|
||
Uykum kaçtı.. gözleri orada dönüyor falan ![]() |
||
|
||
| bence adam kamera önünde durmayı bilmiyor kliplerini falan izlediğimde her defasında gülme krizlerine giriyorum |
||
|
||
Türkiyede rap denince akila ilk gelen isimlerden. En azindan raplerin de küfür barindirmiyor. Kolera ile mükemmel bir ikililer bence...ayrica lisani cok hos kullaniyorlar. Daragacim genisledi Sagopa Kajmerin rap leri sayesinde....Belkide yurtdisinda yasadigim icin o kelimeler bana yabanci gelebilir, ama gercekten cok hos sago küfür de kullanıyor argo da şarkılarında..ben çok fazla dinlediğim için ezberledim artık adamın sözlerini ...bence fazla klip çekememesinin nedeni de bu küfür ve argolar ..yani o şarkılara klip çekemiyor, ne kadar güzel şarkı olsa da ..kelime dağarcığı konusunda sana katılıyorum..bir ara farsça'ya sarmıştım ..zaten sözlük alcam farsça-türkçe diye
|
||
|
||
Türkiyede rap denince akila ilk gelen isimlerden. En azindan raplerin de küfür barindirmiyor. Kolera ile mükemmel bir ikililer bence...ayrica lisani cok hos kullaniyorlar. Daragacim genisledi Sagopa Kajmerin rap leri sayesinde....Belkide yurtdisinda yasadigim icin o kelimeler bana yabanci gelebilir, ama gercekten cok hos sago küfür de kullanıyor argo da şarkılarında..ben çok fazla dinlediğim için ezberledim artık adamın sözlerini ...bence fazla klip çekememesinin nedeni de bu küfür ve argolar ..yani o şarkılara klip çekemiyor, ne kadar güzel şarkı olsa da ..kelime dağarcığı konusunda sana katılıyorum..bir ara farsça'ya sarmıştım ..zaten sözlük alcam farsça-türkçe diye ![]() Sagopa kajmer bu isminden önce baska isimlerle ünlenmisti. O isimlere sahipken küfürü agirlikli olarak kullaniyordu. Sagopa ismini seceli azaltti hatta hic kullanmamaya basladi...argo konusunda bir sey diyemem ama oda zaten kullanilmasi gerektigi yerde kullanildigi zaman güzel bir etki yaratiyor dinleyende diye düsünüyorum. |
||
|
||
| more and more ,Sagopa Kajmer'in mtv'de yaptığı bir konuşmasında bu küfürlü atışmaların 99'lu senede kaldığını söylüyordu,senin raplerinde küfür barındırmıyor sözü herhalde o günlerde kaldı.ama argo halen daha var ve dediğin gibi tam yerinde kullanıldığı için fazla rahatsızlık vermiyor zaten. | ||
|
||
| Bence tam yaptıkları müzik tarzına oturmuş bir grup (Kolerayla beraber)..argo kelimleeri de bu yüzden çok zaten..şarkılarına klip çekmesi hakkında, iyi ki de klip çekmiyorlar..Bence bir grubun küfür veya argo kullandığını tartışmamız çok saçma şarkı sözlerinde her şey apaçık ortada zaten..beğenmek veya beğenmemek kişiseldir, savuma da gerektirmez. | ||
|
||
| sevdiğim ve arada dinlediğim bir rapçi.. özellikle baytar dinledikçe dinleyesim geliyor | ||
|
||
| bu şarkıyı zevk için yaptık. boş durmaktan yeğdir hareket. maksat gönüller coşsun, 2-3 dakika lüksümüz olsun. Eşi Kolera'nın İnziva albümünde ''Bu Şarkıyı Zevk İçin Yaptık'' şarkısında Sagopa'nın bu şarkı hakkındaki yorumu ![]() aslında şarkı tam dinlenmeklik,öyle zevk için yapılmadığı belli
|
||
|
||
| bu röpöraj varmı bilmiyorum sitede; Sagopa Kajmer: Bir Müzisyen, Bir Yazar Kırık çocukların rehberi Sagopa Kajmer’in yeni albüm hazırlıkları devam ediyor. Albümün ismini “Kötü İnsanları Tanıma Senesi” olarak açıklayan Sagopa, “diss savaşları”nı gereksiz ve çocukça buluyor. Artık neredeyse herkesin aşina olduğu ve dillerden düşüremediği “diss”ler, temcit pilavı gibi önümüze konan ritimlere karışmış basma kalıp sözler, müzik setinizin “play” tuşuna basar basmaz tarih olacağa benziyor. Zira Sagopa Kajmer, rap müziğin şanına yakışır bir solo albüm ile müzik camiasını yerin altından sallamaya hazırlanıyor. Röportaj: Pelin YILMAZ (Billboard Türkiye- Kasım 2007) İlk olarak okurlarımızın en fazla merak ettiği konuya değinelim. Yeni albümünüzün çalışmaları nasıl gidiyor? Daha ziyade kendime vakit ayırıyorum. Müzik adına yenilik gerek, daha fazla hissiyat, daha fazla melankoli, belki biraz da sertlik... Malum bizler anlatmak için çabalayanlarız. Anlatımlarımız beyinlerde ve kalplerde yer ediniyor. İşte yeni albüm de arayışların ardından bulunan yol olacak. Albümün ismi şimdiden belli: “Kötü İnsanları Tanıma Senesi”. Neden bu ismi seçtiniz? Amaçlarıma göre yaşayıp araçlarımı kullanıyorum. Müzik için amaç; ruha hitap etmek ve ona dinginlik hissettirmek. Maalesef müziğimde sertlik içeren materyaller var, anlaşılamamam için önüme konan engeller gibi. Albümün adı da anlatılmak istenip anlatılamayan gizli maneviyattan nasibini aldı. Adı üzerinde; kötü insanlar, hani şu her yerde var olanlar. Albümde bu isimde bir şarkı da olacak. Tüm şarkılar dingin. Benim işim anlatmak. Modayı takip etmek değil. Benim misyonum dinleyicimi uyarmak, uyarırken de hüzünlendirmek, hüzünlendirirken tebessüm de ettirebilmek. Amaçlarım çok karışık değil mi? Ama öyle. Amaç para olsaydı hislerin önüne renkli kağıtlar geçerdi. Albümden önce “Kırık Çocuk” adlı yeni bir single’ı internetten yayınladınız. B-boy ve b-girl’leri anlatan bir şarkı. Türk hip hop kültürü içindeki önemli isimlerden biri olarak Türk b-boy ve b-girl’leri ile ilgili izlenimleriniz nedir? Ben hala sokak dansı ruhunu içimde yaşayan biriyim. 12 sene dans ettim. Sonra sakatlığım nedeniyle bırakmak zorunda kaldım. Bazen canım ister, eskilerimle dans ederim. Break dance benim için hoş bir anıdır, iyi bir araçtır, spordur, eğlencedir, biraz da karizmadır diyebilirim. Türkiye’de çok yetenekli genç dansçılar var. Joker onlara yıllarca ön ayak oldu. Şarkımda ona da saygımı sundum. Diğer kırık çocuk ve kırık kızlara da. Bu iş hala benim işim. Ben bu alt kültürün hayata hazırladığı bir çocuğum. Sokaklar benim oyun sahamdı, şimdi mekanlar değişti sahneler oldu, ama dans hala içimde esen bir rüzgar gibi, hiç dinmez. Hem izlemeyi hem icra etmeyi severim. Tabii artık benden geçti. Yeni albümünüzün gazel-kaside-rubai tarzında olacağını açıkladınız. Bu tarzı, müzikal ve yaşam yolculuğunuzda geldiğiniz noktanın bir yansıması olarak kabul edebilir miyiz? Gazel, kaside, rubai…. Keşke tam olarak üstadlar gibi yazabilsem. Bazen ölçüsüne göre denemeler yapıyorum, fakat iş rap olduğu için kafiyeleme, uyaklama işlemleri ritimsel bölümlere göre farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle aruz kalıpları dahilinde konuya muvaffak olamıyorum, lakin yazdıklarım hissi durum açısından aynı eskiler gibi. Ben onlara çok fazla saygı duyuyorum. Yolum onların yoludur. Müzik bir yolculuksa bu kabulümdür, bazı yerlerde durulur, nefes alınır. Her nefes alışında bir sonraki nefes farklı bir hissi icra eder. Evet, hisler tıpkı notalar gibi farklılık gösteriyor. A derken B aynı söylenmiyor. Lirikler de notalar ardına saklanan hisler olduğu için bir yerde rubai, bir yerde kaside, diğer yerde gazel oluveriyor. Yeni albüm sizce Türkçe rap’te nasıl bir boşluğu dolduracak? Türkçe rap’te bir boşluk var demiyorum, çünkü etraf Türk rapçi kaynıyor. Aslında ben boş bulduğum yerin hakkını vererek doldurmak istiyorum. Her yer dolmuş, ama onca sima arasından ben çağrılıyorum. Adımın ve müziğimin farkı bu. Hayatımda bir tek bunu insanlara açıklayamadım. Sanatçı yeni bir albüm çıkarttığında, gördüğü tüm boşlukları doldurmalıdır. Ben misyonumu en iyi şekilde sürdüreceğim. Beklesin herkes. Bir süre önce bir düet albümü yaptınız, Kolera’yla: “İkimizi Anlatan Bir Şey”. Tepkiler nasıl? Düet albüm bence çok hoş ve dolu bir albüm oldu. Her şarkısı ayrı anlam taşıyan, dopdolu bir albüm. Kimisi sindiremese de yemek öncesi çorba görevi gören “FANİ” adlı şarkımız birçok Mira fanatiği tarafından tam not almıştı, sonra albüm geliverdi. Kolera’nın aynı zamanda eşiniz olmasının avantajları ve dezavantajları var mı? Kolera için ne diyebilirim ki? Avantaj da, dezavantaj da ikimizin. İki kişilik düşünmek gerek. Sonuçta o benim için kadınlar aleminin en güzeli, en yeteneklisi. Ne yapsa hoşuma gidiyor. Bazen kendi yaptıklarını çok eleştiriyor ve değişimler içine giriyor. Böylelikle gün geçtikçe gelişiyor, birçok beyefendiden çok çok daha iyi işler çıkartıyor. Mütevazi olmak gerek bu tür konularda, ama madem bana bir sanatçı olarak eşimi sordunuz: Çok iyi bir yazar, MC, yetenek. “Diss savaşları” bitmek bilmiyor. Siz de zaman zaman bu savaşta bazı oklara hedef oluyorsunuz. Hepsine yanıt verme gibi bir kaygınız var mı? Ortada savaş var, ama hala erzağımla yaşıyorum hamdolsun. Kimsenin de diss’i bana rüzgar kadar zarar veremez. Şimdiki genç arkadaşlar, kanı deli olanlar yanlışlar içinde gezintideler. Keşke başları taşıyamayacakları kadar ağır olsaydı. Sagopa Kajmer ile diss savaşı olmaz. Benim olduğum yerde insanlık konuşulsun. Ben bu tür işleri çok çocukça ve gereksiz işler olarak görüyorum. Kağıdı dolduramıyorsan bırak boş kalsın, terazini düşün. Herkes birbirine söverse zor geçilir köprü. Ben bunu istemeyenlerdenim. Türkçe rap müzik denince neden hala akla sadece Sagopa Kajmer ve Ceza geliyor. Rap müzikte yeni yeteneklerin isimlerini duyurmada önlerine çıkan engeller nedir? Herkesin aklı farklıdır, trilyon insanın aklına farklı isimler gelir. Ne ben, ne de bir başkası rap’i tekel altına alamaz. Dolayısıyla yeni yetenekler de keşfedildikleri sürece yetenektir. Keşfedilmeyen madenden kara geçilemez. Ben yeteneklerin önünde çok büyük parasal problemler olduğunu düşünenlerdenim. Ama artık internet var, herkesin albümü çıkıyor. Zaten herkes her gün bomba gibi geliyorum haberleriyle karşımızda. Aslında bilinmeyen altınlar olduğuna eminim, ama keşfi zor. Rap için bugüne kadar fedakarlık yapmak zorunda kaldığınız anlar oldu mu? Her an fedakarlık yapıyorum. Her an. Bilmiyorum bu ne kadar sürecek. Din konusunu müziğinize alet ettiğinize ilişkin eleştirilere yanıtınız ne olacak? Ne güzeldir ki; manevi alemde kendime yer edinmişim. İnsanlar beni normal olarak görmüyor olabilir, ama asıl anormal olanlar onlar. Ben ne hissedersem onu yazarım. Haşa, din hiçbir şeye alet olamaz. İlk zamanlar politik konulara da değindim, herkes politik rap dedi, “Romantizma” adında bir albüm yaptım, “Sago aşk çocuğu oldu” dendi, “İkimizi Anlatan Bir Şey” de maneviyat vardı, şimdide “Hoca” diyeceklerdir, ya da “sufi”. Bunlar gayet doğal, mühim olan hissiyat. Bir röportajınızda caz eğitimi alan kuzeninizle birlikte “psikolojik funk” adlı bir akımı başlatacağınızı söylemişsiniz. Bu konudaki çalışmalar nasıl gidiyor? Evet söylemiştim, ama alacağım bir takım “sample”larin telif durumları var. Onların sahiplerine ulaşmam çok zor oluyor. Malum şirket sahibi olunca her iş usülüne göre tertip ediliyor. Bu tamamen bir müzik ziyafeti olacak. Funk ama çok depresyonlu, çok efektli, çok duygusal. Açıklamak inanın zor. DJ’likden prodüksiyona kadar müziğin her alanında çalışıyorsunuz. Bazen bunun yükü ağır geliyor mu? Hayır, müzik beni hafifletir. Müzikle rahatlarım ben yıllardır. Ama bazen işler üst üste geliyor, o zaman daralıyorum. Kimleri dinliyorsunuz? Asla para verip albümünü almam dediğiniz müzisyenler var mı? Şu aralar hiçbir şey dinlemiyorum, dinleniyorum. Roman yazmaya başladığınızı açıkladınız. Hayattan ve iman dünyasından bahsedecekmişsiniz. Kendi hayatınızdan kesitler de içerecek mi? Roman gibi değil aslında. Özel bir ilim kitabı gibi. Kıssalar vs...Beni sevenler bu kitabı da çok sever, ama çok ağır ilerliyorum. Her bölümü harika olmalı, o nedenle yıllar alacak. Rap müzikle uğraşan gençlerin idolüsünüz. Sizi takip etmek isteyen gençlere neler önerirsiniz? Bu soru hayranlarınızdan Bahadır Ersoy’dan geldi. Estağfurullah, olsam olsam rehber olabilirim. Benim izlediğim yolun doğruluğuna inanan herkes beni sevendir. Onlara ben tavsiye veremem, çünkü onlar benim düşündüğüm gibi yaşıyorlar, yollarını kendileri bulacak. Akıl-fikir her insanda farklı çalışır. Umarım beğendikleri kişiler gibi olurlar, hepsinin yolu açık olsun. Son olarak sizden Billboard okuyucularını sagolayacak bir söz isteyebilir miyiz? “Ben bir pembe diziyim, her günüm bir bölüm’’ |
||
|
||
bende bilmiyordum bu röportajı,sağol Burak iyi oldu böyle
|
||
|
||
| Kolera onun eşi mi? | ||
|
||
Kolera onun eşi mi? evet.Kolera (Esen Güler Özyavuz) Sagopa Kajmer'in (Yunus Özyavuz) eşi.
|
||
|
||
| rep müziği hiç sevmezdim ama sagopayı dinleyince değişti bu | ||
|
||
Kolera onun eşi mi? evet.Kolera (Esen Güler Özyavuz) Sagopa Kajmer'in (Yunus Özyavuz) eşi.Teşekkür ederim deborah... |
||
|
||
| rap dinlemem pek ama sagonun şarkılarını çk seviom | ||