|
||
| bizde kitap okuma merakı yok bir yazı okumuştum ve bana mantıklı geldi! kitap okumamamızın sebebi ilkokuma yazma öğrendiğimiz zamanlara değiniyor. biz okuma yazmayı erken öğrenyoruz bir çok ülkede ilkokuma süreci daha geniş bir sürece yayılıyor... biz okuma yazmayı bir kaç ayda öğreniyoruz ve okuma yazma öğrenmek için bu kısa bir süreç. kitap okuma alışkanlığının fazka olduğu ülkelerde bu süreç daha geniş. yani bizde okuma yazmayı erken öğreten öğretmen başarılı! bu yanlış zihniyette olan eğitim sistemimizde olay çözümleniyor. ben de bu eğitim sisteminin içine gireceğim ama bu durumdan hiç memnun değilim. kısacası kısa sürede öğrendiğimiz içi,n hepimizde bir bıkkınlık oluşuyor ve biz okuma yazma öğrenmeye endeksleniyoruz okumanın getireceklerine değil. okuma yazma öğrendikten sonra olay çözümlenmiş oluyor ve şunu da biliyor muydunuz? çoğumuz 6.sınıfa kadar hangi okuma hızına erişiyorsak o okuma hızında kalıyoruz çünkü okuma yazma öğrenimniş oluyor ve çabalama ortadan kalkıyor güdü düşüyor kitap okuma ihtiyacı kalmıyor.... önemli olan okuma yazma öğrenmek değil kitap okumayı alışkanlık haline getirmek bence tüm ilköğretim öğretmenleri bunu dikkate almalı... | ||
|
||
| millet açlık sınırında yaşıyor.insanlar aç.....kitap okumayı düşünmelerini dahi beklemek çok zor | ||
|
||
millet açlık sınırında yaşıyor.insanlar aç.....kitap okumayı düşünmelerini dahi beklemek çok zor Açlık sınırında yaşamayanları konuşalım o zaman sanki onlar okuyorlar.Çok basit bir cevap millet aç aç .Bütün Türkiye açlıktan kırılmıyor bildiğim kadarıyla. Gidip gereksiz yerlere para harcanıyor onlar gereksiz olmuyor kitaba gelince harcanan para gereksiz görülüyor. Kimide alıyor okumuyor koleksiyon yapıyor maksat görüntü güzel olsun entel takıntıları işte ne olacak. Japonlar gibi kitapları bankların üstüne bırakılması da zor bu ülkede alırlar götürürler evlerine yada yırtarlar yakarlar tuhaf durumlar çıkar ortaya. Zamanı bahane ederler tabi.Çok önemli insanlar ya bu bahane edenler iş adamları ya hepsi. Ama gidip iyi bir reklam yapılırsa mesela Yatakta 100 fırça darbesi gider onu alır okurlar işte. Tuhaf bir yönelme var bizlerde o kitap ne kadar çok satmıştı o kadar boş olmasına rağmen. |
||
|
||
| zamanı bahane edenler ayrı bir gerizekalılık örneği oluşturuyorlar..televizyon seyretmeye internet başında zaman harcamaya vakitleri var ama iş kitaba gelince... evet bir de olay var konu önemli değil bazıları için sanata dair birşey ifade edip etmemesi önemli değil..popüler olsun,beğeni toplasın falan yeter... |
||
|
||
| az okumuyoz korsan okudugumuz icin az gözüküyor |
||
|
||
| korsan yada değil önemli olan şey burada kazanılan bilgidir kitaptan alınan,kazanılan şeydir..en azından buradaki konu onun üzerine kuruludur.. ve o evine süs olarak "entel" yada kültürlü görünmeye çalışan cahillerimiz sağolsunlar bu korsanla az gösterme işini yıkmaya çalışıyorlar orjinal alıyorlar ama okumuyorlar ne fayda okuyor gözükse ne olur... |
||
|
||
| Millet aç gibi kestirme bir cevap korsan hikayeside.Korsan sadece Türkiye'de olmuyor yinede kitap okuyan sayısı azdır.Diğer ülkeler korsanda Türkiye'den ilerdelerdi hatta bir ara yapılmıştı bir sıralama.Zaten sanat eserine saygısızlıktır korsanı almak çalana yardım etmektir arada dağlar kadar uçurum yok genelde. | ||
|
||
zamanı bahane edenler ayrı bir gerizekalılık örneği oluşturuyorlar..televizyon seyretmeye internet başında zaman harcamaya vakitleri var ama iş kitaba gelince... sana katılıyorum,kimsenin okumaya zamanı yok ama sorsan herkes bilir akşam televizyonda hangi dizi olduğunu..bir de kitap okumak için illa kitap almak mı gerekiyo kütüphaneler var bu ülkede her ne kadar az olsa da..kitap kiralanan kitapevleri var.ama okumak istemeyen için bahane çok tabi..
evet bir de olay var konu önemli değil bazıları için sanata dair birşey ifade edip etmemesi önemli değil..popüler olsun,beğeni toplasın falan yeter... |
||
|
||
| "televizyon gibi önemli bahane varken kitap niye okuyalımki..." seslerini duyar gibiyim ... bence televizyonun dozunun kaçırılması yüzünden kitap okumuyoruz |
||
|
||
| ülkenin fazlasını yobaz ve cahil sınıfı olusturdugundan olabilir... kalkınmanın temelidir okumak ne yazıkki toplumumuzda böyle bir kültür temeli olmadıgından ne egitim var nede okumak! |
||
|
||
ülkenin fazlasını yobaz ve cahil sınıfı olusturdugundan olabilir... ülkenin fazlasını zamanını kitap başında değil; televizyon, bilgisayar gibi teknoloji harikalarının (!) başında oturarak geçiren, sonra da bizim insanlarımız yobaz ve cahil diye laf atan aslında özeleştiri yapan insanlar oluşturduğu için bu ülkede kitaba önem verilmiyor. (lafım sadece sana değil, ne kadar ülkemizdeki insanlara ağır bir hakaret etsen de, günde 4-5 saatimi bilgisayar başında geçirdiğimden kendimi de kınıyorum.)kalkınmanın temelidir okumak ne yazıkki toplumumuzda böyle bir kültür temeli olmadıgından ne egitim var nede okumak! nasıl olsa temel yok, boşverelim insanları okumaya teşvik etmeyelim, nasıl olsa kültürsüz bir hayat sürmek bizim alışkın olduğumuz bir durum... saçmalama lütfen. nasıl temel yok! ülkemiz insanlarında bahsettiğin temel olmasaydı, kurtuluş savaşı döneminde onca insan türkiye için, bağımsızlık için, emperyalizme boyun eğmemek için çalışır mıydı? cumhuriyet için milyonlarca insan bugün olduğu gibi mitinglere gider miydi? kitap okumakla ne alaka diyeceksin de, sonuçta bizim insanlarımız daima daha iyisi için çabalayan insanlar...bunu anlatmaya çalışıyorum. sadece kültür için değil, daima bir şeylerin iyi olması için çaba harcayacak insanlarımız var. büyük örnekler vererek bunu göstermeye çalıştım. o alt yapı yok cümlesini nasıl kurarsın ya... ya da konuya uygun en basitinden örnek verelim, gerekirse tırnaklarıyla kazarak okul yapmadılar mı bizim insanlarımız..?doğudaki çocuklar da kitap okusun diye binbir kampanya başlatılmadı mı... evet, belki bu insanlarımızın çoğu kitap okumuyor. ama alt yapı yok diyemezsin... bu insanların sadece uyanmaya ihtiyacı var. bazı gerçekleri görmeye. o kadar. ondan sonra, harekete geçmek zor değil bizim için, tarih boyunca olduğu gibi.... |
||
|
||
kalkınmanın temelidir okumak ne yazıkki toplumumuzda böyle bir kültür temeli olmadıgından ne egitim var nede okumak! bu kültür temeli ve eğitim yok ama önemli olan olmasının engelleniyor olması insanlar okudukça düşünür ve düşündükçe ipini koparan herkesin dilediği gibi at koşturmasına karşı çıkar bu karşıçıkım onların işine gelirmi tabiki hayır bu sebepten eğitmiyorlar bizi okuma ve araştırmanın önemli olduğu bilinciyle yetiştirmiyorlar,cahil insanı inandırmak kolaydır bağlıyorlar gözlerimizi..bir kaç tane bilinçli insan çıkıyor onları da bilincin tamamen yerleşeceği dönemlerde bu derece derslerle,sınavlarla,garip çeşitli yarışlarla bunaltıyorlar insanların nefes alacak zamanı kalmıyor hayat şartlarını buraya getiriyorlar ve okuyamıyoruz en azından daha çok okuma şansımız varken bu zaman kısıtlanıyor..bir nevi ilerde sorun çıkarmamızı engellemeye uğraşıyorlar..
|
||
|
||
| bu ülkenin başına gelen hiç bir kötü olayın tesadüf olduğunu düşünmüyorum.bunu düşünmek saçmalık olur hatta.bilinçli şekilde yapılan şeyler sadece bununla kalsa keşke.. | ||
|
||
| dünyada en ucuz kitap Türkiye de ama bir öğrenciyi düşünün ve bir de fiyatların pahalılığını. orhan pamuk'un 15 ytl den aşağı kitabı yok mesela.oktay sinanoğlu yine aynı şekilde 18 ytl fiyatları bir de bu yönden bakmak gerek öyle feci durumdayız ki alım gücü olmadığı için o fiyatları veremiyenler, alamıyanlar var.japonya da adam ayda 2 kitap bitirirken biz senede bir kitap ;anca ya okuyoruz yada okumuyoruz.durum vaziyet bu iken bizden eğitim seviyesini yüksek tutacaklarını, eğitimde iyileştirme olacağından bahsediyorlar. nasıl bir politikadır anlamam .kusura bakmasınlar ama korsana yönelmenin en önemli nedeni budur.milli eğitim bakanlığının düz iselere gönderdiği coğrafya kitabını bir inceleyin resım dolu bilgi yok ama bunu bize ders kitabı olarak gönderenler utansın ,eğitimi bir politika aracı gibi görüp üzerinden siyaset yapanlar utansın. sonuç olarak ben diyorum ki ekonomi ne kadar iyi ise bizim kitap okuma seviyemiz o oranda artar tabi okumuş insanları kastediyorum. |
||
|
||
| Türkiye'yi japonya ile karşılaştırıyorlar japonya teknolojik olarak her yıl dünya'ya yeni ürünler tanıtıyor Türkiye ise avrupa birliğine girme çabasını gösteriyor böyle bi fark varken bizi onlarla karşılaştırmak çok saçma, bence insanlar okuyor.. ancak çok okuyan ülkelere göre az okuyor .. |
||