Notice: Undefined index: arc_full in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 613
Metin Kemal Kahraman

Notice: Undefined index: arc_home in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 372

Notice: Undefined index: arc_topic in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 373
mor ve ötesi fan sitesi () => Yerli Sanatçılar

: Metin Kemal Kahraman

Notice: Undefined index: arc_page in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 389

: [ 1 ] 2

rockstar 10.09.2006 13:58:01
1963 yılında Tunceli?nin Pülümür ilçesinde doğan Metin Kahraman ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra lise eğitimi için İstanbul?a geldi. Beyoğlu Atatürk Lisesini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Basın-Yayın Yüksek Okuluna girdi.

Fakülteye devam ederken iki arkadaşıyla beraber (Orhan Emek ve Ali Dağlar) Grup Yorum?u kurdu. Önce tiyatro oyunlarına müzik yaparak başlayan grubun ilk albümü ?Sıyrılıp Gelen? 1987 yılını Ekim ayında yayınlandı. 1990?da yayınlanan ?Gel ki Şafaklar Tutuşsun?un ardından gruptan ayrılan Kahraman daha sonra kardeşi Kemal?le beraber müzik yapmaya başlar.

İki kardeş çalışmalarına başlamadan önce Kemal ODTÜ?de felsefe öğrencisidir. O da müzikle ilgilenmekte, bir takım öğrenci gruplarında çalmaktadır. Grup Yorum?un üyesi olmamakla beraber dışardan destek vermiş ve grubun önemli şarkılarından ?Berivan?ı bestelemiştir.

İkili ilk albümleri ?Deniz Koydum Adını? yayınlanmadan önce yine Grup Yorum?dan arkadaşları olan Gülbahar?ın ?Seher Yeli/Desmal? adlı albümünün müzik yönetmenliği yapmış, albüme ayrıca şarkılarıyla destek olmuşlardır.

1994 yılında yayınlanan ?Deniz Koydum Adını? da Grup Yorum?un eski elemanlarından Taci Uslu klavyesiyle, Ejder Akdeniz gitarıyla, Ayşegül Yordam ise vokaliyle arkadaşlarını yalnız bırakmadı. Yine Grup Yorum?un eski elemanlarından Serdar Keskin akustik gitar ve vokalde yer aldı ve Kahraman kardeşlerden hiç ayrılmadı. Ayrıca Türkiye?nin önemli müzisyenlerinden Okay Temiz ve İsmail Soyberk de albüme katkı sağladılar.

Kahraman kardeşler, ilk albümlerinin ardından, iki yıl sonra ikinci albümleri ?Renklerde Yaşamak? ile bir kez daha dinleyici karşısına çıktılar. İlk albümün müzikal çizgisinin daha rafineleşerek yeni bir müzikal duruşa dönüştüğü albümde batı müziği formlarına büyük ölçüde bağlı kalınmıştır.

1997 yılına gelindiğinde Kahraman kardeşler uzun süredir hazırlıklarını yaptıkları ?Yaşlılar Dersim Türküleri Söylüyor? albümünü yayınlar. Belgesel nitelikli çalışmada Metin ve Kemal ?hazırlayıcı? konumundadır. Örneğine nadir rastlanan çalışma, Dersim kültürünün, müziğinin özüne sadık kalınarak hazırlanmıştır.

Metin-Kemal Kahraman adıyla yayınlanan üçüncü albüm ?Ferfecir? oldu (1999). Tamamen grubun kendi imkanlarıyla hazırlanan albüm yoğun bir dramatik kurguyu sadece müzikle göğüslüyordu. Etnik ve yerel kaynakların yine başat olduğu Ferfecir?deki dokuz parçadan beşi enstrümantaldi.

Bir yıl sonra ise geleneksel Zaza ve Kurmanci müziklerine daha da yakınlaştıkları ?Sürela?yı çıkarırlar. Repertuarın içinde, tamamen yöresel, otantik öze sadık şarkılar var. Albümün önemli özelliklerinden biri de bir kadın vokalin, Aynur Doğan?ın grupla beraber çalışması.

Kahraman kardeşler son albümleri ?Meyman?ı 2002?nin sonlarında yayınladılar. İkili oluşturdukları müzikal eksenlerinden hiç vazgeçmeden gitgide ?world music?e daha da yakınlaştılar. Bu albümde Ortadoğu?nun makamsal soundunu, Akdeniz?in lirik melodilerini ve ezilen siyahların müziği Rap?i birarada bulmak mümkün.

Metin-Kemal Kahraman uzun süredir üzerinde çalıştıkları ?Dersim Duaları, Beyitleri, Semahları? adlı albümlerini yakında piyasa sürmeye hazırlanıyor. Derlemeci kimliklerinin yine ön planda olacağı albümde Kahraman Kardeşler bu kez sadece düzenlemeci olarak kalmıyor, beyitlerden esinlenerek yazıp besteledikleri bir parçayı da albüme katıyorlar.

nuwanda 11.09.2006 22:18:17
Süperdir. Xece, Yapma ve Deniz koydum adını alıp götürür.

melisa- 30.09.2006 16:52:32
ya çok severim ben metin kemal i eskici şarkısıda acayip ya çok severim çok Smiley

gül kendine! 02.12.2006 16:14:02
Severek dinlediğim ve takdir ettiğim insanlardır.. sesleri  o kadar  güzel ki  anlatılacak  gibi değil  ayrıca  metin&kemal  kahraman   kardeşler  hem yaptıkları  müzikte  çok başarılılar hemde iyi bir müzik geçmişine sahipler .. çoğu  şarkıları  güzeldir .. özellikle ''meyman'' parçasını severek  dinlerim.

gül kendine! 11.12.2006 19:32:43
Mozaiğin üzerindeki tozları silmek

Metin ve Kemal Kahraman'ın Dersim'deki Alevi sözlü kültürü üzerine yaptıkları uzun vadeli çalışmanın ilk ürünü olan kitap-CD 'Çevere Hazaru' (Binler Kapısı) yayımlandı. Kahraman kardeşler amaçlarını bir kültürü yok olmadan kayıt altına almak olarak tanımlıyor
 Anadolu halk müziğinin çağdaş ozanlarından Metin ve Kemal Kahraman kardeşler yıllardır sürdürdükleri çalışmalar sonucunda Anadolu kültür mozaiğinin önemli bir parçası üzerindeki tozları siliyor. Kahraman kardeşler yıllar önce başladığı ve uzun yıllar sürecek Dersim Alevi kültürü üzerindeki araştırma çalışmalarının sonuçlarını 'kamuoyuna' takdim etmeye başlıyor. İlk ürün bir kitapçık ve CD 'Çevere Hazaru (Binler Kapısı)'.
Kahraman kardeşlerin bu meşakatli çalışması bittiğinde ortaya üç başlık altında altı alan çalışması eser çıkacak. Bunlar 'Dualar, Gulvanglar, Beyitler, Semahlar', 'Düğün Türküleri, Aşk Türküleri', 'Ağıtlar'. Her bir çalışma için yüzlerce sayfalık birer kitap ve Dersimli yaşlıların icrasıyla kaydedilmiş yüzlerce dakikalık CD'ler bulunacak. Her büyük kitap ve uzun CD'den önce de daha kolay dinlenebilecek ve okunabilecek, yorumların Kahraman kardeşler tarafından yapıldığı daha rafine birer küçük kitap ve CD çıkacak. 'Çevere Hazaru (Binler Kapısı)' da ilk alan çalışmasının küçük çalışması. 'Çeveru Hazaru' CD'sinde biri dışında tamamı geleneksel 10 ibadet şarkısı yer alıyor. Çoğu ilk kez açığa çıkan eserlerden yedisi Zazaca, biri Kürtçe, ikisiyse Türkçe. Albümde Kahraman kardeşlere daha önce de birlikte çalıştıkları arkadaşları eşlik ediyor. Kitapçıkta ise CD'deki eserlerin alındığı kaynak, öyküsü, dayandığı semboller, kavramlar, tarihi belgelerle anlatılıyor.
Kahraman kardeşlere göre bu çalışma Dersim Alevi kültürünün tamamen ortadan kalkmadan kayıt altına alınmasını amaçlıyor. Bu kültürün 19. yüzyıl sonlarında başlayıp 1938 olaylarıyla doruğa ulaşan bir yok edilme süreci yaşadığını öne süren Kahraman kardeşlere göre bugün 70'li yaşlarındaki kuşak bu kültürü sürdüren son kuşak. Ve bu kuşak göçüp gitmeden birikimlerini kayıt altına almak gerekiyor.

Kültürü kayıt altına almak
Kahraman kardeşler hep sözlü kültürden bahsediyor çünkü Alevilik ikrar yani söz ve sözleşme üzerine kurulu. Kemal Kahraman Alevilik'teki sözün kutsallığını şöyle anlatıyor: "Alevilik'te ibadet hakikatin söylenmesidir, hakikat güzeldir, dile gelişi de güzel olmalıdır. Bu yüzden bütün dualar, güzel sözler üzerine kurulu melodili tekstler olarak söylenir. Alevilik'te söz kutsaldır . Saz hakikatin esinleyicisi, söylenticisidir; o 'telli Kuran'dır". Kemal Kahraman bu geleneğin aktarımının da sözle yapıldığını ekliyor: "Sözlü aktarımın zorunlu kıldığı imkânlara göre bütün öğreti kolay akılda kalacak şiirsel, melodili tekstler olarak sabitlenip kuşaktan kuşağa bu şekilde aktarılmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla Alevilik şiir ve müzikle yoğrulmuş bir inanç yoludur."
Kahraman kardeşler bu çalışmada kendilerini en çok, Anadolu'daki bugünkü sorunları görmenin motive ettiğini söylüyor. Onlara göre bu sorunları aşmak ve geleceği doğru temeller üzerine inşa etmek için tarihin derinlerine inmek ve zenginlikleri ortaya çıkarmak gerekiyor. Kahraman kardeşler çalışmalarının Anadolu'daki tüm kültürel zenginliklerin açığa çıkarılması için özendirici olmasını ümit ettiklerini belirtiyor. Bu hakkıyla yapılırsa 'herkes kazanacak' diyor Metin Kahraman: "Bu zenginlikleri bilirsek barış gelecek ve herkes kazanacak. Bunu başarırsak dünyaya bile örnek oluruz." Çevere Hazaru (Binler Kapısı) Metin & Kemal Kahraman Lizge Müzik

sakar yarasa 13.12.2006 18:05:51
dinlemek, dinlettirmek lazım,yeni albüm çıktı yamulmuyorsam

frusciante 24.05.2007 19:25:21
ya çok severim ben metin kemal i eskici şarkısıda acayip ya çok severim çok Smiley

helal olsun Cheesy

kaybolmuş bir kentin eskicisiydi
makineleşmeye karşı duyguları topluyordu
kaybolmuş bu kentin sokaklarında
torbasında umut, torbasında insana
dair ne varsa

yalnız değilsin eskici
bir sabah günes doğar
sevgiden tuğlalarla
yeniden kurarız bu kenti.

bu kent yorgun düşmüş bunca acıya
yeni bir güne başlıyor umarsızca
bir tek eskici kalmış yıllarca
torbasında umut torbasında insana
dair ne varsa

[Küçük Sevgilim] 24.05.2007 22:28:17
ne demek ya dinlenilmez mi metin kemal kahraman
diyarbakır nevroz'una da gelmişlerdi gittik guzeldi
süper tek kelime

tescilli_dely 08.06.2007 16:16:16
keske bi parcasını dinleseydim ya.. merak ettim

rock_damla 09.06.2007 20:05:09
deniz koydum adını adlı şarkısı süper ve yorumuda zaten kişilikleri ve çizdiği hayat çizgileri süper bnce

09.06.2007 23:58:11
gitar hocamla ilk tanışmamdı biraz sohbetten sonra eline gitarını aldı ve bizlere 'deniz koydum adını'yı ayrı bir yorumla çaldı.Gerçekten çok etkilenmiştim.  Sonra bu adamı dinleyerek işe başlayın dedi eve gelir gelmez hemen bilgisayar başından kimdir nedir bu adam diye aradım. Metin kemal kahramandan dinledigim de şarkıyı daha ayrı birşey oluştu bence gitar çalmaya kesin karar vermiştim:D sağolsun. Birşey söyleyemiyorum onunla ilgili aslında  haddimi aşar diye düşünüyorum:)

zerdust21 14.06.2007 09:32:23
ya cok hoz parcaları var denız koydum adını cok hos

frusciante 17.06.2007 21:30:37
eee o kdr ismi gecmis ki sozlerini de yazalim tam olsun Cheesy

Nerde kendini bilmez çocuklar
Bir sabah öylece çekip gittiler
Çınladı alkışlar kör sokaklarda
Yankısı kime kaldı

Deniz koydum adını
Kederi bende kaldı
Uzak köyler kurdum birbirine
Denizine aldandım

Acının sularında ateşler yaktı
Vuruldu şehirler soluksuz kaldı
Kendine çekildi bütün sokaklar
Gölgeler orda kaldı

[Küçük Sevgilim] 23.06.2007 10:48:59
merak eden arkadaşlar var galiba ben hemen bi şakısını bulup url'sini atıyım buraya Cheesy Wink

[Küçük Sevgilim] 23.06.2007 10:52:10
buyrun arkadaşlar metin kemal kahramanın deniz koydum adını parçasıı

deniz koydum adını

http://www.youtube.com/watch?v=RxCH9717ik8

Notice: Undefined index: arc_page in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 446

: [ 1 ] 2

Notice: Undefined index: arc_register in /home/mor/public_html/forum/arsiv.php on line 468