|
||
bu ülkede hangi güzel şeye önem verilmiş ki kitaba verilsin...
|
||
|
||
| Mazeretim var asabiyim ben......(MFÖ) Sanki bizim halkimizin okuma aliskanligini anlatabilecek en güzel cümle bu sarkida gizli gibi geliyor! Ama sadece türk halkina böyle geride kalmis gibi yorumlarla yaklasmamak gerekiyor. Yurtdisinda yasadigim icin bunun örnekleri diger avrupa ülkelerindede var olduguna tanik oluyorum. En önemli etken bence teknolojinin ilerlemesi ve okuldan biktirilmis ögrencilerin okumaya karsi aldiklari bir tavirdir. Eskiden siyasi görüslere ve buna benzer konulara daha cok önem verilirdi ve bu yüzdende sohbetler okunulan kitaplar üzerine kuruluydu. Günümüzde artik böyle bir yatkinlik yok kitaplara. ürkiyedeki fiyatlari tabiki su an bilemem, yalniz ünlü yazarlarin kitaplarinin pahali olduklarina inaniyorum, diger ülkelerdede oldugu gibi. Matbaga avrupada daha erken geldigi icin bizden daha fazla kitap okuyorlar görüsüne karsiyim acikcasi, cünki hersey kitapta bitmiyor. Bence edinilen bilginin paylasimi kendin icin okumaktan daha önemli. Belkide doguda sohbetler ve insanlarin birbiriyle paylastiklari ani, tecrübe vesayreler daha agir bastirmistir bizim ülkemizde. Bugün eger bu soruyu kendimize yöneltiyorsak, gecmisimizin getirdigi bir yan etki olduguna inanmak gerekiyor bence. Her ne kadar cevre, aile ve dostluklar insanin okuma aliskanligini etkiliyorsada bence bir ülkenin (bilindigi kadariyla) %16 lik bir böümünün okuma yazmasinin olmamasi bu kitap okumama aliskanligini degil zorunlulugunu getirir. Ülkemizde yasayan daha dogrusu dogup büyüyen kizlarimizin hepsi okula gitseler bu kitap okuma aliskanligi dedigimiz seyin azda olsa cogalacagina inaniyorum. Boldigimiz gibi cogu genclerin hayatlari aileleri yüzünden tarimla ugrasmakla geciyor. Kitap okunulan dünyayi tanima firsati bile olmuyor. Bu tür olaylarida göz önüne bulundurarak bu konuya yaklasmak gerekiyor. Tabi medyadaki programlar ve diziler (kac tane var sayisi belli degil sanirim) Insanlari etkiliyor ve zamanlarini caliyor. Basla devletlerde diziler en fazla 1 saat sürerken (reklam dahil) türkiyede bir dizinin bir bölümü en az 3 saat sürüyor. Bu dizi hayranlari nasil vakit ayiripta kitap okusunlar ki.....bence bu duruma bir care olarak televizyon kumandalari ile iliskimizi bir kez daha gözden gecirmek gerek. Kitap okuyan birisi olarak herkese tavsiye ediyorum...eminim aliskanlik yaratacak! |
||
|
||
| insanlar işten güçten ekmek kazanma derdinden o kadar içine gömülmüşki değil kitabı eve kendini attığında kimseyi gözü bile görmüyor...böyle ailede yetişen bir gencin kitap kurdu olmasını nasıl beklersiniz ki? | ||
|
||
bence son yıllarda kitaplara önem verilmeye basladıı diyebilirim en azından öyle gözlemliyorum.güzel güzel sonunda bizim ülkemizde kitabın degerini ögrenecek
|
||
|
||
| hayır bence verilmiyor çünkü sadece basında çok abartılan kitaplar okunmakta gerçekten devamlı kitap okuyan insan sayısı ne yazıkki çok az | ||
|
||
| Kimse kendini avutmasın, kesinlikle hayır. | ||
|
||
kesinlikle gereken önem verilmiyor..en gereksiz olan şeylere insanlar öyle bir yöneliyorlar ki kitapları bırakın önem vermeyi bilemiyorlar bile..acı ama gerçek..
|
||
|
||
kesinlikle hayır!
|
||
|
||
| Bence okumayışımızın sebebi Osmanlı'ya dayanıyor. Çöküş dönemlerinde aydın kesim Anadolu halkını unutmuştu. Tamam cumhuriyetten sonra tekrar canlandık ama küreselleşmeyi yanlış anlamamız nedeniyle bu seferde batının kurbanı olduk NOT: Okumamamızda en büyük pay tv |
||
|
||
| bu ülkede güzel olan diğer her şey gibi kitaba da gereken önem verilmiyo bu çok acı bi durum ama Türkiye'deki kitap okuma oranına bakarsanız görürsünüz ne halde olduğumuzu |
||
|
||
| ülkemizde neden mi kitaba gerekli önem verilmiyor?bu sorunun cevabı heryerde aslında....olaya yüzeysel olarak bakıcak olursak kitap para kazandırmıyor derler oysaki hayatımızın kitaplara bağlı olduğunu anlamak istemezler...HAYATIMIZDAKİ büyük sınavlardan biridir ÖSS ...ve geleceğimizi belirleyen bu sınav da herseyde olduğu gibi kitaplar sayesinde kazanılıyor! tabiri caise; insanlar artık paranın okadar esiri olmuslar ki; kafalarındaki tek şey para... bu yüzdende artık aşklar yalan, arkadaslıklar çıkar ilişkisinde ...insanlar okumuyorlar, okumayı sevmiyorlar, oysa bilmiyorlar ki rahat yasamın tek çözümü o küçümseyip begenmedikleri kitaplar... | ||
|
||
| Kitap okuyana farklı gözle bakılıyo bence... | ||
|
||
Kitap okuyana farklı gözle bakılıyo bence... aslında o kadar da farklı gözle bakmıyorlar çünkü yavaş yavaş sindirmekten başka çözümleri olmadığını anlıyorlar
|
||
|
||
| kesinlikle verilmiyor ama okuyucularıda suçlamamak lazım o kadar çok saçma sapan kitap varki okumaya değen kitabı bulmak zor oluyor sadece satılmak için yazılan birçok kitap var bu kitaplarda değeri düşürüyor | ||
|
||
| Kitaba gereken önem verilmiyor.Bahane üretiliyor sadece.'Pahalı,zamanım yok,okuyamıyorum,..' hepsi bahane. Kitaplar pahalı filan değil.3 liraya bir sürü kitap var.Sadece ve sadece bahane... Ve bahaneden bol şeyde yok.Yarışması bile var... |
||