2009 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: 2009 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu  (Okunma Sayısı 270 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Firat
MorVeÖtesiFan
Çevrimdışı Çevrimdışı

Aşktın Sen Gidişinden Bildim Seni >-> mLs<-<

« : Aralık 11, 2009, 07:54:32 ÖÖ »

2009 Nobel tıp, fizik, kimya, edebiyat ve ekonomi ödülleri, İsveç'in başkenti Stockholm'da düzenlenen törende sahiplerine teslim edildi. İşte İsveç Kralı Gustav'ın ödüllerini verdiği isimler:

Stockholm'daki törende ödüller, İsveç Kralı 16'ncı Carl Gustav tarafından sahiplerine verildi.

Rumen asıllı Alman yazar Herta Müller, 20 yıl önce devrilen Rumen diktatörü Nikolay Çavuşesku'ya karşı eserlerinde tepki verdiği ve nesir tarzı nedeniyle layık görüldüğü nobel edebiyat ödülünü aldı.

Müller, edebiyat alanındaki çıkışını 1982 yılında, Romanya'da sansürlenen ve kısa öykülerden oluşan "Niederungen" kitabıyla yapmış, iki yıl sonra kitabın sansürsüz halini Almanya'da yayımlatmıştı. Romanya'da Çavuşesku dönemini açıkça eleştirmesi nedeniyle kendi ülkesinde kitaplarının basılması yasaklanmıştı.

Herta Müller, kendisi gibi yazar olan eşi Richard Wagner ile birlikte 1987 yılında Romanya'dan Almanya'ya göç etmişti.

Törende, kanser ve yaşlanmayla ilgili araştırmaları nedeniyle Nobel tıp ödülünü paylaşan Avustralya asıllı Amerikalı Elizabeth Blackburn (60), Amerikalı Carol Greider ve Amerikalı Jack Szostak de ödüllerini teslim aldı.

Nobel Kimya ödülü ribozomların yapısı ve işleyişi konusundaki çalışmaları nedeniyle Amerikalı Venkatraman Ramakrishnan ve Thomas Steitz ile İsrailli Ada Yonath'a teslim edildi.

Hücrenin protein ürettiği yer olan ribozomun ayrıntılı haritasını çıkarmaları ve yeni antibiyotiklerin yolunu açan çalışmaları dolayısıyla ödüle layık görülen bilim adamları, farklı antibiyotiklerin ribozomla nasıl ilişkili olduğunu gösteren 3 boyutlu örnekleri çıkarmayı başarmıştı.

Törende, Nobel Ekonomi ödülü ''Ekonomik Yönetişim'' temasındaki ''yönetişim'' faktörünü, ''klasik'' düşünce ve anlayışın dışında analiz eden Amerikalı Elinor Ostrom ve Oliver Williamson'a takdim edildi. Ostrom, bu ödülü kazanan ilk kadın olmuştu.

2009 Nobel fizik ödülü de ışığın fiber optik içinde aktarılması alanındaki çığır açıcı çalışmaları ve bir görüntüleme yarı iletken devresi icat etmeleri dolayısıyla 3 Amerikalı fizikçi Charles K. Kao, Willard S. Boyle ve George E. Smith arasında paylaşıldı.

Stockholm'deki takdim töreninde ödül sahipleri ayrıca, altın madalya, diploma ve yaklaşık 10 milyon İsveç kronu (2,1 milyon TL) değerinde çekle ödüllendirildi.

Nobel barış ödülü Oslo'da, Tıp-Fizyoloji, Fizik, Kimya, Edebiyat ve Ekonomi ödülleri ise Stockholm'de düzenlenen törenlerle veriliyor. Törenler, ödülün kurucusu Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 aralıkta yapılıyor.

Nobel Barış Ödülü bugün daha önce Oslo'da düzenlenen törenle ABD Başkanı Barack Obama'ya verildi.

Nobel ödüllerinin verilmeye başlandığı 1901'den bu yana ilk kez 5 kadın birden ödül aldı.
Reklamlar
Sponsor Reklamları

Linkler: 1

View Profile
Re: 2009 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu
« Posted on: Temmuz 30, 2010, 03:42:32 ÖS »

Juliet
Romeo
Moderatör
Çevrimdışı Çevrimdışı

bad dream...

« Yanıtla #1 : Aralık 11, 2009, 05:26:05 ÖS »

Evet Obama'ya gelen bir barış ödülü..
Firat
MorVeÖtesiFan
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #2 : Aralık 12, 2009, 08:25:19 ÖÖ »

Evet Obama'ya gelen bir barış ödülü..

Barış adına ne yaptı ki bu ödülü lâyık gördüler ona artık orası şüpheli!
gonci93
MorVeÖtesiFan
Çevrimdışı Çevrimdışı

Kocaeli...

« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2009, 08:37:23 ÖÖ »

hakedmedigi icin o ödülü ben alabilirim Grin Tongue
Firat
MorVeÖtesiFan
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #4 : Aralık 13, 2009, 07:55:50 ÖÖ »

Ödülde Skandal İddiası

Tartışmalı Nobel'de skandal iddiası! Obama'ya verilen Barış Ödülü'nün mimarı, Beyaz Saray sekreteri çıktı. Miller, Obama ile çalışmadan önce Nobel'in gelir-lerini yöneten T. Rowe Price adlı bir şirkette görev yapıyordu.

Obama'ya verilen Barış Ödülü'nün mimarı, Beyaz Saray sekreteri Miller çıktı. Miller, Obama ile çalışmadan önce Nobel'in gelirlerini yöneten T. Rowe Price adlı bir şirkette görev yapıyordu. Şirket de parayı, Nobel'in sponsoru olan ve Irak işgalinde kullanılan helikopterleri üreten Honeywell hisselerine yatırmıştı!

Biz, neyse... Ama ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisi bile, Nobel Barış Ödülü'nü aldığına inanamadı.
Ödül töreninde 'Bunu benden çok hak edenler olabilir' dedi.
Öyle haklı ki... Gelin, -ilk kez

AKŞAM okurlarının öğreneceği- ödüldeki skandala birlikte bakalım.
Obama, ekim ayında ABD Hazinesi'nin Finansal Piyasalar bölümünde görev yapmak üzere bir 'sekreter yardımcısı' atadı.

Beyaz Saray'ın da resmen duyurduğu sekreterin adı Mary Miller.
(Sekreter sözcüğünün Amerika'da çok kudretli bir görev karşılığı olduğunu hatırlayalım.)

Bayan Miller'ı Beyaz Saray'a taşıyan kariyer, dünyanın sayılı borsa şirketlerinden birindeki göreviydi: T. Rowe Price Finansal Komite Üyeliği.
Şirket, Beyaz Saray'ın anonsunun ardından; Obama'nın Miller'ı seçmesinden gurur duyduklarını duyuran bir açıklama yaparak, 'Mary Miller'ın dünyanın dört bir yanındaki müşterilerin yatırımlarını harika biçimde değerlendirdiğini' bildirdi.
Peki T. Rowe Price'ın, Obama ile içine sinmeyen Nobel Ödülü'yle ilgisi ne?

Sıkı durun: Obama'nın yeni sağ kollarından Bayan Miller'ın kısa süre öncesine dek  çalıştığı T. Rowe Price, Nobel Vakfı'nın gelirlerini değerlendirsin diye emanet ettiği borsa şirketidir.
Nobel gelirlerinin iki silah şirketi hisselerine yatırıldığı haberi, üç yıl önce dünya basınında 'skandal' olarak yer almıştı.

Skandalların çoğu gibi ömrünü tamamladı; kolektif hafızanın tozlu belleğinde yitip gitti.
Nobel Ödülü'nün, Nobel Vakfı gelirini yönetmiş T. Rowe Price'tan transfer yapan Obama'ya verilmesi, mahcup da olsa Obama'nın ödülü kabulü,  ikinci bir skandaldır...
Şimdi bellek tazeleyelim; çünkü skandal bizi de ilgilendiriyor. T. Rowe Price'ın, Nobel gelirlerini nemalandırdığı silah şirketleri yabancı değil.

Biri, Türkiye'nin gündemine oturan Patriot füzesi üreticisi Lockheed Martin.
Öteki, Irak işgalinde kullanılan saldırı helikopterleri ile misket bombası üreten Honeywell...

Ve Honeywell, Nobel'in sponsoru...
Obama'nın, vicdanının sesini dinleyerek ettiği 'hak etmeme' itirafı, şimdi aydınlanmış olsa gerek.

(Alıntıdır...)
(Akşam)
Firat
MorVeÖtesiFan
Çevrimdışı Çevrimdışı

« Yanıtla #5 : Aralık 13, 2009, 07:57:05 ÖÖ »

Yahu amerika'da birşeyi bir kerede hak etsin ya hiç şaşırmadım baksana obama'nın kendisi bile inanmamış Shocked ay inanmıyorum filan Grin
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer: