mor ve ötesi fan sitesi (Arşiv Ana sayfa) => Psikoloji

Konu: Neden benciliz?

Sayfa: [ 1 ] 2 3

major 20.03.2007 20:29:22
 İnsanoğlunun neden doğuştan DNA larına işlemiş bir BENCİLLİK vardır?

Biz neden böyleyiz?..

bihtermvo 21.03.2007 17:14:37
neden böyle olmuşuz nerelerde kaybolmuşuz......insan istiyo keşvediyor herşey ...herşeyin kendisinin olmasını isteyincede başlıyor o acı sona yanlızlık ....tep ben diyenlerin sonu yanlızlıktır...

kaanyok 22.03.2007 18:22:07
aslında bencillik tüm yaratıklarda da var insana ait bir özellik değil sadece!

huargu 22.03.2007 21:01:00
çünkü hayvanızdır..
hayvanlar da kendi yaşamlarını sürdürmek için bencil olmak zorundadırlar...
dna falan değil içgüdüdür bu...

22.03.2007 21:21:56
çünkü her şeyden önce biz varız biz olmalıyız düşüncesi var...başkasını önemseyen kim başkasının hakkına saygı duyan,onların da bizim kadar insan olduğunu düşünen kim???

mvosbgdb 11.04.2007 20:37:45
aslında geniş düşünürsek bencil falan değiliz sadece aptalız. ciddi söylüyorum, dışarıya geniş bi pencereden bakamıyoruz ve bencillik gibi bi kavram geliştirmişiz. ya bi insan nasıl bencil olabilir ki. bencillik aslında kötü bi kişilik özelliğidir ve anlamı şudur: kendi menfaatini tüm menfaatlerin üstünde tutmak. eğerki bi insan bencilse, kendi menfaatini düşünüyosa, kendisi için en iyi olanını düşüncektir ki bu da insanın sonunu düşünmesidir(ahiret inancı olanlar için). ama sonunu düşünürse sadece dünyada sahip olabileceği maddesel ve manasal menfaatleri göz ardı etmek ve de kötü huylardan(bencillik gibi) uzaklaşmak zorunda kalıcaktır. e ozaman nasıl bi insan hem bencil olup hem de bencillikten uzaklaşmaya çalışıyor. ironik!!!

buşra 20.04.2007 22:32:57
çünkü insan melek değil.çift yönlü yaratılmış.istediği zaman iğrenç bir yaratık olabiliyo.ama bu tamamen kendi iradesinde bir durum.aslında çok basit mantığı..içindeki kötü yanı susturup iyi olmayı başarabilirse insan olabiliyo başaramazsa olamıyor...

20.04.2007 23:29:26
Yani kendileri bencilmidir bilmiyorumda bazı sözler buldum hoşuma gitti.
 Başkalarının kusurlarını tartarken, parmağıyla terazinin kefelerini bastırmayan insan pek enderdir. (Byron Langenfeld)
Başkası düştü mü, "Çürük tahtaya basmasaydı" deriz. Kendimiz düşünce, bastığımız tahtanın çürük çıkmış olmasından şikayet ederiz. (Cenap Şehabettin)
Bencillik, dostluğun zehiridir. (H.De Balzac)
Bencil insan, tek başına kalmış meyvesiz bir ağaç gibi kurur gider. (Turgenyev)
Bencilliğin gözü perdelidir. (Mamatha Gandhi)
Benden sonra tufan!... (MMe de Pompadour)
Biz insana, kendi iyiliğine çalıştığı için değil, komşusunun iyiliğine çalışmadığı için bencil deriz. (Richard Whately)
Egoist daima en sevdiği kişiye, yani kendisine zarar verir. (Bernice Peers)
İnsanların ruhlarından söküp atacakları yalnız iki şey vardır: Bencillik ve imansızlık. (Epukoros)
Ve bilinmelidir ki; Sevgi birliğe,bencillik yalnızlığa götürür.(W.Shakespeare)

20.04.2007 23:30:36
Mesela aile içindeki kardeş olan çocukların, kendilerine hediye edilen oyuncaklarını birbirleriyle kardeşce paylaşamayıp kavga çıkarttıkları gibi;  insanlık evinin ortak malı olan dünyayı coğrafik parçalara bölmüşler, bu yüzden de tarih boyu kardeşce paylaşamadıkları dünya ve üzerindeki nimetleri için kendi kardeş kanlarını dökmüşlerdir! İnsanlar, her nedense, aynı kökten, aynı ana ve babadan gelme kardeşler olup bir ailenin bireyleri oldukları gerçeğini daima göz ardı etmişlerdir!
Dünyada egemen olması arzulanan, sevgi, alçakgönüllülük, kardeşlik, barış, bağış, af, hoşgörü, uzlaşı, eşitlik, esenlik gibi erdemler yerine; kıskançlık, çekememezlik, iftira, aç gözlülük, gurur, üstünlük, çamur atma, darbe, başkasını devirip onun yerine geçme, kopukluk, düşmanlık, kavga, savaş, kan dökme, işkence, katliam, kaos... gibi şeyler aldı.

caansuu 23.05.2007 20:29:53
çünkü egolarımız bunu gerektiriyor

dark_life 27.05.2007 16:30:20
insan niye sadece kendisini dusunur??

en iyi ben olayım!! en guzeli benim olsun!! baskaları umrumda bile değil gbi dusuncelerdir insanı bencil yapan..
hep en iyi olma arzusu insanın bencil olmasına neden olur
egoları tatmin etmektir asıl amac
cunku hep bir yerlerde bir eksiklikleri bir ezilmislikleri vardır bencil insanların
bu eksikliklerini ezilmislik duygusunu da sadece kendilerini dusunerek en iyisi olmaya calısırken baskalarını umursamayarak kapatmaya calısırlar

icgudusel olduguna inanmıyorum yasanmıslıklarla ilgisi var bence..

barbie 27.05.2007 16:42:40
bence hiç bencil görünmeyen bi insan da bile bencillik vardır...şöyle bi örnek vereyim yanyana oturan iki yakın arkadaşa:"içinizden birine kötü bi haberim var" derseniz ikisi de içlerinden o kişinin kendisi olmaması için %100 dua edeceklerdir....

işte BENCİLİZ!!!
çünkü yaşam bunu gerektiriyo........... Huh

dark_life 27.05.2007 16:48:50
bence hiç bencil görünmeyen bi insan da bile bencillik vardır...şöyle bi örnek vereyim yanyana oturan iki yakın arkadaşa:"içinizden birine kötü bi haberim var" derseniz ikisi de içlerinden o kişinin kendisi olmaması için %100 dua edeceklerdir....

işte BENCİLİZ!!!

aslında bu yanındaki kisiye ve kendine verdigin degere gore degisir.ne bilim eger hayatından,kendinden nefret eden birine boyle bisey soyleseniz ustelik o kisi yanındaki kisiye herkesten cok onem veriyosa bu haberin kendisine olmasını isteyebilir.tamamen kisilere ve yasanmıslıklara gore degisir.belki soledigimi istisna olarak algılayabilrsin ama sadece bu soru icin bu boyle..

barbie 27.05.2007 19:23:54
cevabını çok beğendim 14 yaş ve bu cümleler bence süper ama gerçekten de çok küçük bi ihtimal!!! ve böyle bi insan varsa gerçekten yaşamıyodur bence ölüdür...yani %1lik bi ihtimal gibi gelio bana..ama dediğin gibi olabilir de..%1lik bi oranla

mvosbgdb 27.05.2007 20:23:39

işte BENCİLİZ!!!

bi ihtimal daha var: ben öyle bi durumda olsam, acaba hangimizi için diye diil acaba kötü durum ne diye düşünürdüm. çünkü her iki halükarda da kötü bi durum olmuştur ama bence acı çekeni görmek, acı çekmekten çok daha acı verici. acı çektiğin zaman, senin bi suçun yoktur. başına kötü bişey gelmiştir ve bunun için üzülüyosundur. ama acı çeken karşındaki olduğu zaman bu senin için bi sınavdır, ona olan arkadaşlığını test etmek için yapılmış bi sınav. onu teselli etmen gerekir, çabalaman gerekir, bencil olmaman gerekir vs. ben kötü durumun benim başıma gelmiş olmasını isterdim, böylece tüm yükü karşımdakine atmış olurdum.

yani bencil olmamaya çalışmak bile bencillik oluyo. ben bu bencillik kavramına karşıyım. kendi içinde çelişiyo. sadece kendi çıkarını düşünmek bencillikse, kendi çıkarımı düşünmicem / iyi bi insan olucam deyip kendi hayatının akıbetini düşünmek de bencilliktir. çıkamadım işin içinden...

Sayfa: [ 1 ] 2 3