Enstrümantal rock müzikte hemen hemen hepimizin adını uyduğu bir müzisyen Joe Satriani. Ama ben biraz daha derinlere inerek, Joe Satriani'nin zirveye tırmanışını anlatmak istiyorum sizlere. Yaklaşık olarak 20 yıl önce müzikte bir değişim başlattı, o zamandan beri Joe Satriani geniş çapta modern gitarın usta sesi olarak hafızalardaki yerini aldı. 1986'da ilk albümünü çıkarttığından beri, kendi döneminin en tanınmış gitar sesi olarak büyük ustalar arasındaki yerini aldı. Enstrümantal bir müzisyen olarak pop egemenliği zamanında yaptığı rock müzik çok dikkate değerdi. Özellikle sattığı milyonlarca plak, bunun yanında verdiği bir çok konser ve her zaman koruduğu müthiş saygı, neredeyse dünya çapındaki müzik düşkünlerinden ötürü; O tüm zamanların en iyi ve en başarılı gitaristlerinden biri... Joe Satriani'nin bize hediyesi , yaratmış olduğu yüksek kalitedeki enstrümantal müzik, rock standartlarındaki parça yapıları ve nağmeli melodileri. O'nun tarzı ılık blues tonunda, ince safhada süper bir insanın tekniksel kolaylıkların patlamasıyla birleştirilmiş, O'ndan önceki mükemmel müzisyenlerin jenerasyonları tarafından oturtulmuş yüksek standartların ötesinde bir tarz. Umarım ne anlatmak istediğimi bu uzun cümlelerle aktarabilmişimdir. Yapımcısı G3 Live In Concert'ın prodüktörü olan Mike Fraser ile birleşmesi O'nu zirveye daha hızlı taşıdı... Up In The Sky'ın müthiş cızırdamasından ve solo albüm ZZ's Song'dan sonra en cesur albüm Crystal Planet oldu. Joe Satriani, Crystal Planet'i oluştururken Basist Stuart Idamm ve bateristi Jeff Campitelli ile müzikal değerlerini birleştirdi. Gerek Time ile, gerek With Jupiter In Mind ile gerekse Trundumbaalind ile Joe Satriani en iyi hitlerini çıkararak, muhteşem gitar dünyasında yeniden boy gösterdi. Joe Satriani'ye, A Piece Of Liguid kariyerini oluşturmakta yada tamamlamakta mı desem bilemiyorum, çok yardımcı olmuştu. Tek başına bir yaratıcı gibiydi, özellikle Raspberry Jam Delta-V'de sadece o iki elden bu melodileri çıkartmak inanılmazdı. Bu noktaya kadar Joe Satriani'nin kariyerini nasıl oluşturduğuna ve bu geçen süreçte ki albüm ve şarkılarına bir göz attık. Şimdi biraz çocukluğuna geçmek istiyorum. Joe Satriani, Westbury'de doğmuş, New York'un o gizemli ortamında başlamış gitara. Henüz 14 yaşındaymış ve çok sonralarda gitar dersleri vermeye başlamış. Hatta Steve Vai'ye dahi ders vermiştir. Joe Satriani, iki mükemmel jazz ilahıyla çalışmış ve onlardan büyük bir iştah ile çok şey öğrenmiş. Gitarist Billy Baver ve piyanis (kompozitör) Lennie Tristano... Daha sonra, yaklaşık 4 yıl kadar sonra California'ya taşınır Joe Satriani ve orada David Bryson (Countaing Crows), Kirk Hammet (Metallica), Larry Lalonde (Primus), Steve Vai ve Charlie Hunter gibi eğitimden sonra ünlü olan isimlere ders vermiştir. İşte bu noktada dahi Joe Satriani'nin ne denli önemli bir gitarist, rock müzisyeni olduğu hemen ortaya çıkıyor. Ben böyle bir müzisyene şapka çıkarır, önünde eğilirim. Şimdi de diskografi olayına bir değinelim istiyorum. Bakalım hangi tarihte, hangi albümlere imza atmış Joe Satriani. Joe Satriani 1984 yılında beş parçalık EP'sini çıkarır ve bunu takip eden sene ilk albümünü, yani Not Of This Earth'i çıkarır. 1987 yılının Ekim ayı ikinci albümünü, Surfing With The Alien'ı çıkarır ki mutlaka bu albümü dinlemenizi tavsiye ederim. Albüm sadece U.S.A.'da milyonlarca satar ve işte bu albümün ardından Joe Satriani gazetelerde bir dünya gitaristi olarak aktarılır. Bu albüm bence Jeff Beck'in Wired albümünden bu yana en başarılı albümdür. Tabii ki Joe Satriani bu albümle beraber yükselir. Daha sonra Flying In A Blue Dream çıkar. 1989 tarihli bu albüm için yazacağım tek kelime 'DİNLEYİN' olacaktır... Dinleyin ve rock müziğin derinliğinde kaybolun. Özellikle son parçası Into The Light gece yarısı okyanusun derinliklerine dalıp, gökkuşağı renklerindeki balıkları görmek gibi. Karanlıkta, rengarenk! Art arda The Extremist, Time Machine ve adını verdiği Joe Satriani albümlerini çıkarır. Bu albümlerin hepsi Glyn Johns tarafından desteklenir. 1997 yılında çıkan Crystal Planet ile başarılı turlar, konserler yapar. Japonya ve Avrupa konserlerinde Rolling Stones ve Deep Purple da O'na eşlik eder. Yineliyorum ki; Joe Satriani önemli bir müzisyendir. O'nun müziğiyle hala tanışmayanlar, ne yazık ki çok şey kaybetmiştir. Aranızda dinlememiş yani kaybedenlerden varsa hemen kendine bir iyilik yapsın ve dinlesin!
|