitkileride sıralamış zaten haber.Eğer dikkat etmezsek bazı şeylerden mahrum kalabilirz.

Birgül 17.06.2008 10:13:14
hayatımız arılara mı bağlı yani? ilginç...

mornil 17.06.2008 11:44:05
arıların yok olması, susuzluk, açlık bizi çok zor bir gelecek bekliyor

yumurta 17.06.2008 11:46:27
Allah yardımcımız olsun  Cry

Ecm.. 17.06.2008 12:20:06
herşey demekki arılara bağlı

*seda* 17.06.2008 12:23:12
Acaba neden ortadan kayboluyorlar?

bahar büşra 17.06.2008 13:11:51
Arkadaşlar ben böyle bir yazıyı ekoloji magazinde okumuştum hatta çok geniş tutmuşlar merak edenler detayı alıp okuyabilirler.

delii 17.06.2008 14:19:31
Allah yardımcımız olsun  Cry
amin...

hrn_btl 17.06.2008 14:27:45
herşey demekki arılara bağlı
Grin

firat027 17.06.2008 18:42:38
Alman bilim adamı Albert Einstein, “Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz” demişti.
çok güzel bir haber... bende zaten durdur artık ben iniyorum ! diyordum   Grin

Adamın her sözü bir kehanet niteliginde

!!Mor ve Ötesii!! 17.07.2008 20:55:00
gerçekten çok ilginç 40 yıl düşünsem hayatımızın arılara bağlı olduğunu hayatta aklıma gelmezdi Grin Grin

smiley000 17.07.2008 20:56:47
hayatımız arılara mı bağlı yani? ilginç...

gerçekten öyle  Undecided  Undecided

E.Ü 22.07.2008 15:37:59
gerçekten çok ilginç 40 yıl düşünsem hayatımızın arılara bağlı olduğunu hayatta aklıma gelmezdi Grin Grin

'0'ı at ancak 4 yıl düşünebilirsin bundan sonra... Grin Cheesy

YAPRAKK 22.07.2008 16:04:51
Arıların bu kadar önemli oldugunu hiç düşünmemiştim Shocked

Sayfa: [ 1 ]