mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Edebiyat

Konu: Ülkemizde Kitaba Gerekli Önem Veriliyor mu?

Sayfa: [ 1 ] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

soru işareti 08.09.2006 18:36:13
çok az okuyan bir toplum olarak sizce neden az okuyoruz?

ilkyaz 08.09.2006 18:50:58
buna ilk yanıt veren olmaktan şeref duyarım abicim Grin

bu ülke genç yaşına rağmen çok şey gördü. Cumhuriyein ilk yıllarında -nur içinde yatsın- Atatürk'ün desteğiyle okuma yazma oranında patlama yaşandı. Sonra çok partili döneme geçildiğinde yozlaştık. Eğitim seviyesi düştü. Zaman geldi mollalar, hacılar hocalar sömürdü beynimizi, zaman geldi Amerikan mandacıları yobaz bir toplum yaratma yarışına girdiler.

En son 80 devrini yaşadı bu ülke ve resmen takla attırdılar ülkemin eğitim seviyesine. O siyasi görüşlere önem veren, milliyetçilik, eşitlik, hak, özgürlük adına canını vermeye hazır gençlik susturuldu, işkence gördü, ezildi, hapishanelerde mağdur edildi; şimdiki toplumu yaratmak için çaba sarf edildi.
Marka düşkünlüğü. Türkçe'yi aşağılama. Amerika sevdası. Hepsi 80 devrinin çürümeye yüz tutmuş kalıntılarıdır. Doğal olarak eğitim seviyemiz de -özür diliyorum- boktan sebeplerle dibe vurdu.

Kitaplar da nasiplerini aldılar. Onca yararlı kitabın darbe döneminde yazarları solcu diye yakılması yetmedi, bir de "kitap okumak gereksiz, saçma sapan bir uğraş" düşüncesi sokuldu kafamıza.

Gariban halkım naapsın? İşine geldi, uydu buna. Böylece bu hallere düştük işte.

isoking 08.09.2006 21:40:16
okuyarak degilde yaşayarak ögrenen bir milletiz galiba :-)

resim 08.09.2006 22:11:49
çunku daha önemli işlerimiz var milletçe.sayısal loto,spor toto,idda...falan filan.arkadaşlar bunlar dururken nıye kıtapla zaman harcayalım.futbollar,at yarışları,counter oyunları varken nıye önem verelim degil mi!!!!!!!!!!!
tek suç devletinmi? eğer kıtapları sagcı solcu dıye ayırt edip okumazsak tabi önem vermeyiz.devlet solcu kıtapları yasakladı dıye okumazsak sonuç bu olur.lütfen soruların cevabını kendımızde arayalım...

tugberkk 08.09.2006 22:34:59
ÇÜNKÜ KİTAPLAR PAHALI Smiley

the-suffering 08.09.2006 23:34:37
herkesın o kadar ısı var kı bı turlu bıtmıyor okumaya fırsat kalmıyor  Angry Lips Sealed

purplelife 09.09.2006 08:39:07
bu sebep tamam doğru ama kütüphaneler var..pahalıysa kütüphanelere gitsinler! bence milletçe işimize gelmiyor diyebiliriz..ama gerçekten çok okuyanlar da var.saygı duyarım.ben de elimden geldiğince kitaba önem veririm.

tugberkk 09.09.2006 10:02:21
bu sebep tamam doğru ama kütüphaneler var..pahalıysa kütüphanelere gitsinler! bence milletçe işimize gelmiyor diyebiliriz..ama gerçekten çok okuyanlar da var.saygı duyarım.ben de elimden geldiğince kitaba önem veririm.

Biraz gercekcı olalım okadar hayat kosusturmacasının ustune kıtap okumayan kesımden kacını bır  hafta sonunda kutuphaneye goturebılırızkı..Okuyan kesım zaten okuyor maksat okumayan kesıme okuma alıskanlıgı degılmı..Tamam belkı takıp edılen yazarların uygun fıyatta kıtapları bulunabılır ama keseme gore ben sırf kıtap okumak olsun dıyede beğenime zincir vuramamya..Ben kıtaplarında pahalı olduguna ınanıyorum cıdden ..Orta kesımden bır kısı 30 mılyon vererek Da Vıncı,Şu Çılgın Türkler okumaz..

nike_ma 09.09.2006 20:31:52

Biraz gercekcı olalım okadar hayat kosusturmacasının ustune kıtap okumayan kesımden kacını bır  hafta sonunda kutuphaneye goturebılırızkı..Okuyan kesım zaten okuyor maksat okumayan kesıme okuma alıskanlıgı degılmı..Tamam belkı takıp edılen yazarların uygun fıyatta kıtapları bulunabılır ama keseme gore ben sırf kıtap okumak olsun dıyede beğenime zincir vuramamya..Ben kıtaplarında pahalı olduguna ınanıyorum cıdden ..Orta kesımden bır kısı 30 mılyon vererek Da Vıncı,Şu Çılgın Türkler okumaz..
[/quote]
katılıyorum...ama sadece pahalı olması bahane olmaz en azından gidip 2. elden alırsın önemli olan okumayı gerçekten istemek gerisi bir şekilde gelir ama bu iş zorlamayla olmuyor(kardeşimden biliyorum)en büyük hayalim istediğim kitabı bulabileceğim kocaman bir kitaplığımın olması umarım gerçekleştirebilirim.kitaplarıma çok önem veririm ve kitaba düzgün davranmayan insanlara da sinir olurum>Sad

resim 09.09.2006 21:13:02
bunların hepsi bahane!ararsan ucuzunuda bulursun.kıtapların hepsıde oyle 30 mılyon falan degıl.ben biliyorum ucuz ve cok guzel kıtaplar var.kıtap okumayanlar mazeret uyduruyor sadece.kusura bakmayın ama bu boyle

danseden_ayu 09.09.2006 21:14:14
kitabı pahalı olması mazeret değil, ben 2 milyona oldukça kaliteli kitaplar alıyorum sahaflardan. ha bazı şehirlerde olmaz.. bizim burada da yok, ben istanbul'a gidince alıyorum. Buradaki kütüphane pek iyi değil (bağışlanan yeni, güncel kitapları eskimesin diye vermiyorlar). Galiba bizim memlekette herkes bir uğraş bulmuş kendine kitap dışında.. gerçi matbaanın geç gelmiş olduğu bir ülke olarak oranın düşük olması normal.. kaç yüzyıl var arada..

damlaa 09.09.2006 21:22:11
yapıcak daha önemli işlerim var niye kitap okuyarak zaman kaybediyim ki zihniyetinden olsa gerek!!

eflatunveberisi 10.09.2006 07:36:28
Gençlerin işi zaten zor bir yandan ÖSS ile OKS diğer yandan gençlerin beynini yıkamayı,onlara aman siyasete bulaşma yavrum,demeyi marifet sanan Televole çetesi var.
İş güç arasında okumaya zaman bulamayanlar var.
Bütün bunları geçtim kitap fiyatları insanın cüzdanını hafifletiyor gerçekten sonra da bütün bu haltları yiyip 'vay insanlar neden okumuyor!'diye hayıflanırlar tabii.

forever_blue 10.09.2006 13:07:30
insanlar artık gazete bile okumuyor maalesef kaldı ki kitap okuyacaklar!!aslında biraz da aileden kaynaklanan bir şey bence okuma alışkanlığı.mesela benim babam gençliğinde çok kitap okurdu bu alışkanlığı bana da geçti.çocukluğumdan beri elimden hiç kitap düşmez çok seviyorum kitap okumayı.şimdi bunu elimden geldiğince küçük kardeşim de aşılamaya çalışıyorum çünkü kitap okumanın gerçekten çok faydalı olduğuna inanıyorum.insanın ufkunu,kültürünü,hayal gücünü geliştiren bir olay.dilerim ki biz yeni nesil bu alışkanlığıbenimseriz bir an önce.ayrıca teknolojinin de büyük etkisi var okuma azlığında.özellikle çocuklar kitap okumak yerine bilgisayar ya da play station oynamayı tercih ediyorlar bu yüzden onları en iyi şekilde bilinçlendirmek gerekiyor ve bu da aileye ve öğretmenlere düşüyor...

morist 10.09.2006 13:14:17
gerçekten de kitaba pek bi merak değil insanlar ama bunun nedenlerinden biri olarak

internet de var her ne kadar kabul edilmesede

Sayfa: [ 1 ] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15