|
||
Sezen Aksu (gerçek adı Fatma Sezen Yıldırım) (d. 13 Temmuz 1954, Sarayköy, Denizli), Türk şarkıcı, Anne ve babası Selanik'ten gelme besteci ve söz yazarı. İzmir Kız Lisesi ve babasının ısrarı ile girdiği Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi de dahil olmak üzere eğitim sürecini İzmir’de sürdürdü. Sezen Aksu, profesyonel yaşama ilk 45’liğini çıkardığı 1975 yılında adım attı. 8 adet 45’lik, 3 adet single ve 27 albüme imza atan sanatçı 15’e yakın albümde de konuk sanatçı olarak yer aldı. Öte yandan 40’a yakın derleme albümde eserlerine yer verildi. Şarkıları 100’ü aşkın farklı yorumcu tarafından seslendirildi. 2006 yılında şarkı sözleri Eksik Şiir adlı kitapta toplandı. Sanatçı, Ajda Pekkan, Nilüfer, Nükhet Duru ve Zerrin Özer ile birlikte, müzik eleştirmenleri ve dinleyicileri nezdinde, Türk Pop Müziği'nin beş divasından biri olarak kabul edilmektedir. Oyunculuk alanında da çeşitli çalışmaları bulunan Sezen Aksu, Serçe albümünün yayınlandığı 1978 yılında ilk sinema denemesini gerçekleştirdi. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı Minik Serçe filminde Bulut Aras'la başrolü paylaştı. 1981’de Adile Naşit, Şener Şen ve Altan Erbulak ile “Sezen Aksu Aile Gazinosu”; 1986 yılında “Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra” müzikallerinde rol aldı. Ayrıca 1981 doğumlu bir oğlu bulunmaktadır. İlk yılları ve müzikal kariyeri Sezen Aksu, Denizli ilinin Sarayköy ilçesinde doğmuştur. Fen öğretmeni olan Şehriban hanım Selanik'ten mubadelede gelen bir aileden olup babasıda matematik öğretmeni olan Sami Bey'in tek kızlarıdır. 3 yaşına kadar Denizli'de büyümüş daha sonra ailesiyle İzmir'e taşınmışlardır. Gençlik yıllarında birçok sanat dalına merak salan Aksu resim, tiyatro, dans dersleri aldı. 1970 yılında 'Hafta Sonu' dergisinin açtığı 'Altın Ses' yarışmasında 6. oldu. 1973 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne girdi. 1974'ün Kasım ayında Ali Engin Aksu ile evlendi. 1975'e girerken piyasaya çıkan ilk 45'liğinin adı Haydi Şansımdı. 1975 yılında içinde kendi şarkılarının yer aldığı ikinci 45'liği 'Yaşanmamış Yıllar/Kusura Bakma'yı çıkardı. Kendisini uzun süre Plak 45'likler listesinde bir numara yapacak üçüncü 45'liği 'Olmaz Olsun/Vurdumduymaz'ı 1976 yılında çıkardı. popun divası türk pop müziğinin tartışmasız divası besteleri kazandırdıkları.... o minik serçemiz |
||
|
||
ben çok severim,yeri çok ayrı ve asla doldurulamaz,çok ayrı,bambaşka,müthiş biri.kelimeler yetmez ona.diva,minik serçe,kraliçe..türkiye'de pop müzik adına bütün güzel sıfatları hakeden biri.iyi ki var ve işallah daha uzun seneler bizimle olur...
|
||
|
||
pek fazla dinlemem ama bazı şarkıları çok hoşuma gidiyor
|
||
|
||
| sezen aksu'yu çok dinleyen biri olmamakla birlikte hoş işler yapan küçük kadın diyerbilirim herkes popun kraliçesi olduğunu söyesede bence arabesk müzik yapıyor.... bu kadar...ama severim kendisini! |
||
|
||
sezen aksu'yu çok dinleyen biri olmamakla birlikte hoş işler yapan küçük kadın diyerbilirim herkes popun kraliçesi olduğunu söyesede bence arabesk müzik yapıyor.... evet firuzenin olduğu albüm tam bir arabesk alt yapısıyla yapılmış pop müzik
bu kadar...ama severim kendisini! |
||
|
||
| küçüklüğümden beri dinlerim ben sezen aksuyu. ilk gözümü açtığımda sezn vardı zaten. harika söz yazarı bir kadın. allah başımızdan eksik etmesin yani:)))) | ||
|
||
pek fazla dinlemem ama bazı şarkıları çok hoşuma gidiyor evet bende çok dinlemem ama klasikleşmiş şarkılarına bayılırım ![]()
|
||
|
||
| müzikleri değil de; bazı şarkılarının sözleri hoşuma gidiyo benim... |
||
|
||
müzikleri değil de; bazı şarkılarının sözleri hoşuma gidiyo benim... valla müziklerininde eşsiz olduğu bir çok parçası var öneririm eski parçalarını dinlemeni
|
||
|
||
| o kendini kanıtlamış zaten kendini de çoktan aşmış bi kişilik yani ben bazen dinlerim bütün şarkılarını beğeniyorum | ||
|
||
| o tam bi minik serce..şarkıları süper.sözler harika.yazdıgı şarkılar ona okadar yakışıyoki..ne diyim iyiki varsın.seni dinlemekk çok ayrı bi duygu | ||
|
||
| Bence aşk acısı çekenlerin en iyi arkadaşı en azından benim için öyledir vazgeçilmez biri | ||
|
||
pek fazla dinlemem ama bazı şarkıları çok hoşuma gidiyor evet bende çok dinlemem ama klasikleşmiş şarkılarına bayılırım ![]() ![]() aynen katılıyorum... ama sıkı bir dinleyicisi değilimdir... |
||
|
||
| ya ben ne zaman üzüntülü olsam psikopata baglamak üzere olsam onun şarkılarını dinlepip sakinleşirim başka yerlere götürüyo çünkü gerçekten insanı bütünnn şarkılarını begeniyorum ayrım yapamıyorum pek | ||
|
||
yorum yok! sezen bir tane sanki benim hayatımı onla beraber yaşıyoruz bütün şarkıları bana göre yav ayrıca sesi de mükemmel ya türkiyede albüm çalışmalarında şarkı söylerken kullanılan bir mikrofon çaşidi var adını bilmiyorum ama sesin detoneliğini ve bozukluklarını gideriyor o mikrofonu türkiye de kullanmaya tek sanatçı sesi bu kadar güzel
|
||