|
||
| Hayatı Müzikle ilk defa 9 yaşlarında tanıştı. Boş zamanlarında müzikle ilgilenen Ahmet Kaya, ailesinin İstanbul'a göç etmesiyle ortaöğretimden sonra bu işi profesyonelliğe dökmeye karar verdi. Uzun uğraşlar sonucu çıkardığı Ağlama Bebeğim albümünün sansürden geçmesinin gazetelere yansıması, eserin duyulmasını sağladı; bu onun için iyi bir fırsattı ve ilk albümünde büyük bir beğeni topladı. İlk büyük patlaması ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan albüm, 1985 yılında yapılıp 1986'da piyasaya çıkan Şafak Türküsü oldu. Bu albümde aranjör Oğuz Abadan'la çalıştı. 1990'lara değin özgün çizgisinden ayrılmadı ve başı sürekli derde girdi. 1990'larda da çizgisini korumaya gayret etse de, albümlerinde piyasaya yönelik çalışmalara da yer verdi. Her albümü ayrı bir patlama yapmış, özellikle Şarkılarım Dağlara albümü basılan 2.800.000 bandrolle rekor kırmıştır. 1990'ların sonuna değin çıkardığı albümler hep listebaşı oldu. 10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği'nin düzenlediği ödül töreninde yeni albümüne Kürtçe şarkı koyduğunu açıkladı, bu şarkıya çekeceği klip için bir kanal aradığını söyledi. Kaya'nın "Kürtler'i tanımayanların kafasından inmeyeceğim. Ayrıca bu ödülü insan hakları adına, cumartesi anneleri adına alıyorum" sözleri üzerine törene davetli bulunanların verdiği tepki üzerine, ödül törenini terk etmek zorunda kaldı. Bu olayın hemen sonrasında Ahmet Kaya'nın 1993 yılında Berlin'de Kürt İşadamları Derneği'nin düzenlediği bir gecede verdiği konsere ilişkin fotoğrafların Hürriyet gazetesinde yayınlanması üzerine "bölücü PKK örgütüne yardım ve yataklık yaptığı ve halkı ırk farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddiasıyla hakkında İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde toplam 10.5 yıl ağır hapis istemiyle iki ayrı dava açıldı. Haziran 1999'da Türkiye'den ayrıldı. Yargılamaların sonucunda toplam 3 yıl 9 ay ağır hapis cezasına çarptırıldı, ancak yurtdışında olduğundan hapse girmedi. Bu arada Ordu Valiliği Kaya'nın kasetlerinin kentte satılmasını ve bulundurulmasını yasakladı. Almanya'da PKK yanlıları tarafından düzenlenen konserde ‘‘Arabamı o şerefsizlerin memleketinde bıraktım’’ dediği iddia edildiği için hakkında DGM tarafından bir kez daha soruşturma başlatıldı. Yine Almanya'da 1999 yılında Münih şehrinde 'Barış, Demokrasi ve Özgürlük Festivali' adı altındaki organizasyonda Ahmet Kaya verdiği konserde 'Kürdüz Ölene Kadar' adlı şarkının 'Vallahi biz dostu özledik' kısmını değiştirip 'Vallahi Apo'yu özledik' şeklinde söylemiştir.PKK'nın yayın organı MED-TV'nin açılışında verdiği konserde yaptığı açıklamada hakkındaki iddiaları "Ülkeyi bölmek için değil, birleştirmek için vardık. Bunu anlamakta güçlük çektiler. Benim ülkede yaşayan 64 milyon insana şerefsiz dediğimi söylediler. Ben hiçbir halka, halklara asla şerefsiz lafını kullanmadım. Ben sadece Kürt kimliğimden beni linç etmek isteyen namussuzlara ve haysiyetsizlere burda birkez daha şerefsiz diyorum. Burda hiçbir zaman Ahmet Kaya 64 milyon insana şerefsiz dediği gibi speratif laflarla benim etrafımda toplamaya ve yıllandandır dostluk ettigim Türk halkını bana düşman etmeye çalışıyorlar, Türk halkını bana değil Türk halkını Kürtlere düşman etmek istiyorlar. Ben onların, o medyaların o üzerimde oynadıkları oyunların farkındayım bunlar soğuk savaş stratejileri. Onların o kirli savaş strajilerini bozarım, daha öncede bozdum, gene bozarım yine de bozacağım." diyerek yalanladı. Ahmet Kaya, 2000 yılında Paris'te bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir. Diskografi * Yorgun Demokrat (1987) * Ağlama Bebeğim (1985) * Acılara Tutunmak (1985) * An Gelir (1986) * Şafak Türküsü (1987) * Başkaldırıyorum (1988) * Resitaller-1 (1989) * İyimser Bir Gül (1989) * Resitaller-2 (1990) * Sevgi Duvarı (1990) * Başım Belada (Albüm (1991) * Dokunma Yanarsın (1992) * Tedirgin (1993) * Şarkılarım Dağlara (1994) * Beni Bul (1995) * Yakamoz (1996) * Dosta Düşmana Karşı (1998) * Hoşçakalın Gözüm (2001) * Biraz da Sen Ağla (2003) * Kalsın Benim Davam (Aralık 2005) * Gözlerim Bin Yaşında (Aralık 2006) Kitaplar * Ahmet Kaya resimli biyografi kitabı- Yağmurlu Ülkenin Sürgün Konuğu * Ferzende Kaya - Başım Belada * Ferzende Kaya - Seremin Ketiye Belaye (Kürtçe) * Ahmet Kaya şarkılarının nota ve gitar akorları - Ahmet Kaya Nota Kitabı 1-2-3-4 Arkadaşlar Ahmet Kaya'yı da unutmayalım.Ben onu dinliyorum da şarkıları çok güzel gerçekten.en hoşuma giden de ....saçlarıma yıldız düştü koparma anne... diye bir şarkısı var ya işte o.Keşke sonu da böyle olmasaydı.Sonu ama beden olarak son.Bence o şarkılarıyla hala yaşıyor. http://tr.wikipedia.org/wiki/Ahmet_Kaya |
||
|
||
| gerçek bir sanat adamı idi. | ||
|
||
| özgün müzik adına çok güzel işler çıkardı. sesi ve müziği ile bir döneme damgasını vuran insanlar arasında... | ||
|
||
| ahmet kayayı kişiliği yüzünden biçok insan seVmio ama bazı şarkıları gerçekten çook güzel...bnce çok önemli bi müzik adamıydı... lütfen iletilerinizde türkçe harf kullanın. |
||
|
||
| ben dinlemem ama babam dinlermiş tüm cd leri vardır bizde o yüzden de şarkılarına aşinalığım da var.. | ||
|
||
| ben de dinlemem hiç tercih ettiğim biri değil ama Allah rahmet eylesin... | ||
|
||
ben de dinlemem hiç tercih ettiğim biri değil ama Allah rahmet eylesin... evet allah rahmet eylesin, nede olsa emeğe saygı
|
||
|
||
| bizim evde en çok dinlenen insan bende severim;) | ||
|
||
| ahmet kayanın yeni bir şiir albümü çıktı arkadaşlar.. Ahmet Kaya'nın şiir albümü 'Gözlerim Bin Yaşında' çıktı. Altı yıl önce hayatını kaybeden müzisyenin eşi Gülten Kaya'nın kurduğu GAM Müzik etiketiyle yayımlanan albümde, Ahmet Kaya'nın kendi sesinden Orhan Kotan şiirleri yer alıyor. 71 dakikalık albümde 26 adet şiir bulunuyor. Albümün kartonetinde Ahmet Kaya'nın orijinal el yazısıyla sevenlerine hitaben yazdığı mektup ve eşi Gülten Kaya'nın Ahmet Kaya'ya hitaben yazdığı mektup bulunuyor |
||
|
||
| 1999 yılında gazeteciler derneginin gecesinde sahneye çıkan ahmet kaya konusmasında; "yeni albümümde kürtçe bir sarkı yapacagını ve bu sarkıya da klip cekecegim" deyince salonda içinde ercan saatçi (tiktak ercan), serdar ortaç gibi isimlerin bulundugu bir grup ahmet kayanın oturdugu masayı çatal, bıcak yağmuruna tutar. O ise hiç bir şeye aldırmadan sigarasını içmeye devam eder ve daha sonra hiç birşey söylemeden salondan ayrılır. Ardından da yurtdısına yerleşir. |
||
|
||
Arkadaşlar onun kötü yönlerini ben de biliyorum.Ama burada bence müzik hayatını tartışmak daha güzel olur. Ve ben de onun şarkılarını seviyorum..
|
||
|
||
| yorumunu çok seviyorum...kum gibi şarkısı mesala | ||
|
||
| ahmet kaya bır dıyarbakırlı olarak ona hayranım sarkılarına serpiştirdigi polıtık mesajları cok hostur |
||
|
||
| konu temizlendi, tartışma mesajları silindi. arkadaşlar, 1) konuya "hiç dinlemedim" tarzı mesajlar atmıyoruz. dinlemediyseniz yorum da yapmayınız. 2) burası müzik bölümü olduğuna göre ahmet kaya'nın şarkıları, müziği, şarkı sözleri, yorumu hakkında falan konuşun lütfen. politik yönünü ele almayın demiyorum, nasıl ki biz mvö'nün politik yönünü konuşuyorsak sizin de ahmet kaya'nın politik yönünü konuşma hakkınız var ancak bunu 2. planda tutup tartışmaya sebep olmayacak mesajlar atarsanız çok memnun olurum. 3) mesajlarınızda hakeret olup olmadığını 2 kez kontrol edin, öyle yollayın. 4) aynı görüşü paylaşmıyorsunuz diye ileri derece şeyler yazmanıza gerek yok. isteyen istediği kişiyi dinleme hakkına sahiptir kimseyi suçlayamazsınız. isteyen ahmet kaya da dinler, SOAD da. nasıl ki isteyen sağcı isteyen solcu olabiliyorsa bu da bir nevi böyle bir şey. kişisel tercih yani.kısaca ne yapıyoruz? herkese saygılı oluyoruz ve kötü düşüncelerimizi konuya kusmuyoruz. saygılar |
||
|
||
| anam anam anam deyim ben saaaa.... türküleri güzel... |
||